Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Frank Thewessem aan Zita Pels 18 augustus 2020

  • De vraag van… Frank Thewessem, directeur Topsport Amsterdam
  • Aan... Zita Pels, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Financiën, Circulaire economie, Zeehavens, Sport en Cultuur en erfgoed


FrankThewessem150FC

De vraag

Geachte mevrouw Pels, de Provincie Noord-Holland ondersteunt een aantal topsportevenementen en zet in op diversiteit en verduurzaming van sportaccommodaties. Echter, anders dan bijvoorbeeld de noordelijke provincies en de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland, investeert de Provincie Noord-Holland nog niet in sportieve talentontwikkeling. Wat is ervoor nodig om de Provincie Noord-Holland in een volgende collegeperiode ook te laten investeren in (top)sport en talentontwikkeling?

Het antwoord

ZitaPels175FCDe Provincie Noord-Holland heeft er voor gekozen om de komende tijd in haar sportbeleid te focussen op een inclusieve deelname aan de sport en het verduurzamen van sportaccommodaties. Wij hebben gekozen voor thema’s die dicht bij onze kerntaken staan (verduurzaming) en waar wij als regenboogprovincie een voorbeeldfunctie in hebben. Deze thema’s staan niet helemaal los van talentontwikkeling. Immers, een inclusief sportklimaat betekent een veilige omgeving waarin iedere sporter, ongeacht seksuele geaardheid of afkomst, optimaal kan sporten en bewegen. 

Challenge
Samen met partners in het sportnetwerk en de doelgroepen willen we een challenge ontwikkelen die bijdraagt aan onder meer het aanpakken van racisme en discriminatie in de sport. Daarnaast gaan we sportverengingen helpen bij het verduurzamen van hun accommodaties. Dit doen we door subsidie te bieden, waarmee ze kleine besparingsmaatregelen kunnen realiseren. Zo creëren we meer financiële ruimte bij de verenigingen en heeft ook de toekomstige generatie (top)sporters een plek om hun sport te beoefenen.

"Als we aan de sterke basis die er nu ligt een inclusief sportklimaat kunnen toevoegen, kunnen we ervoor zorgen dat alle talenten een kans krijgen om door te stromen, onafhankelijk van wie je bent of waar je wieg stond"

Op lokaal en regionaal niveau is de talentontwikkeling in Noord-Holland goed geborgd. Ten eerste speelt Topsport Amsterdam een belangrijke rol, niet alleen als Regionaal Topsport Organisatie maar ook als een van de vijf Centra voor Topsport en Onderwijs in Nederland. In deze centra worden sporters en parasporters van verschillende disciplines optimaal begeleid. 

3x3-1Meer dan 1.000 topsporttalenten in Noord-Holland
Een mooi resultaat hiervan was het WK 3x3 Basketbal in Amsterdam, waar wij als provincie ook aan hebben bijgedragen. De lokale sportakkoorden waarbij de samenwerking wordt gezocht tussen gemeenten, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties zoals scholen en welzijnsorganisaties zijn een mooie basis voor een goed sportklimaat waarin talent zich kan ontwikkelen. Talentvolle sporters beginnen nu eenmaal bijna altijd bij een lokale sportvereniging. Deze lokale ondersteuning heeft er onder meer in geresulteerd dat er meer dan duizend topsporttalenten zijn in Noord-Holland, waarmee onze provincie een van de grootste topsportprovincies is van Nederland. Een ontwikkeling die wij alleen maar kunnen toejuichen.

Als we aan de sterke basis die er nu ligt een inclusief sportklimaat kunnen toevoegen, kunnen we ervoor zorgen dat alle talenten een kans krijgen om door te stromen, onafhankelijk van wie je bent of waar je wieg stond. Dat maakt dat we werkelijk alle talent kunnen gaan benutten.

HoussinBezzai150FCVolgende keer het antwoord op de vraag van Zita Pels aan Houssin Bezzai (programmamanager racisme en discriminatie KNVB):
Geachte heer Bezzai, de KNVB heeft samen met de Rijksoverheid, de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en maatschappelijke belangenorganisaties het aanvalsplan ‘Ons voetbal is van iedereen’ gepresenteerd. In dit meerjarenbeleidsprogramma is de ambitie uitgesproken om gezamenlijk tegen discriminatie en racisme in het voetbal op te treden. Welke rol kunnen lokale en eventuele regionale overheden spelen in het tegengaan van racisme en discriminatie in het voetbal, en sport in het algemeen?

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst