Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Arie Slob aan Jan de Jong 4 september 2018

  • De vraag van… Arie Slob, minister van onderwijs
  • Aan... Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord

De vraag
AreSlob150Het is lang niet altijd makkelijk voor jongeren om topsport en onderwijs goed te combineren, terwijl een opleiding ook voor sporters heel belangrijk is. In Amsterdam zag ik recent dat het heel goed lukt om jongeren het beste van twee werelden te bieden; bij Ajax maakt de schoolopleiding een belangrijk deel uit van de sportopleiding. Hoe doen jullie dat in Rotterdam?

JanDeJong175FCHet antwoord
Dat geldt voor de jeugdopleiding van Feyenoords zeker ook. Op Feyenoord Academy leveren we zoveel mogelijk maatwerk. Dat doen we door schooltijden en trainingen zo goed en zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen, waarbij we een speciale coördinator fulltime in dienst hebben om de planning en de voortgang van de spelers op school en studie te bewaken.

De bovenbouwteams (O17, O19) van Feyenoord Academy brengen elke dinsdag en donderdag de hele dag door op Feyenoords trainingscomplex Varkenoord tijdens de zogenoemde profdagen. De jongens melden zich dan vroeg om hun lessen te volgen en te studeren onder begeleiding van docenten van het Thorbecke College. Vervolgens werken ze een groepstraining af, is er tijd voor een gezamenlijke lunch, wordt er opnieuw gestudeerd en tot slot is er een tweede trainingsmoment. 

Het is mooi om te zien dat het studiebeleid van Feyenoord Academy zijn vruchten afwerpt, want voor afgelopen schooljaar geldt dat tien van de twaalf jongens geslaagd waren

Klaar voor de toekomst
Feyenoord en Thorbecke Voortgezet Onderwijs werken al sinds 1995 met elkaar samen, waarbij beide partijen continu streven naar een perfecte afstemming tussen onderwijs en topsport. Daarnaast werkt Feyenoord samen met het Albeda Sportcollege dat onze spelers sportopleidingen aanbiedt op niveau 2, 3 of 4.

XL29 Vraag_Antwoord-1Het is mooi om te zien dat het studiebeleid van Feyenoord Academy zijn vruchten afwerpt, want voor afgelopen schooljaar geldt dat tien van de twaalf jongens geslaagd waren. In 2016-2017 was zelfs iedereen geslaagd. We vinden dat belangrijk zij hun diploma halen. We willen - en we voelen het ook als onze verantwoordelijkheid - dat de jongens klaar voor de toekomst de jeugdopleiding verlaten, ongeacht of die nu binnen of buiten het voetbal ligt.

Volgende keer het antwoord op de vraag van Jan de Jong aan Vincent Bijlo, cabaretier en columnist van onder meer het Feyenoord Magazine:
In april 2013 heb jij, hier in De Kuip, hoogstpersoonlijk de blindentribune geopend. Dankzij een samenwerking met RTV Rijnmond, dat voor de blinden en slechtzienden daar iedere thuiswedstrijd speciaal op hen gericht commentaar verzorgt, kunnen blinden en slechtzienden daar de wedstijden meebeleven. Ik heb gezien dat het fanatisme op deze tribune niks onder doet voor die van ziende supporters. Heb jij het idee dat er toch een verschil is hoe we wedstrijden ervaren? En wat is nou jouw favoriete Feyenoord-moment geweest en het mooiste algemene sportmoment dat je hebt beleefd zonder het dus daadwerkelijk te hebben kunnen zien? 
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst