Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Denis Doeland aan Sanne Scholten 19 november 2019

  • De vraag van… Denis Doeland, eigenaar DDMCA (Denis Doeland Management Consultancy en Advies)
  • Aan... Sanne Scholten, sinds 2016 directeur-bestuurder van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en daarvoor werkzaam bij Rotterdam Sportsupport

De vraag

XL39VraagAntwoordDenisDoeland150FCDe culturele wereld - waarin ik al decennia lang actief ben - en de sportwereld hebben meer met elkaar gemeen dan men wellicht op het eerste gezicht zou denken. Ben jij dat met mij eens? Kunnen de culturele en de sportwereld elkaar ook versterken?

XL39VraagAntwoordSanneScholten175FC

Het antwoord

Leuke vraag, die ik alleen maar met een volmondig ‘ja’ kan beantwoorden. Er gaat geen week voorbij dat ik niet even denk aan hoe dingen in de sport gaan en of ‘wij van cultuur’ daar niet van zouden kunnen leren. Ik schreef daar trouwens op Sport Knowhow XL een column over, toen ik vertrok bij Rotterdam Sportsupport en startte bij LKCA (zeg maar het Kenniscentrum Sport van de cultuursector). NOC*NSF, Kenniscentrum Sport, LKCA, Fonds Cultuurparticipatie, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Koornetwerk Nederland, KNMO, (beiden landelijke koepels van verenigingen), VNG, VSG en de beide ministeries (VWS en OCW) komen om die reden ook twee keer per jaar bij elkaar om uit te wisselen, bij te praten en waar nodig verbinding te leggen. Heel waardevol!

Kansengelijkheid
Ik hoop vooral dat we elkaar (nog beter) weten te vinden en elkaar kunnen versterken waar het gaat om het werken aan een goede, brede ontwikkeling voor alle jeugd, aan kansengelijkheid. Sport en cultuur leveren beide een essentiële bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Lees bijvoorbeeld eens iets van Maike Kooijmans, over de relatie emotiehuishouding versus cultuur en die tussen sociale vaardigheden en sport. Toch denken nog steeds veel mensen dat sport en cultuur een extraatje zijn, vakken onder de streep, iets wat mensen zelf wel regelen e.d. 

"Een mooi voorbeeld is dat van de Cruyff Foundation en het Jeugdfonds Sport en Cultuur, die samen een proef zijn gestart om naast sport ook cultuur op de courts aan te bieden"

Met de komst van een nieuw curriculum gaan we daar stappen in zetten in het onderwijs, maar dat zal nog best een zoektocht zijn. Maar het gaat niet alleen om school: ook in de vrije tijd willen we dat meer jeugd meedoet en zijn/haar talenten kan ontwikkelen. Een mooi voorbeeld op dit vlak vind ik het initiatief van de Cruyff Foundation en het Jeugdfonds Sport en Cultuur, die samen een proef zijn gestart om naast sport ook cultuur op de courts aan te bieden. Maar ook een goede samenwerking met het jongerenwerk is belangrijk. Er wordt al jaren gesproken over investeren in preventie, laten we dan samen investeren in de ontwikkeling van jongeren, bijvoorbeeld vanuit urban arts en sports. Vooral voor die jongeren, maar ook met de verwachting dat dat uiteindelijk geld bespaart. 

XL39JeroenStraathof150Volgende keer het antwoord op de vraag van Sanne Scholten aan Jeroen Straathof, de enige sporter ter wereld die uitkwam op de Zomerspelen (als baanwielrenner), Winterspelen (als schaatser) én de Paralympics (als piloot van een visueel beperkte wielrenner):
In de cultuursector zijn diversiteit en inclusie een hot item en daarin hebben we nog een flinke slag te maken. De sport lijkt op dit vlak verder te zijn. Ik ben benieuwd naar jouw mening over de inzet van de sportsector om inclusief te zijn voor mensen met een beperking. Ik ga je antwoord met interesse lezen om te zien of de cultuursector daar nog iets van kan leren!
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst