Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Edwin Coret aan Helen Lejeune 10 juni 2014

De vraag van… Edwin Coret, fysiotherapeut ADO Den Haag
Aan… Helen Lejeune (ex-tophockeyster, coach/trainer en landelijk manager HockeyAcademie ABNAmro/Eiffel

De vraag
De laatste jaren heeft er een nieuw beroep in de topsport zijn intrede gedaan; de 'performance coach' is stilaan een begrip aan het worden. Wat doet zij/hij en waar zit haar/zijn meerwaarde voor een topsportorganisatie?

Het antwoord.
‘Haal het beste uit jezelf’
Voor mij is dat het ultieme doel. Op zoek naar de grenzen van je kunnen. Technisch, tactisch en fysiek weten we allemaal hoe dat gaat. Maar hoe zit dat met je gedachten? Met de mentale weerbaarheid? Met alleen techniek, tactiek en fysiek kom je er niet. Talent alleen is niet genoeg.

In mijn beleving is de Performance Coach een belangrijke schakel in het geheel om te komen tot een maximale prestatie, om personen te helpen te presteren op de piek van hun kunnen. Je gedachten beïnvloeden je gedrag en daarmee je prestatie. Je bewustzijn van je gedachten en weten hoe je daar mee om moet gaan kan de sleutel zijn naar succes. De Performance Coach kan atleten maar ook coaches begeleiden op hun weg naar succes. De Performance Coach gaat samen met de coachee (Engelstalige term voor 'de gecoachte' - red.) op zoek naar the next level. Door met elkaar in gesprek te gaan en te bepalen waar het over mag gaan geeft de Performance Coach vervolgens richting aan de coachee.

'The best coaches are those who show you where to look but don’t tell you what to see’ (Gary Pritchard)
Als Performance Coach stel ik zoveel mogelijk de juiste vragen, en geef niet de antwoorden. Als Performance Coach coach ik de coachee om zijn/haar eigen antwoorden te vinden. De coachee komt daardoor zelf tot de ontdekking waar zijn/haar kracht ligt.

Door het ontwikkelen naar meer zelfinzicht en zelfvertrouwen help ik de de coachee zichzelf te verbeteren, en zich meer bewust te laten worden van zijn/haar kwaliteiten.
De coachee heeft vaak al een karrenvracht aan antwoorden en feiten. Het is de kracht van de Performance Coach om die kennis te stimuleren en de coachee te helpen in het vinden van de juiste antwoorden.

‘Soms heb je een ander nodig om het beste uit jezelf naar boven te halen’ (Steven Pinnoo)
Technische, tactische en fysieke kwaliteiten zijn zichtbaar, maar wat gebeurt er in dat koppie? Wat wil de coachee bereiken? Hoe presteert de coachee onder druk? Hoe houdt de coachee de concentratie vast? En hoe zit het met de intrinsieke motivatie? En het zelfbeeld? Angst? Emotie?

Het zijn stuk voor stuk belangrijke elementen die invloed kunnen hebben op de prestatie van de coachee. Heeft de coachee er last van (onbewust?) of niet? En hoe komt hij/zij in zijn/haar kracht?

Topsportorganisatie
Binnen de organisatie kan de Performance Coach er voor zorgen dat mensen zich verbeteren op hun sterke punten en dat ze optimaal tot hun recht komen. In topsportorganisaties is dat nog belangrijker omdat het in de top gaat om details die het verschil kunnen maken tussen winnen en verliezen. In de breedte-organisatie is het ook belangrijk maar dan gaat het meer om opleiding. Maar ook in het bedrijfsleven komt het steeds vaker voor dat topmensen zich laten begeleiden door een Performance Coach. Door het spiegelen, reflecteren, kan de topman/vrouw zich meer bewust worden van zijn/haar kwaliteiten en daarmee beter presteren op zijn/haar vakgebied.

‘Je kan pas anderen coachen als je jezelf kan coachen’ – Johan Cruijff
Ik heb zelf het hele traject meegemaakt als hockeyspeler van Amsterdam en het Nederlands Elftal. En later als trainer/coach van diverse teams waaronder het Nederlands Meisjes U18 en U16. Afgelopen jaar heb ik de Master in Coaching gedaan aan het Johan Cruyff Institute. De Master in Coaching is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het managen/coachen van jezelf, de spelers, het team en de omgeving.

De Performance Coach laat anderen excelleren.
Momenteel ben ik landelijk manager van de HockeyAcademie ABNAMRO/EIFFEL en hoofdtrainer van locatie Den Haag. Deze academie biedt getalenteerde spelers uit de omgeving (in Den Haag, Amsterdam, Eindhoven, Laren en Nijmegen) op locatie de kans zich verder te ontwikkelen onder leiding van goed opgeleide trainers en (oud-) internationals uit binnen- en buitenland; a Push for Talent. Als manager en hoofdtrainer ben ik eigenlijk ook de Performance Coach... Ik help het maximale uit het individu te halen.

Ik ben als Performance Coach een enorme inspirator en motivator en zorg met mijn inzet en kennis dat anderen gaan stralen en groeien.

Volgende keer de vraag van Helen Lejeune aan Martijn van Delft, personal trainer:
Personal Trainer, het lijkt wel of iedereen er eentje heeft. Hoe onderscheid jij je van alle ‘soorten en maten’ Personal Trainers die in Nederland werkzaam zijn, waar ligt jouw kracht?
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst