Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Peter Kentie aan Toon Gerbrands 21 augustus 2018

 • De vraag van… Peter Kentie, directeur van Eindhoven365
 • Aan... Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV

PeterKentie150De vraag
Van harte gefeliciteerd met de a.s. verschijning van je nieuwe boek. Pas jij de uitgangspunten van dat boek toe in je leven als algemeen-directeur van PSV. Zo ja, hoe?

Het antwoord
ToonGerbrands175FCDe boeken die ik heb geschreven zijn altijd gebaseerd op persoonlijke ervaringen. De uitgangspunten uit het boek Iedereen fit genoeg om te presteren pas ik dus ook zelf toe.

De basis van deze manier van denken is gelegd in een bijzondere periode als directeur bij AZ. Er was van alles aan de hand daar, nadat de DSB-bank was omgevallen. Honderd medewerkers bij AZ wisten niet helemaal zeker of ze een jaar later hun baan nog zouden hebben. Of de club nog zou bestaan en in welke vorm en met welke eigendomsstructuur, moest allemaal nog worden uitgevochten. Er liepen curatoren rond die de club konden verkopen. Kortom, alles en iedereen stond ter discussie.

Alle ingrediënten waren aanwezig om in de stress te raken, vermoeid te worden en lichamelijk niet meer in topvorm te zijn

XL27VraagAntwoordCoverBoekToonGerbrandsReflectiemoment
Van de directie en een lid van de Raad van Commissarissen werd toen gevraagd om dit proces te begeleiden en in goede banen te leiden. Het was een periode van onzekerheid, veel onbeheersbare zaken en ook vaak heel hard werken op allerlei momenten van de dag. Alle ingrediënten waren aanwezig om in de stress te raken, vermoeid te worden en lichamelijk niet meer in topvorm te zijn.

Op dat moment heb ik in een reflectiemoment mij afgevraagd wie er beter functioneert: een uitgeruste manager of een vermoeide manager. Het antwoord is simpel, maar dan moet je het dagelijks schema ook zo inrichten dat dit het geval is. Kort gezegd komt het erop neer dat je voldoende moet sporten, een verantwoord eetschema moet aanhouden en zoveel moet slapen als bij je past. Dat is de fysieke basis om te kunnen functioneren als de uitgeruste manager. Het kwam wel eens voor dat ik een lange vergadering met de curator verliet om voldoende tijd te hebben om nog te kunnen hardlopen. Dat leverde wel eens onbegrip op, maar het past in mijn manier van denken.

Dit is slechts één onderdeel om voldoende fit te blijven. Daarnaast zijn er nog talloze zaken die belangrijk zijn, zoals:

 • de werk-privé-verhouding op orde houden;
 • keuzes maken en focussen op zaken die ertoe doen;
 • de manier van omgaan met mails en sociale media;
 • voldoende rustmomenten inbouwen;
 • ‘nee’ leren zeggen;
 • omgaan met de enorme toename van informatie;
 • omgaan met groepsdruk;
 • lef tonen als het gevraagd wordt;
 • jezelf goed leren kennen;
 • leuke zaken plannen en zorgen dat het door gaat.
Ik hoop dat mijn lessen en persoonlijke ervaringen ook weer andere mensen kunnen inspireren

Dit zijn dus allemaal zaken die in mijn nieuwe boek op een toegankelijke manier aan de orde komen. Het is als een inspiratieboekje weergegeven. Ik hoop dat mijn lessen en persoonlijke ervaringen ook weer andere mensen kunnen inspireren. En om de vraag nogmaals te beantwoorden: ja, ik pas ze zelf toe in mijn functie als directeur bij PSV

Volgende keer het antwoord op de vraag van Toon Gerbrands aan Arie Slob, minister van onderwijs:
Iedereen vindt dat jongeren meer moeten bewegen. Waarom is het zo moeilijk om in het rooster van het basisonderwijs twee uren meer bewegen toe te voegen en twee uur op het toch al achterhaalde curriculum in het basisonderwijs te vervangen? Kunt u aangeven wie dit tegenhoudt en waarom u dit zelf niet morgen kunt doorvoeren? Ik hoop op een duidelijk en geen politiek antwoord.
« terug

Reacties: 1

bernard fransen
21-08-2018

@ to all : het is een boekje waar je echt heel simpel en heel direct je voordeel mee kan doen.. daar zit het m ook in.. DOEN dus :) 

@ Toon : terechte vraag aan Arie Slob. Die twee uur meer bewegen kunnen nagenoeg 'budetttair' neutraal worden ingevoerd.. dat hoeft n.l. niet perse in een gymzaal... maar kan ook met heel gerichte programma's ( onder supervisie van een deskundige gymleraar ) binnen en buiten de school.

In Brabant ( ! ) hebben we een aantal jaren terug o.l.v studenten van de Sport Hogeschool Fontys , samen met scholen uit het basisonderwijs en samen met gemeenten , sportverenigingen , ouders en buurten het 'BOB' programma (  Brabants Onderwijs Beweegt ) geimplementeerd.. met veel verschillende beweegprogramma's die nauwelijks veel geld kosten en ook nog eens in en naast het huidige curriculum passen. Gemeten wordt wat de effecten zijn van meer bewegen ( en gezondere voeding !! ) en de resultaten zijn dusdanig dat dit programma op alle scholen geintroduceerd zou moeten worden. Maar de kern : 'meer bewegen en gezonde voedig als vanzelfsprekend onderdeel in het onderwijs ( overigens ook in VO, SO, VMBO en MBO ( en zelfs HBO ) levert vitalere en slimmere en gezondere mensen die beter presteren en minder last hebben van stress en ziek zijn. Leerkrachten en Bestuurders dienen hier zelf in voorop te gaan.. want daar beging te altijd : bij inspirerend leiderschap.. Toon is daar een voorbeeld van en dat zie je terug ook bij PSV en een ooit ziek AZ dat nu ook weer gezond is !      

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst