Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Dirk Zoutewelle aan Orlando van den Bosch 21 mei 2019

  • De vraag van… Dirk Zoutewelle, voedingsexpert, gezondheidswetenschapper, performance coach en gespecialiseerd in nutrigenomics (DNA-onderzoek), hij is CEO van CellCare Health Group
  • Aan... Orlando van den Bosch, als sportmanager werkzaam bij Zeloo Sports

De vraag
DirkZoutewelle150FC Hoe zie jij de relatie tussen ontwikkelingen op het gebied van social media en die van sporters als rolmodel? 

OrlandoVanDenBosch175FCHet antwoord
Beste Dirk,
Al sinds jaar en dag zijn sporters rolmodellen in de maatschappij. Sport is een belangrijke vorm van entertainment en wordt gedreven door emoties waarin we ons graag herkennen. Wij zijn met Zeloo Sports inmiddels twintig jaar actief als managementbureau in sport en wielrennen in het bijzonder. Naast financiële en juridische begeleiding houden wij ons bezig met de commerciële begeleiding van topsporters en we zien de wereld om ons heen evenals in andere ‘takken van sport’ snel veranderen.

Lifestyle
Sporters hebben social media als early adapters omarmd en weten nog steeds vele fans op de diverse media aan zich te binden. Lance Armstrong was nauw berokken bij het fenomeen Twitter en dat zie je zelfs bij de huidige generatie wielrenners nog terug. Waren onze helden in het verleden voornamelijk in kranten, radio en televisie te volgen, nu worden we meer en meer met de ‘lifestyle’ van sporters geconfronteerd. En hoewel sommige sporters - waaronder menig aansprekend voetballer - hun social mediakanalen commercieel zo goed als mogelijk benutten, is een groot deel van de sporters zich nog niet of nauwelijks bewust van de waarde die content op hun eigen social media heeft.

"Als sporter ben je per definitie een influencer en heb je met social media de keuze te bepalen in hoeverre je dat belangrijk vindt"

Als je bedenkt dat social influencers in de basis geen verhaal hebben, laat staan merkwaarden vertegenwoordigen, dan behoeft het weinig inlevingsvermogen dat dit in sport heel anders is. Als sporter schrijf je een herkenbaar verhaal dat veelal resulteert in merkwaarden die in de media worden uitvergroot. Als sporter ben je per definitie een influencer en heb je met social media de keuze te bepalen in hoeverre je dat belangrijk vindt. Bovenal sportman of vrouw maar meer dan ook een rolmodel waarin mensen zich willen herkennen of je dat nu wil of niet. Je hebt de keuze te bepalen hoe dichtbij je fans laat komen.

XL18VraagAntwoordOrnaldo-1Vrouwen succesvoller dan mannen
Wel kunnen we in sport veel leren van influencers. Goede authentieke verhalen blijken interessant voor bedrijven en de detailhandel in het bijzonder. Influencers zijn merken geworden en staan steeds meer aan de basis van goederen en diensten die via hun de weg naar de consument vinden. Vrouwen blijken daarin veelal succesvoller dan mannen. Een mooie kans voor sportsters! De beste racefiets is niet meer per definitie de fiets waarop de winnaar van de Tour de France rijdt. Influencers en zeker ook micro influencers spelen een steeds grotere rol. Waar social influencers hun achterban heel goed kennen weten sporters vaak amper wie hun fans zijn, laat staan wat van hun gevraagd wordt als rolmodel. 

"Het duurt niet lang meer of aggregate gedreven platforms zullen hun entree in sport gaan maken en sponsormodellen nog verder op zijn kop zullen komen te staan"

Nog steeds worden er rondom Johan Cruijff deals gedaan omdat de fan lifecycle verder gaat dan je carrière. De behoefte van de fan is alleen een andere geworden. Als sporter moet je keuzes maken hoe je als rolmodel met fan engagement omgaat. In beeld brengt wie je fans zijn en wat zij van je willen. Nu nog leasen we ruimte bij Facebook, Instagram etc. om fans te bereiken. Het duurt niet lang meer of aggregate gedreven platforms zullen hun entree in sport gaan maken en sponsormodellen nog verder op zijn kop zullen komen te staan. Nieuwe vormen van monetizing zullen gevonden worden omdat de fanbeleving centraal wordt gesteld. Als sporter ben je per definitie een rolmodel maar wordt er wel steeds meer van je gevraagd niet met lege handen te staan en achter te blijven. Een ontwikkeling die al lang is ingezet en niet meer te stoppen zal zijn. Nieuw is het niet! Cruijff ging ons voor, maar daar had hij geen social media voor nodig.

EricVanDenBoom150-2Volgende keer het antwoord op de vraag van Orlando van den Bosch aan Eric van den Boom, manager van CCC-Liv Team, de wielerploeg van Marianne Vos
Vrouwen spelen in sport een steeds grotere rol. Hoe verandert de vrouwenwielersport in het kielzog van haar grote mannelijke component?


 
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst