Skip Navigation LinksHome-KNOWHOW-Landelijke sportinfrastructuur-Ministeries-Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Update dit profiel
Voer uw e-mailadres en de wijziging
in en klik op verzenden.
E-mailadres


Wijziging

Bezoekadres
Binckhorstlaan 135
2516 BA Den Haag

Postadres
Defensievoorlichtingscentrum,
Postbus 20701
2500 ES Den Haag

Telefoonnummer: 070-339 6061
E-mail adres: defensievoorlichting@mindef.nl

Om als militair optimaal te kunnen functioneren is een goede fysieke conditie een vereiste. Daarom wordt er binnen Defensie veel tijd en aandacht besteed aan sport en fysieke training. De militaire wedstrijdsport is wereldwijd verenigd in het ‘Conseil International du Sport Militaire’ (CISM). Voor het beoefenen en organiseren van militaire sport in internationaal competitieverband hebben Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Denemarken al in 1948 CISM opgericht. Doel van het CISM - toen en nu - is om het sporten in internationaal militair competitieverband te stimuleren.

De Nederlandse tak van de militaire wedstrijdsport is binnen het Ministerie van Defensie verenigd in het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) (zie www.cdc.nl/bims). Vanuit de behoefte aan onderlinge competitie zijn in de loop der jaren bij Defensie Nationale Militaire Kampioenschappen in diverse takken van sport ontstaan. Het BIMS is ook in internationaal verband betrokken bij militaire (top)sport. Het bureau coördineert de uitzending van Nederlandse militaire equipes naar internationale, militaire sportevenementen.

Het ‘paradepaardje’ van Defensie is de Defensie Topsport Selectie. Defensie vindt (top)sport maatschappelijk relevant. Defensie heeft daarom de capaciteit om een aantal sporters met een NOC*NSF A-status te plaatsen als militair binnen de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Zo bouwen ze naast hun sportieve carrière ook een maatschappelijke carrière op. De selectie bestaat momenteel uit 17 militaire topatleten, waarvan er 5 deelnamen aan de Olympische Spelen in Athene. De publiciteit rondom militaire sportevenementen en militaire topsporters wordt benut om een positief imago van de krijgsmacht te bevorderen.
Terug naar het overzicht