Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Anton Binnenmars aan Monique Maks 17 februari 2015

De vraag van… Anton Binnenmars, directeur (breedte)sport bij de KNHS
Aan… Monique Maks, directeur Jeugdsportfonds Nederland

AntonBinnenmars125De vraag
Paardrijden is een droom van veel jonge kinderen. Tegenwoordig kunnen bijna alle kinderen leren paardrijden op een manege tegen zeer betaalbare prijzen. De KNHS wil paardrijden voor iedereen toegankelijk maken. Kunnen de KNHS en het Jeugdsportfonds hierin samen optrekken en wat zou het Jeugdsportfonds kunnen betekenen voor kansarme kinderen die willen paardrijden?

Het antwoord
MoniqueMaks150Sporten is inderdaad een droom van heel veel kinderen. Dat geldt ook zeker voor paardrijden. Dat is van alle tijden. Op mijn lagere school waren er echte ‘paardenkinderen’ die uren doorbrachten op de manege en ook mijn eigen kinderen hebben klasgenootjes die veel passie hebben voor de paardensport.

De KNHS wil paardrijden voor iedereen toegankelijk maken en onze missie is dat ‘alle kinderen moeten kunnen sporten’. Twee missies die in het verlengde van elkaar liggen.
In de basis gaat het er ons beide om dat sporten heel belangrijk is voor kinderen en verschil kan maken in hun leven. Omdat sporten leuk en gezond is, je er vriendjes en vriendinnetjes maakt, je er sterke sociale netwerken opbouwt en omdat je er leert omgaan met winst en verlies. Kinderen ontwikkelen zich dankzij de sport.

Dat sporten niet voor alle kinderen vanzelfsprekend is maken wij iedere dag mee. Bij kinderen die opgroeien in armoede is er thuis te weinig geld, zijn er vaak veel zorgen en krijgen deze kinderen minder kansen om mee te doen. De sportvereniging of de manege zijn plekken waar zij - net als hun vriendjes en vriendinnetjes - juist lekker kunnen sporten en echt kind kunnen zijn.

"Wat wij heel wezenlijk vinden, is dat kinderen zélf kunnen kiezen welke sport ze graag willen doen"

Voor het Jeugdsportfonds maakt het niet uit of Mees, Abdellah of Lotte gaat voetballen, basketballen of gaat paardrijden. Wat wij heel wezenlijk vinden, is dat kinderen zélf kunnen kiezen welke sport ze graag willen doen. Belangrijke voorwaarde hiervoor is natuurlijk dat de kinderen in ieder geval weten ‘wat er te koop is’. Daarom vinden wij het heel belangrijk dat kinderen weten hoe leuk is om aan paardensport te doen, waar je kunt paardrijden, wat je er kunt leren etc. Paardrijden is niet een van de meest voor de hand liggende sporten voor kinderen die opgroeien in armoede, omdat zij er niet veel mee in aanraking komen en wellicht ook omdat de sport nog het imago heeft duur te zijn. Maar als paardrijden de droom van kinderen is en er thuis niet genoeg geld is om de contributie te kunnen betalen, kunnen wij helpen die droom te verwezenlijken.

Gelukkig gebeurt dat ook al in de praktijk, in 2013 waren er bijna 500 kinderen die via het Jeugdsportfonds aan paardrijden deden. In 2014 waren er dat nog meer, 555 in totaal (dus meer dan 11% stijging). Maar als we kijken naar het totaal, dan beslaat de paardensport slechts een klein aandeel van alle sporten, namelijk 1,5%.

Door samenwerking tussen de KNHS en het Jeugdsportfonds kunnen we de toegankelijkheid van de paardensport vergroten voor kinderen die opgroeien in armoede. Het lijkt ons fantastisch als meer kinderen van de unieke paardensport kunnen genieten. Wij gaan graag de uitdaging aan om gezamenlijk een concrete ambitie uit te spreken ten aanzien van het aantal kinderen dat via het Jeugdsportfonds aan paardrijden doet in de aankomende jaren.

Om dit waar te maken denken wij aan samenwerking op het gebied van communicatie, het vergroten van de bekendheid van de paardensport en het Jeugdsportfonds, het uitwisselen van netwerken, promotie en fondsenwerving.

"We werken met de KNHS samen aan een grotere sportdeelname voor kinderen"

Dus wat ons betreft is samenwerking tussen de KNHS en het Jeugdsportfonds heel logisch en versterken we elkaar bij het realiseren van onze missie en doelstellingen. Meer leden voor de KNHS en meer kinderen die gebruik maken van het Jeugdsportfonds. Zo werken we samen aan een grotere sportdeelname voor kinderen! We volgen met spanning de Sportdeelname cijfers 2015, 2016, 2017 en verder...

Over Jeugdsportfonds
Jeugdsportfonds biedt kinderen die opgroeien in armoede (1 op de 9 kinderen in Nederland; bron: Kinderombudsman en SCP) de kans om te kunnen sporten door de contributie en de benodigde sportattributen te betalen. Het geld gaat direct naar de vereniging en de winkel en niet naar de ouders/verzorgers. Voor gemiddeld 250 euro per jaar kan een kind een jaar lang sporten. Mede dankzij de steun van de rijks-, provinciale en lokale overheid, partners uit het bedrijfsleven en particulieren hebben in 2014 meer dan 37.000 kinderen een sportkans gekregen. Dat is een stijging van ongeveer 20% t.o.v. 2013.

Voor meer informatie: www.jeugdsportfonds.nl
Volgende keer de vraag van Monique Maks aan Rob Jansen, zaakwaarnemer van topvoetballers:

Bekend is dat veel topsporters hun maatschappelijke rol (h)erkennen en betrokken zijn als ambassadeur bij Goede Doelen en/of zelf stichtingen in het leven roepen om ‘de wereld voor kwetsbare groepen in de samenleving een beetje beter te maken’. Welke rol hebben jullie bij dergelijke initiatieven en wat verwachten van jullie van Goede Doelen-organisaties om hier op een goede manier bij aan te sluiten?

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst