Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Een sportbestuur bestaat niet alleen uit oudere mannen" 13 februari 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250Jongeren in sportbesturen
De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Jasper Wilshaus, bestuurslid senioren bij USV Hercules.

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Jasper Wilshaus, 22 jaar, masterstudent sportbeleid & sportmanagement aan de Universiteit Utrecht. Mijn hele leven, op een kort uitstapje naar het buitenland na, ben ik al woonachtig in Utrecht. Als groot sportfanaat ben ik door de jaren heen bij verschillende sportclubs lid geweest. Vijftien jaar geleden ben ik neergestreken bij USV Hercules in Voordorp."

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Mijn functie is bestuurslid Senioren en daarmee vertegenwoordig ik alle mannen- en vrouwenseniorenteams." 

“Op dit moment is een van de mannen op zoek naar opvolging, en daarvan hebben wij gezegd dat dit een vrouw moet worden”

XL6DeJongeSportbestuurder-JasperWilshaus-13. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"Bij USV Hercules bestaat het voetbalbestuur uit negen mensen; waarvan acht mannen en één vrouw. Op dit moment is een van de mannen op zoek naar opvolging, en daarvan hebben wij gezegd dat dit een vrouw moet worden."

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Op dit moment iets meer dan één jaar. In principe zijn de bestuursfuncties altijd voor een periode van maximaal drie jaar, waarna men herkozen dient te worden. Hoe lang ik uiteindelijk ga blijven durf ik niet met zekerheid te zeggen. Op dit moment heb ik heel veel plezier in alles wat ik doe."

5. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
"Toen ruim een jaar geleden mijn voorgangster stopte, was ik al actief binnen Hercules. Omdat ik afgelopen september ook wou beginnen met de masteropleiding sportbeleid & sportmanagement, besloot ik dat het een goede leerschool zou zijn om hier ervaring op te doen voor mijn verdere carrière. Daarnaast wou ik graag nog wat extra’s doen voor de vereniging."

“Ik zie de vele contacten die je als sportbestuurder kan leggen met mensen buiten de vereniging als één van de grootste pluspunten”

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
"Ik denk dat elke functie, vrijwillig of in dienst bij een organisatie, voor- en nadelen heeft. Zo waren er in het begin wat vreemde blikken van medebestuursleden; hoe kon het dat ik daar zat met dezelfde leeftijd als hun kinderen? Maar toen ik eenmaal mijn verhaal vertelde werd ik met open armen ontvangen. De vele contacten die je als sportbestuurder kan leggen met mensen buiten de vereniging zie ik toch wel als één van de grootste pluspunten aan het zijn van een verenigingsbestuurder."

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
XL6DeJongeSportbestuurder-JasperWilshaus-2"De eerste uitdaging die wij als vereniging hebben is een tekort aan veldspelers in sommige teams. Daarnaast doen zowel onze ‘mannen zaterdag 1’ als ‘vrouwen zaterdag 1’ het bijzonder goed in de competitie. Kampioenschappen van beide teams brengen ook bepaalde verplichtingen en vereisten (zowel vanuit KNVB als de vanuit de teams) met zich mee. Ik hoop als sportfan natuurlijk dat beide teams kampioen worden, en ga graag de uitdaging aan om nog verdere stappen vooruit te maken met deze, maar ook andere seniorenteams."

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Ik beveel het zeker aan. Mijn gevoel zegt dat je als jonge sportbestuurder bepaalde lessen leert die je later kan toepassen in een organisatie. Bovendien leer je veel contacten op te bouwen met andere mensen van zowel binnen als buiten de vereniging."

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Misschien wel de belangrijkste slag zou zijn dat sportbesturen van bonden en verenigingen een omslag maken en gaan verjongen en vernieuwen. Het is af en toe nog veel te conservatief en daarmee trek je geen jongeren richting een bestuur: sta dus open voor verandering. Jongeren zorgen voor een frisse kijk op de vereniging en maken dat de vereniging over tien jaar nog steeds bestaat."

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Ik zou er wel voor willen pleiten dat er naast jongeren ook meer vrouwen en etnische minderheden in sportbesturen plaatsnemen. Deze groepen zijn te vaak ondervertegenwoordigd en juist die diversiteit in sportbesturen is essentieel om kwaliteit te leveren." 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst