Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Zoektocht naar interventies om 'kwetsbaarheid' te voorkomen

door: Marc Hoeben | 24 maart 2017

Robbert Gobbens houdt op 24 mei 2017 zijn lectorale rede bij Hogeschool InHolland, met als onderwerpen gezondheid, welzijn, kwetsbaarheid en interprofessioneel leren. Bij het karakter van de rede, die hij natuurlijk nog niet volledig aan de openbaarheid prijs wil geven, draait het vooral om het begrip verbinding en het afbreken van de muurtjes tussen de verschillende terreinen van de zorg en de opleidingen daarvoor en de inzet van bewegen voor de doelgroep kwetsbare ouderen.

XL10-RobbertGobbens300Al ruim twee jaar is Gobbens actief als lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen (‘multimorbiditeit’) bij Hogeschool InHolland. “Ik ben eerst aangenomen als associate lector”, zo legt hij uit. “Dat was voor een periode van twee jaar en daarna ben ik lector geworden. Bij zo’n rede is het eigenlijk wel een normaal traject dat het enkele jaren duurt voordat je eraan toekomt.”

Wijkverpleging
Kwetsbare ouderen hebben als onderwerp al veel langer de interesse van Gobbens, zonder dat het gedreven wordt vanuit privéomstandigheden. “Mijn achtergrond is die van verpleegkundige. Ik heb in de jaren tachtig in de wijkverpleging gewerkt. Ik vond het leuk, ook omdat je een grote mate van zelfstandigheid hebt en bij de mensen op bezoek kunt. Voor het merendeel gaat het om ouderen en zeker het kwetsbare deel. Toen is mijn interesse zeker gewekt en dat is later - na mijn overstap naar het onderwijs - zo gebleven. Toen ik de mogelijkheid kreeg om te promoveren, moest het voor mij ook over dit onderwerp gaan.”

In het onderwijs was Gobbens voorheen bij Avans Hogeschool en Hogeschool Rotterdam actief, totdat er een plek vrijkwam bij InHolland. Die plek is trouwens een ‘dubbelfunctie.’ “Ik heb een aanstelling bij Zonnehuisgroep Amstelland, dat is een ouderenzorginstelling, en InHolland. Die twee hebben al langer een relatie met elkaar. InHolland heeft de opleiding verpleegkunde en zoekt altijd stageplaatsen, zoals bij Zonnehuisgroep Amstelland." 

"Daarnaast wil deze instelling graag zelf een punt maken van de ouderenzorg. En dan wel intramuraal, binnen de verpleeghuizen zelf, en extramuraal, met de thuiszorgpoot. Om daarvoor te kunnen zorgen heeft het weer een hogeschool als InHolland nodig en dan is het weer belangrijk om een lector te hebben die zich op dat onderwerp richt. Voor mij is het logisch dat het een dubbelfunctie is, want ik moet ook praktijkgericht onderzoek doen en dat kan mooi door mijn werk bij Amstelland.”

“Er is altijd veel aandacht uitgegaan naar het opsporen van kwetsbaarheid. Maar nu moeten we de stap zetten wat we moeten doen, met welke interventies we kunnen komen"

Geriatrische revalidanten
Gobbens heeft inmiddels verschillende onderzoeken lopen. “Bij eentje draait het om mensen met dementie, die we observeren met de DCM-methode (dementia care mapping, red.). We kijken bijvoorbeeld in de huiskamer naar hun gedrag en hopen hun kwaliteit van leven uiteindelijk gunstig te kunnen beïnvloeden. Een ander onderzoek gaat om geriatrische revalidanten, waarbij we kijken naar de afname van spiermassa en spierkracht, oftewel sarcopenie. Dan moet je denken aan mensen die in het ziekenhuis uitbehandeld zijn en verder gaan revalideren in een verpleeghuis.”

Daarnaast ziet Gobbens het als een belangrijke taak om te bekijken hoe kwetsbaar sommige ouderen zijn. “Daarbij gebruiken we de Tilburg Frailty Indicator. Dat is een lijst met vijftien vragen, aan de hand daarvan bepaal je hoe kwetsbaar iemand is. Vervolgens is het natuurlijk wel belangrijk om te kijken naar het integraal functioneren, naar ook de psychische en sociale factoren. In mijn pleidooi, en daar zal ook mijn rede zich op richten, gaat het erom dat we breed moeten kijken. Het gaat om het leggen van verbindingen en dat past weer mooi bij de inspiratievisie van de Hogeschool InHolland over De Gezonde Samenleving.”

"We moeten de muren tussen professies en opleidingen proberen weg te halen”

Met zijn opgedane kennis wil Gobbens bijdragen aan De Gezonde Samenleving. “Er is altijd veel aandacht uitgegaan naar het opsporen van kwetsbaarheid. Maar nu moeten we gaan bedenken wat we moeten doen, met welke interventies we kunnen komen. Als het bijvoorbeeld gaat om sarcopenie: kun je het voorkomen? En als mensen het hebben: wat doe je eraan?”

Rol voor sport en bewegen
In die zin ziet hij zeker een rol weggelegd voor sport en bewegen en voor een thema als voeding. Gobbens heeft het ook graag over ‘interprofessioneel leren.’ “Dat je de verbinding legt tussen twee professies, bijvoorbeeld verpleegkundigen en welzijnswerkers. Dat geldt ook voor hoe we mensen voor de toekomst opleiden. In het algemeen wil ik zeggen dat we de muren tussen professies en opleidingen moeten proberen weg te halen.”

Voor meer informatie over de lectorale rede van Robbert Gobbens: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst