Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Cees Pronk aan Anton Binnenmars 10 februari 2015

De vraag van… Cees Pronk, adjunct-directeur van Le Champion
Aan… Anton Binnenmars, directeur (breedte)sport bij de KNHS

CeesPronk125De vraag
Hallo Anton, welke kansen zijn er volgens jou voor de hippische sport in Nederland? Hoe denk je deze kansen te gaan benutten? En wat wil je de komende tijd concreet gaan bereiken bij de hippische sportfederatie?

Het antwoord
AntonBinnenmars150Beste Cees, dat zijn drie flinke vragen in één.

Om te beginnen is de paardensport écht een unieke sport omdat het de enige sport met dieren is. De sport kent vele beoefenaren, er is veel jeugd maar mensen rijden ook paard tot op hogere leeftijd. Sport en bewegen is mijn passie. Het brengt mensen bij elkaar en het is van groot maatschappelijk belang. In de paardensport zijn ook veel mensen met een verstandelijke of fysieke beperking die veel baat hebben bij het contact tussen mens en paard, dat spreekt mij bijzonder aan. Paardensport stelt mensen in staat mee te doen en spelenderwijs in aanraking te komen met het ontwikkelen van sociale vaardigheden (bijv. zelfvertrouwen, zorgen voor, verantwoordelijkheid, etc.).

Mijn grootste uitdaging is om dichterbij de ruim 500.000 actieve paardensporters in Nederland en 200.00 leden te komen. Weten wat er speelt en aan die behoeften kunnen voldoen. Dat gaat niet alleen over de sport in wedstrijdverband, maar ook over bredere thema’s zoals een landelijk netwerk van goede ruiter- en menpaden om optimaal te kunnen genieten van paardrijden.

De paardensport bestaat uit hele diverse disciplines. Naast de gevestigde sporten als dressuur, springen en mennen zijn eventing en endurance sporten in opkomst. Afgelopen jaar hebben we in deze disciplines enorm goed gepresteerd tijdens de Wereldruiterspelen (het WK voor de paardensport dat eens in de vier jaar plaatsvindt) in Frankrijk. Maar er zijn meer disciplines aangesloten bij de KNHS: reining, voltige, Horseball, aangespannen sport en natuurlijk de recreatie.

Afgelopen jaar heeft een herstructurering plaatsgevonden binnen de KNHS. Er zijn disciplinespecialisten aangesteld met als doelstelling verdieping van kennis over de discipline en verdere ontwikkeling van en grotere deelname aan de discipline. Daarnaast zijn er disciplinefora samengesteld, dit zijn spreekbuizen vanuit het veld, lokaal operationeel in en zeer betrokken bij, de eigen paardensportdiscipline. Onze leden krijgen dus een zeer grote invloed op de ontwikkeling van de sport die zij zelf beoefenen. Een grote stap vooruit en een voorbeeld voor veel andere sporten.

Niet alle ruiters hebben dezelfde ambitie. Het merendeel van de paardensporters geniet liever van een mooie buitenrit. Toch vinden veel ruiters het leuk om zichzelf te kunnen meten met andere ruiters. Bij de KNHS kun je dan deelnemen aan de wedstrijdsport. De meeste paardensporters doen dit in de discipline dressuur of springen vanaf de klasse B(asis). In 2015 gaan we onder meer de wedstrijdkolom in de disciplines dressuur en springen verder uitbreiden zodat meer mensen deel gaan en blijven nemen aan de wedstrijdsport. Daarnaast wordt er in 2015 samen met de diverse disciplinefora gewerkt aan het leuker maken van de paardensport waarbij toegankelijkheid, laagdrempeligheid en het reduceren van regels de uitgangspunten zijn.

Iedereen die begint met paardrijden begint feitelijk aan een levenslange opleiding in de rijkunst. Een ruiter is nooit uitgeleerd. De eerste stap in de ruiteropleiding is de opleiding tot het Ruiterbewijs, het vaardigheidsbewijs voor de paardensporter. De KNHS heeft de ambitie om in 2015 te starten met het opzetten van een complete rijvaardigheidsopleiding voor iedereen die paardrijdt, waarmee een vervolg kan worden gegeven aan de opleiding tot het Ruiterbewijs.

"Onze sport begint met de liefde voor het paard"

Zeventig procent van alle ruiters in Nederland rijdt puur voor zijn plezier. Maar of je nu wedstrijden rijdt of lange ritten in het bos maakt, onze sport begint met de liefde voor het paard. Wie paardrijdt is (en voelt zich) verantwoordelijk voor het welzijn van het paard. Dat geeft een extra dimensie. Bij de KNHS staat de paardensporter centraal. We doen er alles aan om hem of haar een mooie sport te bezorgen. Daarbij werken we altijd aan welzijn, veiligheid en heldere regels.

Het is voor mij een grote uitdaging om deze mooie sport, zowel in recreatieve als sportieve context verder met de gehele organisatie van de KNHS te ontwikkelen. De in 2014 in gang gezette structuurwijziging krijgt in 2015 voortgang. Door deze structuurwijziging krijgt de paardensporter meer invloed op het beleid van de KNHS.

Kortom ligt mijn focus het komende jaar op:

  • dichterbij de paardensporter te komen met behulp van de disciplinespecialisten en de discipline fora;
  • laagdrempelige wedstrijdsport;
  • bevorderen dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de paardensport;
  • het ontwikkelen van een complete rijvaardigheidsopleiding voor iedereen die paardrijdt;
  • welzijn, veiligheid en faire sport.
Volgende keer de vraag van Anton Binnenmars aan Monique Maks, directeur van Jeugdsportfonds Nederland:

Paardrijden is een droom van veel jonge kinderen. Tegenwoordig kunnen bijna alle kinderen leren paardrijden op een manege tegen zeer betaalbare prijzen. De KNHS wil paardrijden voor iedereen toegankelijk maken. Kunnen de KNHS en het Jeugdsportfonds hierin samen optrekken en wat zou het Jeugdsportfonds kunnen betekenen voor kansarme kinderen die willen paardrijden?

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst