Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Jan Loorbach aan Bart Zijlstra 15 september 2015

De vraag van… Jan Loorbach, voormalig voorzitter van de commissie Goed Sportbestuur

Aan… Bart Zijlstra, directeur Directie Sport van het ministerie van VWS

JanLoorbach125De vraag
Heeft het ministerie van VWS al ideeën voor of visie op de agenda op sportgebied in Europees verband met het oog op het voorzitterschap van de Europese Commissie van ons land in de eerste helft van 2016? Zo ja, welke?

Het antwoord
BartZijlstra150Sport gaat over fair play en fair play moet je ook in de bestuurskamer bedrijven. Als je het daar niet goed doet, hoe kun je dan verwachten dat dat op het veld wel gebeurt? Sport speel je volgens de spelregels, dat vraagt om een integere toepassing daarvan. Integriteit is voor Nederland een belangrijk en actueel thema. Want we zien nog te veel zaken die de sport vervuilen. Of het nou gaat om gebrek aan goed bestuur, dopinggebruik of matchfixing. Maar ook de toewijzing van grote evenementen. We kennen allemaal de recente perikelen bij de FIFA, bij de toewijzing van het WK voetbal aan respectievelijk Rusland en Qatar, maar ook bij de Olympische Winterspelen in Sochi.

"Nederland richt zich op het gebied van sport - tijdens het Europees voorzitterschap - op het thema integriteit"

Dat moet niet gewoon worden. Dit thema speelt in alle landen en daar moeten we dus ook met z’n allen aan werken. Daarom richt Nederland zich op het gebied van sport - tijdens het Europees voorzitterschap - op het thema integriteit. Omdat juist een EU-aanpak toegevoegde waarde heeft voor zowel de overheden als de internationale sportfederaties. Sport houdt niet op bij de landsgrenzen, dus kan je als land alleen geen omslag bewerkstelligen.

Sport moet fair zijn. Voor atleten. En voor landen en bonden die willen meedingen naar de organisatie van een groot internationaal evenement. Ook de toewijzing moet eerlijk zijn. In maart 2016 wordt in Nederland een Sportforum gehouden, georganiseerd door de Europese Commissie, met meer dan driehonderd vertegenwoordigers van Europese sportorganisaties. Dit evenement zal worden gebruikt om de sportwereld verder te betrekken bij de Nederlandse prioriteit. Ook wordt in mei 2016 een sportministerraad georganiseerd waar dit thema op de agenda staat en die moet leiden tot een gezamenlijke agenda tussen overheden en sportfederaties. Verder zal hier met de Europese sportministers een discussie worden gevoerd over de internationale dopingbestrijding.

Volgende keer de vraag van Bart Zijlstra aan Eelco Sintnicolaas, meerkamper en lid van het nationaal sportnetwerk:
Op weg naar de Olympische Spelen in Rio in 2016 ga je je ook inzetten als sportambassadeur in Apeldoorn om meer kinderen aan het sporten te krijgen. Hoe combineer je die twee uitdagingen?
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst