Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van André Zeldenthuis aan Gertjan van der Linden 12 april 2016

De vraag van… André Zeldenthuis, voorzitter van handbalvereniging VOC
Aan... Gertjan van der Linden, bondscoach van het Nederlandse rolstoelbasketbalteam

AndreZeldenthuis125De vraag
Wordt mindervalide sport voor vol aangezien? Hebben mindervalide topsporters nadat ze gestopt zijn met sporten een betere kans op een maatschappelijk carrière? Zo nee, wat zou er nog moeten verbeteren?

Het antwoord
GertjanVanDerLinden150Sport voor mensen met een beperking wordt soms wel en soms niet voor vol aangezien. Als ik in mijn omgeving met mensen over de trainingsarbeid van onze sporters en het niveau van onze sport praat, merk ik dat wij als volwaardig worden aangezien. Ook de integratie van gehandicaptensport bij NOC*NSF en de toegenomen publiciteit die gegeven wordt aan de paralympische sport, zijn een duidelijke verbetering.

Aan de andere kant maak ik ook vaak genoeg mee dat mindervalide sport niet voor vol wordt aangezien. Soms ligt dat aan onwetendheid, men weet niet wat de sport en de beleving/mentaliteit met zich meebrengt. Bij presentaties moet ik bijvoorbeeld constant uitleggen wat onze sport inhoudt en hoe we deze op professionele wijze bedrijven. Vervolgens slaat de onwetendheid dan wel om in respect en waardering en wordt mijn programma wel als volwaardig gezien. Vergeleken met een aantal jaren geleden hebben we grote stappen voorwaarts hebben gemaakt met het laten zien van onze professionaliteit en de waardering die hieruit voortkomt.

"Doordat mindervalide topsporters voor extra uitdagingen komen te staan, ontwikkelen ze vaardigheden die in hun maatschappelijke carrière goed van pas komen"

Mindervalide topsporters hebben nadat ze gestopt zijn met sporten zeker een betere kans op een maatschappelijk carrière. Verschillende ex-topsporters hebben zich ontwikkeld tot creatieve, succesvolle krachten in het bedrijfsleven en in onze maatschappij. Dit komt zeker door hun drive en passie om de top te behalen. Ook doordat mindervalide topsporters voor extra uitdagingen komen te staan, ontwikkelen ze vaardigheden die in hun maatschappelijke carrière goed van pas komen.

Volgende keer het antwoord op de vraag van Gertjan van der Linden aan Max Calda, bondscoach van het Nederlandse herenhockeyteam:
Wat is het wezenlijke verschil tussen het coachen van een damesteam en het coachen van een herenteam op weg naar de Olympische Spelen?

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst