Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Steven Sedee aan Floris Weisz 1 oktober 2019

  • De vraag van… Steven Sedee, manager sportsponsoring bij ING
  • Aan... Floris Weisz, Chief Commercial Officer van 433


StevenSedee150FC

De vraag

Beste Floris,
Jij bent als geen ander bekend met de waarde van Nederlandse sportcontent voor bonden, publishers maar ook sponsors die in Nederland maar ook internationaal opereren. Welke trends zie je, zit hier in de breedte nog rek in, en hoe kunnen we hier in Nederland maximaal op inspelen?

Het antwoord

XL33VraagAntwoord-FlorisWeisz175FCHi Steven,

Bedankt voor je vraag. Ik deel mijn antwoord graag op in twee stukken: bonden en sponsoren als rechtenhouders en daarnaast publishers als broadcasters.

De mediawereld ervaart momenteel een sterke tegenwind betreffende de ontwikkeling in rechtenwaarde en er zijn een aantal oorzaken voor aan te wijzen: 
 

  1. de veranderende media-consumptie van traditioneel televisie kijken naar OTT
  2. overnames in de afgelopen twee à drie jaar die de budgetten onder druk hebben gezet en
  3. de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten (Qatar tegen de rest) die ertoe heeft geleidt dat Qatar gigantisch onder druk staat en budgetten onder druk staan.
"Kleinere bonden komen steeds meer onder druk te staan. Tot het moment dat het bereik van OTT de traditionele televisie heeft ingehaald, zal dit zo blijven"

Als je dit terugkoppelt naar Nederland zie je dat de punten 1. en 2. een negatieve invloed hebben op de sportbonden. Premiumrechten (Eredivisie, F1, EK/WK's) verkopen nog steeds goed en stijgen qua rechtenprijzen door de resultaten en dus populariteit van de participerende atleten. Kleinere bonden komen steeds meer onder druk te staan. Omdat er geen air time is op de traditionele televisie en ze geen natuurlijk bereik hebben buiten de fans die naar een specifieke OTT-stream kijken, is het moeilijk om exposure te genereren, laat staan geld met hun rechten te verdienen. Tot het moment dat het bereik van OTT de traditionele televisie heeft ingehaald, zal dit zo blijven.

Deze trends hebben natuurlijk ook een negatieve invloed op het bereik van sponsoren, maar dit kan wel worden ondervangen door een goede digitale-/'social media'-strategie te implementeren.

Ik hoop dat dit antwoord geeft op je vraag!

Leestip 
Meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van televisie in relatie tot de ontwikkelingen op internet? Lees Deze vijf trends bepalen de toekomst van tv en video.


XL37VraagAntwoordNielsGrevenstuk150FCVolgende keer het antwoord op de vraag van Floris Weisz aan Niels Grevenstuk, Head of International Partnerships bij AFC Ajax:
Wat zijn de laatste trends op het gebied van sportsponsoring bij voetbalclubs en wat ben je tegen gekomen bij de beste/grootste 20 clubs in Europa, waar je echt van onder de indruk bent geraakt?
 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst