Skip Navigation LinksHome-Sportspreker-Item

Bram Bakker 15 januari 2014

Bram Bakker - de énige sportpsychiater in Nederland die met topsporters werkt
Bram Bakker heeft zijn hele leven al een link met (top)sport. Zo bedreef hij zelf - van zijn zevende tot achttiende jaar - zo'n vijf tot zes keer per week topsport; hij werd Nederlands kampioen ponyrijden met achttallen. Bakker heeft daar naar eigen zeggen veel aan te danken. In een interview met Sport Knowhow XL zei hij daarover:

"Doordat ik zelf topsport heb beoefend weet ik wat discipline is, heb ik hoge ambities, ben ik in staat om het onderste uit de kan te halen, kan ik goed afzien en weet ik wat een blessure is. Sport maakt ook nu nog een belangrijk deel van mijn leven uit. Ik lees alles over sport. Als er een topsporter zich in mijn praktijk meldt, komt het dan ook zelden voor dat ik niet weet wie hij of zij is."

BramBakker300FCIn 2006 schreef Bram Bakker het boek ‘De halve van Egmond. Liever een marathon dan een burn-out’. En in 2008 kwam hij uitgebreid in het nieuws met zijn boek ‘Runningtherapie’, een pleidooi gericht aan artsen en patiënten om runningtherapie te gebruiken als alternatief voor pillen en/of psychotherapie. Het boek is ook voor iedereen die nog géén burn-out heeft een aanrader, omdat Bakker het preventieve belang van lichaamsbeweging voor een gezonde psyche erin uitlegt.

Omdat onze leefwijze ondanks alle waarschuwingen nog steeds ongezonder wordt - Bakker ziet bewegingsarmoede als een heel groot gezondheidsrisico, een trend die volgens hem nu écht gekeerd moet gaan worden - publiceerde hij recentelijk de bestseller 'Blijf Beter'. In dit prikkelende boek geeft Bram Bakker zijn visie op de toekomst van onze gezondheid, een visie die hij in twintig jaar op de werkvloer van de zorg heeft ontwikkeld. Het gaat over het volgens hem onzinnige onderscheid tussen lichamelijk en psychisch, over stress en overbelasting, de noodzaak om voldoende te bewegen en om te investeren in preventie.

Bakker behandelt als psychiater veel topsporters met mentale problemen – weinigen weten dat psychische stoornissen in deze groep drie keer zoveel voorkomen als bij vergelijkbare niet-topsporters – met psychotherapie en/of medicatie. Onder zijn klanten bevinden zich internationale topvoetballers, wielrenners, tennissers, maar ook mensen uit ‘kleinere’ sporten met olympische dromen.

Opvallend is hoe indirect deze contacten nog altijd tot stand komen, en hoe weinig er structurele aandacht voor is bij sportbonden en sportclubs. Men lijkt doorlopend te vergeten dat topsport meer verliezers dan winnaars kent, en dat verlieservaringen en stress grote risicofactoren zijn voor bijvoorbeeld depressie. De overeenkomsten tussen managers met een burnout en overtrainde atleten zijn ook niet toevallig. Veel mensen in het bedrijfsleven spiegelen zich graag aan topsporters, maar dan gaat het vooral om de glorieuze kanten en veel minder om de schaduwkanten…

Een presentatie van Bram Bakker is dan ook in vele opzichten voor velen een eyeopener. Voor iedereen die zich zorgen maakt over bewegingsarmoede. Voor sporters met mentale problemen of die ze juist willen vermijden. En niet in de laatste plaats voor CEO's, managers en andere werknemers die niet alleen het gevaar van een burnout maar ook de gevolgen én de oplossing ervan willen leren kennen.

Voor meer informatie: Peter Hopstaken, Sport Knowhow XL (info@skxl.nl of 06-5579 3708).

Andere sprekers en hun specialiteiten | klik op de naam voor verdere informatie

· Henk Kraaijenhof - innovatieve prestatiebevorderingen
· Toon Gerbrands - Imponerende spreker over inspirerend leiderschap
· Ton Boot - motivatie, conflicthantering en teambuilding
· Jacco Eltingh & Paul Haarhuis - tweevoudig wereldkampioen dubbel in tennis
· prof. dr Maarten van Bottenburg - sportontwikkeling, sportbeleid, sportbestuur
· Frénk van der Linden - haarscherpe dagvoorzitter, debatleider, interviewer
· prof. drs Philip Wagner - maatschappijanalyse, governance en strategie
· Richard Denton - internationaal gerenommeerd sportmarketeer
· prof. dr Gerard Sierksma - boeiende discussies over prestatiemeting in de sport
· Jurryt van de Vooren - een ontdekkingsreis door bekend gebied
« terug