Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van André de Jeu aan Hans de Boer 9 april 2019

  • De vraag van… André de Jeu, directeur van Vereniging Sport en Gemeenten
  • Aan... Hans de Boer, voorzitter VNO*NCW

De vraag
AndreDeJeu150FCHet begrip duurzaamheid wordt vaak in één adem genoemd met energie. Naar mijn mening gaat het echter ook om duurzame inzetbaarheid van mensen, gezonde medewerkers dus. Wordt het niet eens tijd dat we gezondheid, sport en bewegen in één adem gaan noemen met een duurzame economie? En wat zou daarbij dan de rol van het bedrijfsleven kunnen zijn?

HansDeBoer175FCHet antwoord
Beste André, je stelt een terechte vraag en één die me uit het hart is gegrepen bovendien. Bewegen, sport en gezond leven zijn wat mij betreft een integraal onderdeel van een duurzaam bedrijfsleven. Medewerkers en werkgevers doen er gelukkig ook steeds meer aan. Zo bleek onlangs uit onderzoek dat HR-managers duurzame inzetbaarheid zien als hét HR-thema voor de komende jaren. Het via cao’s beschikbare geldbedrag voor duurzame inzetbaarheid is sinds 2013 inmiddels zelfs verdubbeld naar € 1,6 mld. 

Het is bedrijven dus ook ernst en het zijn niet alleen maar woorden als het gaat om vitaliteit en gezond en fit blijven. Dat is volgens mij ook volstrekt logisch. Mensen moeten immers langer werken, er is krapte en we moeten samen zorgen dat iedereen gezond de pensioengerechtigde leeftijd kan halen.  

Bij ons in de Malietoren geeft iemand van onze interne dienst elke week een bootcamptraining en dat loopt storm. Bovendien vergroot het de teamspirit en lol

XL13VraagAntwoordBootcampIk zie bij veel van onze grotere leden mooie programma’s om mensen gezond en fit te houden. Zie wat ze doen bij NS of bij banken. Veel kleinere bedrijven kunnen dat niet op zo’n grote schaal organiseren, maar ook daar zie je mooie initiatieven en projecten van vitale bedrijven. Bij ons in de Malietoren geeft iemand van onze interne dienst elke week een bootcamptraining en dat loopt storm. Bovendien vergroot het de teamspirit en lol. Ik juich dat toe en wij zorgen dat het die trainer aan niks ontbreekt.  

Mijn advies aan iedereen die nog niet met vitaliteit bezig is in zijn bedrijf: ga het gesprek aan met je mensen over de toekomst, hoe zien zij die? Hoe zie jij die? En wat kan je samen doen om te zorgen dat we gezond de eindstreep halen door voldoende te bewegen? Het vraagt namelijk niet alleen iets van werkgevers, maar ook van de mensen zelf. Want stoppen met roken en gezond eten heb je zelf in de hand. We kunnen niemand dwingen dat te doen. Wat we wel kunnen doen is helpen met gezonde alternatieven in de kantine en de juiste stimulerende faciliteiten. Dat betaalt zich ook ruimschoots terug in fitte medewerkers en een leuke sfeer.

Kortom, alle gas erop en vooruit met de geit, want dit onderwerp is te belangrijk om niet bij de kop te pakken als onderdeel van gezonde en duurzame bedrijven. 

RicoVerhoeven140Volgende keer het antwoord op de vraag van Hans de Boer aan Rico Verhoeven, professioneel kickbokser:
Jij bent erin geslaagd het imago van jouw sport enorm te liften en daarmee een breed publiek aan te spreken. Dat bewonder ik. Mijn vraag: je bent voor veel jongeren een voorbeeld, een rolmodel, zeker ook voor jongeren die het niet altijd makkelijk hebben. In hoeverre kan sport jongeren helpen om meer uit hun leven te halen; op sportgebied maar bijvoorbeeld ook qua opleiding, werk?
 
« terug

Reacties: 2

Piet van Loon, orthopeed, Houding Netwerk Nederland
11-04-2019

Het is ontroerend om te lezen dat het bedrijfsleven de duurzame inzetbaarheid van medewerkers koestert en dat de HR mensen er vol voor moeten gaan. Zo hoort het inderdaad!

Het is in het bedrijfsleven, van zwaar werk tot administratie, maar ook bij Defensie ( van kantoorzitter tot commando)  en in de profsport duidelijk, dat de grootste volksziekten ( Global Burden of Diseases rapporten , Lancet 2017) rugpijnen en artrose ( beide onder "degeneratieve aandoeningen" geschaald) ook volgens ons eigen RIVM ( VTV 2018) tot 2040 nog bijna exponentieel zullen blijven groeien in aantal.  

Geleidelijk wordt duidelijk, dat kennis over ontstaan breed ontbreekt in de medische wetenschap, terwijl deze kennis vroeger zelfs tot de common sense behoorde. 

Als de preventiekracht van weleer, om kinderen een gezonde houding, een gezonde rug, een goed ontwikkeld en soepel functionerend steun en bewegingsapparaat mee te geven ontbreekt, dan kunne we nog zoveel ARBOzorg leveren, maar de inzetbaarheid zal in de jeugdjaren al sterk gaan afnemen. We zien het nu breed gebeuren, de jeugd loopt al vroeg in lichamelijk functioneren achter. 

Als we, zoals de Boer het zegt het gesprek over de toekomst en de inzetbaarheid aan moeten gaan dan is het van het allergrootste belang, dat we dat overal doen en de jongste generaties gaan beschermen tegen de negatieve effecten van een sedentaire en met beeldschermen gevulde leefstijl. 

Clemens Vollebergh
17-04-2019

Werkgevers willen vaak en-en: fitte medewerkers en een leuke sfeer. Het zou goed zijn wanneer werkgevers zich ook verdiepen in het structureel vergroten van de fysieke (en dus mentale) belastbaarheid. Een uurtje per week bootcampen draagt eerder bij aan een blessure dan aan fitheid. Sporten zou -vanuit het vergroten van de belastbaarheid- ook niet het uitgangspunt moeten zijn. Trainen wel.

Heel basaal werken aan het vergroten van de mobiliteit van gewrichten en flexibiliteit van spieren. Krachttraining en yoga. Dat zijn ingrediënten waarmee daadwerkelijk aan de fitheid wordt gewerkt, met een kleine kans op blessures tijdens de korte maar krachtige workouts en een grotere fysieke en mentale weerbaarheid. Wanneer dit op orde is kan sport een waardevolle toevoeging zijn.

Werkgevers doen er goed aan verder te kijken dan het naleven van arbo-protocollen en veiligheid: 'ja ik voldoe aan de regels maar heb mijn doelen niet bereikt'. Gezondheid behoort geen onderhandelingsgebied te zijn met vakbonden. Gezondheid heeft een overstijgend belang. Gezonde werknemers kunnen (ook in zware beroepen) steeds langer mee.

Ik ben het eens met Piet dat de jeugd al vroeg achterloopt in lichamelijk functioneren: lunchen met bagels en liggen in de stoel. Maar wat is je alternatief wanneer van de volwassenen meer dan 50 procent te dik is? 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst