Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Geen stopwatch en meeschrijflijstjes meer op schaatsbaan

door: Leo Aquina | 13 juli 2017

De stopwatch en meeschrijflijstjes kunnen de prullenbak in. Terwijl de mussen van het dak vallen, werkt Sportunity samen met de KNSB en Innovatielab Thialf aan Sprint Coach, een systeem waarmee schaatscoaches tijdens trainingen realtime data op hun tablet krijgen. Via een live dashboard kunnen zij twaalf segmenttijden, snelheden en grafieken van iedere rijder analyseren. Sprint Coach wordt vanaf de introductie vorige maand al volop gebruikt op het zomerijs van Thialf. “De introductie was spannend”, vertelt Niels Schut van Sportunity. “De hoofdcoach van Just Lease - Rutger Tijssen - stond daar met de stopwatch en de tablet en vergeleek de tijden. Toen hij de tijden van de tablet in plaats van zijn eigen tijden doorgaf aan de schaatser, wist ik dat het systeem een succes zou worden.”

XL25Schaatstiming-1Met Sportunity helpt Niels Schut sportbonden in hun zoektocht om relevant te zijn voor ongebonden sporters. Voor de KNSB ontwikkelde het bedrijf de Sprint app.” Met deze app kunnen ongebonden schaatsers hun rondetijden meten, tickets voor de ijsbaan bestellen, nieuws van Schaatsen.nl volgen. Het is een soort Strava voor het schaatsen, vertelt Schut. Waar in andere sporten vaak noviteiten uit de topsport doordruppelen naar de breedtesport, gebeurde het hier eigenlijk andersom. De Sprint app werd nadrukkelijk gebouwd voor breedtesporters, maar het trok de aandacht van (top)coaches. 

Pilot
Niels Schut: “We hebben eind vorige winter samen met de KNSB een pilot gedraaid met de Sprint app, met zo’n 800-900 schaatsers. Veel mensen willen niet het klassieke lidmaatschap van een sportbond, maar juist een op hun wensen en eisen toegespitst pakket. Dat bieden we met de Sprint app. Met name de regiotrainers zagen wat de potentie was en zij stelden ons de vraag of wij dat ook voor hen zouden kunnen bouwen. Via Roy Mulder - embedded scientist van de KNSB - kwam het idee van de schaatsapp bij de grote commerciële ploegen terecht. Al snel haakte ook Innovatielab Thialf aan.”

"Als een coach het gevoel heeft dat een schaatser bij het ingaan van de binnenbocht even vertraagt, kan hij dat nu ook daadwerkelijk staven met cijfers"

Sprint Coach geeft coaches de mogelijkheid om hun schaatsers op twaalf verschillende segmenten van de baan te meten. “Tijdens de verbouwing heeft Thialf op twaalf punten sensoren in het beton laten leggen, om met MyLaps chips tijden te kunnen waarnemen. Dat geeft de mogelijkheid om heel XL25Schaatstiming-2precies te zien wat er op de baan gebeurt”, aldus Schut. “Als een coach het gevoel heeft dat een schaatser bij het ingaan van de binnenbocht even vertraagt, kan hij dat nu ook daadwerkelijk staven met cijfers. Dat biedt mogelijkheden om veel gerichter te kunnen werken aan verbetering.”

Platform uitbreiden
Lang niet alle ijsbanen hebben twaalf meetpunten, zoals Thialf. “De Sprint app biedt de mogelijkheid om rondetijden te meten, dat kan op alle ijsbanen in Nederland." 

Voor de topschaatsers blijft Thialf dus dé plek om te trainen. “We hopen dit straks op meer ijsbanen mogelijk te maken door ook daar deze faciliteiten te creëren. Bovendien willen we het platform uitbreiden met meer databronnen zoals hartslag en video, om steeds meer inzicht te krijgen in de prestaties. Natuurlijk willen we het in de toekomst ook toepasbaar maken voor andere sporten.”

"Als rijders van team verwisselen, kunnen zij zelf hun data meenemen. Natuurlijk zijn de data niet door andere teams in te zien, dat is allemaal beveiligd"

Accutaresse
Hoewel de topcoaches direct de mogelijkheden zagen die Sprint coach bood, hadden zij ook hun vraagtekens. ‘Hoe accuraat zijn de gegevens?' en vooral ook: ‘Wat gaat er met deze persoonlijke gegevens gebeuren?’ Dat de gegevens accuraat waren, wist Schut op het moment dat de coaches bij het doorgeven van de tijden niet meer uitgingen van hun eigen stopwatch, maar van de tablet, maar ook over het beschermen van de gegevens had hij al nagedacht: 

“De rijders zijn en blijven zelf eigenaar van hun data. Als rijders van team verwisselen, kunnen zij zelf hun data meenemen. Natuurlijk zijn de data niet door andere teams in te zien, dat is allemaal beveiligd.” Hoewel Sprint Coach nog lang niet is uitontwikkeld, wordt het door de meeste topteams al omarmd en daarmee zet het traditionele schaatsen een grote stap in het digitale tijdperk.

Voor meer informatie: sprintapp.nl/trainers

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst