Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Rabin Baldewsingh aan Sarina Wiegman 18 april 2017

De vraag van… Rabin Baldewsingh, wethouder Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport in Den Haag
Aan... Sarina Wiegman, bondscoach vrouwenvoetbal bij de KNVB

RabinBaldeswingh125De vraag
Hoe ontwikkelt het vrouwen- en meisjesvoetbal zich in Nederland? Hoe zie jij de toekomst hiervan? En hoe is het gesteld met de positie van vrouwen in en rond de voetbalsport?

Het antwoord
SarinaWiegman150Beste heer Baldewsingh,
 
Wat goed van u te horen. Tijdens mijn tijd als coach van ADO Den Haag hebben wij elkaar regelmatig gesproken en toonde u veel interesse en betrokkenheid bij de (voetbal)sport. Het gaat goed met de ontwikkeling van het Nederlandse meiden- en vrouwenvoetbal! Het is sowieso een fantastisch vooruitzicht dat Nederland in juli het EK vrouwenvoetbal organiseert. Het wordt een groot voetbalfeest met absolute toplanden die gaan strijden om de titel en hopelijk veel supporters die de OranjeLeeuwinnen aan komen moedigen in de stadions. U bent uiteraard van harte uitgenodigd, WEURO2017 vindt plaats van 16 juli tot en met 6 augustus in Breda, Tilburg, Utrecht, Enschede, Rotterdam, Deventer en Doetinchem.

"Bij veel clubs is het vrouwenvoetbal niet meer weg te denken"

De laatste jaren heeft het vrouwen- en meidenvoetbal een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Steeds meer meiden gaan voetballen, het zijn er momenteel ruim honderdvijftigduizend. Bij veel clubs is het vrouwenvoetbal niet meer weg te denken. En behalve dat Nederland het EK organiseert deze zomer, hebben ook de meiden van de nationale teams van onder 17 en onder 19 zich vorige week geplaatst voor het Europese kampioenschap. Een fantastische prestatie en een gevolg van de stappen die gemaakt worden in het jeugdvoetbal. 

Uitdagingen
Uiteraard zijn er nog genoeg uitdagingen. Zo vind ik dat talentvolle speelsters ook dagelijks moeten kunnen trainen en topsportprogramma’s moeten kunnen draaien, dat is nu vaak nog lastig. Maar we zijn hard op weg om dat te bewerkstelligen en dat zie je terug in de resultaten. Ik ben er van overtuigd dat het meiden- en vrouwenvoetbal in de volle breedte blijft groeien in de toekomst.
 
Ook de Eredivisie is volop in ontwikkeling en dat is belangrijk. Daar zijn we binnen de KNVB en met de clubs hard voor aan het werk. Het zou goed zijn als dezelfde programma’s, faciliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden aangeboden worden als bij de jongens- en mannenteams, zonder het voetbalspel met elkaar te vergelijken. 

Barcelona
Een heel mooi voorbeeld vind ik Barcelona. Binnen de club is het topsportprogramma van het vrouwenteam hetzelfde georganiseerd als andere sporten van Barcelona, zoals het waterpolo, basketbal en hockey. En inmiddels heeft Barcelona, waar het vrouwenelftal vijf jaar geleden internationaal nog helemaal niet in beeld was, nu de halve finale van de Champions League bereikt, met voornamelijk Spaanse speelsters. Het zou top zijn als dit in Nederland ook op die manier wordt gestructureerd.

"Meer vrouwen moeten een rol krijgen in de voetbalwereld"

Zo langzamerhand hebben vrouwen en meiden ook de weg gevonden naar posities op andere plekken binnen het voetbal. Er komen meer vrouwelijke coaches, maar ook andere functies in het voetballandschap worden vaker ingevuld door vrouwen. De KNVB levert hier een bijdrage aan, door bijvoorbeeld het aanbieden van cursussen om de betrokkenheid van vrouwen binnen het ‘voetbalkader’ te vergroten. Toch valt er ook hier nog veel te winnen en moeten meer vrouwen een rol krijgen in de voetbalwereld. Dat dit niet zo snel gaat heeft volgens mij meerdere redenen. Voetbal is toch nog enigszins een mannenwereld, anderzijds zijn vrouwen vaker wat afwachtend. Mijn advies: ‘Ze moeten het gewoon doen, stap in die voetbalwereld!’

Volgende keer het antwoord op de vraag van Sarina Wiegman aan Arno Havenga, bondscoach van de vrouwenwaterpoloploeg: 
Afgelopen periode ben je veel met de waterpoloploeg bij elkaar geweest. De speelsters die in Nederland spelen hebben een programma in Zeist met het nationale team, maar ook bij hun club. Hoe verloopt de afstemming en samenwerking met de clubs? En dan zijn er ook veel spelers in het buitenland, hoe vaak komen jullie als geheel bij elkaar en hoe maak je er één team van? Tot slot, is het goed voor de ontwikkeling van het waterpolo (in Nederland) dat speelsters naar het buitenland gaan?
« terug

Reacties: 2

ingrid
19-04-2017

Hi Sarine,

Hele mooie ontwikkelingen wat betreft het vrouwenvoetbal. Daar zijn we in NL allemaal heel blij mee. En zeker met een internationaal event zoals het EK waar we ook nog hoge ogen kunnen gooien.

Je geeft aan dat er meer vrouwen in het vrouwenvoetbal een plaats moeten krijgen, ook helemaal mee eens. Dat voetbal helaas nog helemaal een mannenwereld is, is ook helder. Want nu gaan talentvolle trainsters naar het buitenland of stoppen. De KNVB bestuurders maken hier GEEN gebruik van.

En dan heb ik mijn vraag, waarom heb jij een mannelijke ass. terwijl er voldoende trainsters beschikbaar zijn en de kwaliteiten hebben?

Veel vrouwen zijn in mijn ogen niet afwachtend, maar of krijgen de kans niet, of als ze te kritisch zijn, kunnen ze beter gaan.

Ik wens je in ieder geval heel veel succes met dit team en dat je hoge ogen mag gooien op het toernooi in eigen land. Dat zal zeker helpen. Jij bent een mooi voorbeeld, wat veel actieve, enthousiaste en kritische vrouwen kan binden in het voetbal waardoor het alleen maar sterker kan worden in de toekomst.

 Succes

groet
Ingrid Peperkamp

Henk Mijnsbergen
19-04-2017

Hallo Sarina, weer zo'n oud HALO-student om trots op te zijn. Ik wens wens je veel succes verder bij het Nationale team, maar vooral ook bij de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Ik kijk er graag na omdat het voetbal van de vrouwen vaak echtere sport is, dan dat van de mannen. Hartelijke groet, Henk

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst