Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Eric Kuijt aan Jan Jaap van der Sar 8 juni 2021

  • De vraag van… Eric Kuijt, medewerker belangenbehartiging MTB bij de NTFU
  • Aan... Jan Jaap van der Sar, bureaumanager bij de Nederlandse Bowling Federatie


ErikKuijt150FC

De vraag

Voor mij is de bowlingsport meer een ontspannen uitje om met een stel goede vrienden of kennissen onder het genot van een biertje en een bitterbal een balletje te rollen. Vaak zijn er dan ook enkele banen gereserveerd voor trainingen van de plaatselijke bowlingvereniging. Met veel enthousiasme en een hoop plezier zie je dan de ene na de andere strike over het scorebord voorbijschieten. De zorgde voor een -loos jaar. Hoe organiseerde de NBF de bowlingsport in de 1,5 meter-samenleving. Is competitie dan nog wel mogelijk?

JanJaapVanDerSar175FC

Het antwoord

Wij gaan digitaal! Hoe we dat doen leg ik hieronder uit. Het afgelopen jaar heeft mij echter ook geleerd dat bowlers heel oplossingsgericht denken, zoals ook van hen op de baan gevraagd wordt. Bowlen wordt zowel individueel als in teams beoefend. Het liefst spelen we in teams van drie tegen elkaar op één banenpaar. Het is daarbij niet altijd mogelijk om de anderhalve meter afstand te bewaren, dus lijkt het een goede oplossing om bij de leagues terug te schakelen naar teams van twee of individuele leagues. Maar zelfs met een drietal kan er nog worden samengespeeld, wanneer alle leden van het team na elkaar in actie komen, in plaats van tegelijkertijd. Vergelijk het met de 4x100 meter estafette. 

Het is niet zoals onze leden de sport graag beoefenen, maar het is beter dan niets. En daarvoor moet ik onze leden en alle verenigingen een groot compliment maken: er is gedurende de coronacrisis vooral gedacht in oplossingen. Waardoor leden toch actief konden blijven, binnen alle beperkende mogelijkheden.

"We boden in samenwerking met negen bowlingcentra, verdeeld over het hele land, bowlers de kans om deel te nemen aan een landelijk evenement, op een moment dat het hen uitkwam"

Online competitie
Vanuit de Nederlandse Bowling Federatie voegden we daar nog een competitievorm aan toe. Als eerste federatie ter wereld organiseerden wij in 2020 samen met onze Zweedse partner Lanetalk een online competitie! We boden in samenwerking met negen bowlingcentra, verdeeld over het hele land, bowlers de kans om deel te nemen aan een landelijk evenement, op een moment dat het hen uitkwam. 

VraagAntwoord23-21-1Dat gaat als volgt: de Lanetalk app is verbonden met de banen in de verschillende centra. Op basis van GPS constateert de app dat jij in, bijvoorbeeld, Olround Bowling te Veenendaal staat. Vervolgens selecteer jij in de app de baan waarop jouw naam al is ingevuld en tik je jouw naam aan. Wat volgt is dat jou scores niet alleen in het centrum op het scherm verschijnen, maar ook op het scherm van jouw smartphone. Zo doe je dus mee aan een landelijke competitie, zonder daarbij te hoeven reizen en je speelt op een moment dat het jou uitkomt. 

De volgende stap die gepland stond was deelname aan het eerste mondiale evenement, van 1 maart t/m 17 april van dit jaar, waaraan een prijzenpot van 50.000 dollar verbonden was. Helaas waren op dat moment alle centra in Nederland gesloten en ging die primeur aan alle Nederlandse bowlers voorbij.

"Het is mogelijk om lokale wedstrijden te organiseren, maar ook regionaal, landelijk en mondiaal"

'Strava van het bowlen'
De mogelijkheden met Lanetalk zijn eindeloos en dat is ook de reden dat we als NBF al langer met het Zweedse appbedrijf samenwerken. De ‘Strava van het bowlen’, zoals ik het wel eens noem, registreert al jouw games en levert vervolgens heel toffe statistieken aan. Het is mogelijk om lokale wedstrijden te organiseren, maar ook regionaal, landelijk en mondiaal. Je kunt vrienden uitdagen voor een onderlinge wedstrijd, waarbij de score gegooid door de uitdager bal voor bal in beeld verschijnt als de tweede speler aan het bowlen is. Zo lijkt het voor de tweede speler net alsof je toch tegelijk aan het bowlen bent. 

VraagAntwoord23-21-2Met Lanetalk hoopt dat NBF op termijn de fanatieke recreatieve bowler enthousiast te maken voor het spelen van (digitale) wedstrijden en daarnaast hopen we steeds meer inzicht te krijgen in het aantal bowlingbewegingen in ons land. Een uitdaging daarbij is dat bowlingcentra over de juiste updates van hun scoresysteem moeten beschikken om met Lanetalk te kunnen communiceren. Het zal dus nog tijd kosten voordat ieder centrum in het land van de applicatie voorzien is.

Tot die tijd biedt het bowlen gelukkig voldoende mogelijkheden om ook met beperkende maatregelen van de sport te kunnen genieten, niet in de laatste plaats met dank aan de ondernemers die er in hun centra alles aan doen om een bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo hopen we deze zomer het spel weer in de vingers te krijgen, om in september weer te kunnen starten met de reguliere competities zoals we die voor de coronacrisis kenden. En blijkt dat nog niet mogelijk, dan blijven we actief met enkele aanpassingen.


JaccoEltingh150FCVolgende keer het antwoord op de vraag van Jan Jaap van der Sar aan Jacco Eltingh, technisch directeur/commercieel directeur bij de KNLTB:
Ik vind naast bowlen veel andere sporten mooi om te volgen. Als ik een nieuwe sport ontdek, wil ik zo spoedig mogelijk de regels begrijpen en dan blijf ik het meestal volgen. Deze sportzomer kan ik mijn geluk niet op natuurlijk, met veel traditionele sporten. Maar daarnaast staan er weer wedstrijden voor King of the Court Beachvolleybal gepland in mijn woonplaats Utrecht waar ik naar uitkijk. Ook zag ik de 3x3 basketballers van Nederland eind mei een olympisch ticket veroveren en sinds kort zie ik op social media beelden van de UTS voorbij komen: de Ultimate Tennis Showdown! Onder meer de regels zijn anders dan bij 'normaal' tennis (ik ken ze nog niet) en spelers worden niet bij naam, maar bij bijnaam genoemd. 

Moet ik de UTS in het rijtje 3x3 en King of the Court scharen, als (potentiële) nieuwe olympische discipline? Hoe kijkt de KNLTB tegen deze ontwikkeling aan? Biedt het kansen of moeten we eerst Padel maar eens verder ontdekken?
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst