Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Niels Grevenstuk aan Denis Doeland 5 november 2019

De vraag van… Niels Grevenstuk, Head of International Partnerships bij AFC Ajax
Aan... Denis Doeland, eigenaar DDMCA (Denis Doeland Management Consultancy en Advies)


XL37VraagAntwoordNielsGrevenstuk150FCDe vraag

Beste Denis, wat kunnen grote sportorganisaties leren van de muziekindustrie? Wat zijn de belangrijkste learnings en wat zie jij als unieke crossovers

Het antwoord

XL37VraagAntwoordDenisDoeland175FCDe digitale wereld is een ecosysteem met daarbinnen duizenden ecosystemen van gemeenschappen die met elkaar verbonden zijn. Het is gevormd door individuen (klanten en fans), distributeurs, ontwikkelaars en leveranciers. Zij gebruiken elkaars sterke punten en versterken elkaar door samen waarde te creëren. Welke vijf definities moeten sporters en sportorganisaties, zoals bonden en clubs, maar ook traditionele en nieuwe mediaplatformen in de sport kennen als ze met digitale verandering aan de slag gaan?

Vijf definities
Het digitale ecosysteem is de basis van de digitale economie waar de hedendaagse entertainmentindustrie, maar ook branches als sport en media, integraal onderdeel van uitmaken. Elke industrie verandert langzamerhand van een analoog naar een digitaal gedreven industrie. Onderstaande definities geven duiding bij een aantal belangrijke aspecten van de digitale wereld.

1. Digitale transformatie
Digitale transformatie laat zich als volgt definiëren: 'de verandering die een onderneming ondergaat, waarbinnen bestuurders of bedrijfseigenaren waarde willen creëren door de inzet van het digitale ecosysteem, waarbij op basis van vastgestelde doelen in stappen door analyses en de voortvloeiende inzichten optimalisatie van de organisatie en het analoge en digitale vermogen wordt bereikt.' (2017, Doeland)

2. Digitale volwassenheid
Digitale volwassenheid heeft de volgende definitie: 'de fasen in de digitale ontwikkeling van een onderneming, waarbij de mensen en processen op één lijn worden gebracht met de doelen, stappen en analyses ondersteund door een raamwerk dat zorgt voor continue verbetering en versnelling van de doelstellingen uit het raamwerk en het veiligstellen van het digitale vermogen. (2017, Doeland)

"Door het systeem als een business ecosysteem te zien kan men zorgen voor waardecreatie. De waarde wordt aangeduid als het digitale vermogen"

3. Internetecosysteem
De definitie van het internetecosysteem (ook wel het digitale ecosysteem genoemd): 'het totale systeem van interactie tussen industrie, merken, mensen en diensten en producten. Alle belanghebbenden, de technische infrastructuur en de functies die het systeem vervult, maken deel uit van het internetecosysteem. Door het systeem als een business ecosysteem te zien kan men zorgen voor waardecreatie. De waarde wordt aangeduid als het digitale vermogen. (2017, Doeland)

4. Waardecreatie
Het creëren van waarde binnen het internetecosysteem (zie figuur hieronder, klik erop om te vergroten) laat zich als volgt definiëren: 'waardecreatie door internet en social media betreft het in de basis kunnen aanleggen, verspreiden, onderhouden en optimaliseren van bestaande en nieuwe digitale relaties op diverse internetplatforms waar direct en op aantoonbare wijze additionele en toekomstige netto kasstromen gegenereerd worden. (2013, Doeland en Van Berkel)

5. Digitaal vermogen
Tot slot de definitie van digitaal vermogen (of digitale vermogen). De rechten en niet-fysieke middelen bestaande uit digitale verbindingen en contextuele data, dat een onderneming competitief voordeel in de markt geeft, welke een financiële waarde vertegenwoordigt doordat het huidige en toekomstige kasstromen optimaliseert en versnelt. (2017, Doeland en Van Berkel)

XL37VraagAntwoordDenisDoeland-1Sterkste relaties
Gebruikmaken van de juiste definities en statistieken en het volgen van ontwikkelingen in de wereld van apparaten, infrastructuur en processoren, zijn een vereiste voor de basis van een gedegen digitale strategie in de alsmaar groeiende digitale wereld die een uiterst revolutionair karakter heeft.

"De organisatie die de beste plek en de sterkste relaties in het internetecosysteem weet te verwerven, zal het meest succesvol worden en verstevigt daardoor het bestaansrecht"

Het internet loopt door alle lagen van organisaties binnen elke industrie, dus ook de sport, heen. Het vormt een vloeibaar geheel dat bijna elke discipline van een organisatie raakt. Om digitale verandering in gang te zetten, de transitie van analoog naar digitaal, dien je je te verdiepen in de digitale wereld, haar keten en haar systeem.

In de digitale cultuur is de aandacht van en de relatie met de (toekomstige) fan of klant de belangrijkste (economische) waarde geworden. De organisatie die de beste plek en de sterkste relaties in het internetecosysteem weet te verwerven, zal het meest succesvol worden en verstevigt daardoor het bestaansrecht. Zonder deze relaties zullen organisaties op termijn niet overleven en ter ziele gaan. Het personaliseren van de relatie met de fan is de heilige graal. Digitale transformatie + digitale volwassenheid + digitaal ecosysteem + digitale waardecreatie = digitaal vermogen.

XL39VraagAntwoordSanneScholten150FCVolgende keer het antwoord op de vraag van Denis Doeland aan Sanne Scholten, sinds 2016 directeur-bestuurder van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en daarvoor werkzaam bij Rotterdam Sportsupport: 
De culturele wereld - waarin ik al decennia lang actief ben - en de sportwereld hebben meer met elkaar gemeen dan men wellicht op het eerste gezicht zou denken. Ben jij dat met mij eens? Kunnen de culturele en de sportwereld elkaar ook versterken?


 
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst