Skip Navigation LinksHome-Sportspreker-Item

Jurryt van de Vooren 7 december 2013

Jurryt van de Vooren - een ontdekkingsreis door bekend gebied
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren (1969) kan zonder problemen een uur over de Olympische Spelen of de Elfstedentocht praten zonder het over sport te hebben. Zijn betogen gaan over de Olympische oorlogen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, de bijna-ramp van de Elfstedentocht van 1963, het oorlogsverleden van ADO-spits Gerrit Vreken, of de uitvinding van het Olympisch vuur in Amsterdam. Zijn motto is simpel: ‘Als wij het niet weten, is het ook niet gebeurd.’

JurrytVanDeVooren350-3FCZijn verhalen zijn gebaseerd op vijftien jaar historisch onderzoek in bekende en onbekende archieven, honderden gesprekken met kampioenen en verliezers, en vooral op de originele radiofragmenten en filmbeelden – nog rauw van de toenmalige actualiteit.

Sport is tenslotte een modern verschijnsel, dat altijd veel aandacht heeft getrokken van het publiek en de media. De sporen hiervan zijn overal terug te vinden op internet, maar bijna niemand realiseert zich hoe makkelijk dit is. Van de Vooren maakt daarom tijdens zijn lezingen duidelijk hoe iemand thuis deze historische fragmenten kan vinden en bekijken. Met alleen een computer, een scherm en een internetverbinding maakt de luisteraar zo een ontdekkingsreis door bekend gebied.

Van de Vooren is freelancer en werkt onder meer voor het Olympisch Stadion Amsterdam en VPRO Geschiedenis. Bij het Olympisch Stadion is hij verantwoordelijk voor de website en het persbeleid. Bij de VPRO verzorgt hij de website Geschiedenis.vpro.nl, waarvoor hij wekelijks vele oude radio- en tv-fragmenten terugvindt in de schatkamers van de Publieke Omroep. Tot slot onderhoudt hij samen met Micha Peters de website Sportgeschiedenis.nl die maandelijks zo’n 30.000 unieke bezoekers trekt. Voor boek, krant en internet heeft hij in ruim tien jaar zo’n vijf- tot tienduizend artikelen geschreven – bij benadering.

Hij heeft onder meer lezingen gegeven voor de Johan Cruyff University, de Rijksuniversiteit Groningen en de Internationale Olympische Academie in Olympia - het kenniscentrum van het Internationaal Olympisch Comité. Ook werkte Van de Vooren voor het NRC Handelsblad, het Parool, Business Nieuws Radio, NOS Langs De Lijn en de website NU.nl. Hij heeft enkele sporthistorische boeken gepubliceerd: De Mannen van 63, En toen was er sport en Achter het Net. Met schaatshistoricus Marnix Koolhaas en met Gauke Bootsma van het Schaatsmuseum in Hindeloopen heeft Jurryt van de Vooren de Canon van het Nederlandse schaatsen gemaakt. Deze wordt gebruikt bij de Coolste Baan in het Olympisch Stadion. Tot slot is Van de Vooren gespecialiseerd in de politieke geschiedenis van de Olympische Spelen, extra actueel vanwege de naderende Winterspelen in Sochi...

Voor meer informatie: Peter Hopstaken, Sport Knowhow XL (info@skxl.nl of 06-5579 3708).

Andere sprekers en hun specialiteiten | klik op de naam voor verdere informatie

· Bram Bakker - sportpsychiater die met topsporters werkt
· Henk Kraaijenhof - innovatieve prestatiebevorderingen
· Toon Gerbrands - Imponerende spreker over inspirerend leiderschap
· Ton Boot - motivatie, conflicthantering en teambuilding
· Jacco Eltingh & Paul Haarhuis - tweevoudig wereldkampioen dubbel in tennis
· prof. dr Maarten van Bottenburg - sportontwikkeling, sportbeleid, sportbestuur
· Frénk van der Linden - haarscherpe dagvoorzitter, debatleider, interviewer
· prof. drs Philip Wagner - maatschappijanalyse, governance en strategie
· Richard Denton - internationaal gerenommeerd sportmarketeer
· prof. dr Gerard Sierksma - boeiende discussies over prestatiemeting in de sport
« terug