Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

De rol van bijgeloof in het verbeteren van de sportprestaties 10 november 2015

door: Jan-Willem de Koster

Duitse wetenschappers beweren dat bijgeloof een positieve invloed heeft op de prestaties van mensen. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Keulen zijn mensen door bijgeloof meer verzekerd van zichzelf. Waardoor zij beter gaan presteren. Maar wat is de bijdrage van bijgeloof in de sportwereld?

In 2005 wonnen de hockeydames van Oranje de EK-finale nadat zij The Notebook hadden gekeken, een romantische film uit 2004. ‘We wonnen dat EK. Het begon als een geintje. Daarna moest-ie voor iedere belangrijke wedstrijd op’, zei Ellen Hoog dit jaar in De Volkskrant. Twee keer probeerden zij het met een andere film, maar dat werkte niet. Ze werden derde op de Champions Trophy en tweede op het WK. Hoog heeft The Notebook inmiddels meer dan vijftig keer gezien.

Bijgeloof zal waarschijnlijk nooit uit de sport verdwijnen, maar een wetenschappelijke basis voor succesfactoren biedt sporters tegenwoordig een beter houvast. En wellicht biedt het de hockeydames een ontsnapping uit de wurggreep van die eindeloos herhaalde film.

Eetgewoontes
In hetzelfde interview waarin Hoog vertelt dat zij hele passages uit The Notebook uit haar hoofd kent, vertelt zij over haar eetgewoontes. ‘Toen ik net op kamers ging, at ik een half jaar lang kant-en-klaar-maaltijden’, aldus Hoog. De omslag kwam eind 2011 toen zij geblesseerd raakte. Eén van de artsen vertelde dat ze beter op haar voeding moest letten om blessures te voorkomen.

Tegenwoordig is zij daar heel bewust mee bezig. Hoog schreef zelfs een kookboek met ingrediënten als oergranenwafels, geitenbrie, paranoten, quinoa, en himalayazout. Helpt dat nou echt? ‘Voor hetzelfde geld is het niet waar en dénk ik alleen dat ik goed bezig ben’, realiseert Hoog zich. Het gaat haar om bewustwording.

"CFG analyseert allerlei data voor de verbetering van de prestaties van zowel individuele spelers als het gehele team"

Succesfactoren
Die bewustwording is bij de City Football Group (CFG) al ruimschoots aanwezig. CFG is op vier verschillende continenten eigenaar van vier voetbalclubs: Manchester City FC, New York City FC, Melbourne City FC en Yokohama F. Marinos. Daardoor heeft CFG de mogelijkheid om breed onderzoek te doen naar succesfactoren. Zij maken gebruik van technologie bij het verbeteren van de sportieve prestaties.

CFG analyseert allerlei data voor de verbetering van de prestaties van zowel individuele spelers als het gehele team. Welk effect hebben trainingen? Hoeveel tijd hebben sporters nodig voor hun herstel? Wat is de beste strategie om de tegenstander van komende week het hoofd te bieden? Wat is de invloed van temperatuurverschillen, slaappatronen, voeding?

Rotsvast geloof
Dertig jaar geleden aten wielrenners biefstuk bij het ontbijt als zij een lange en zware koers moesten rijden. Een wetenschappelijke basis voor dat krachtvoer was er niet, maar de renners geloofden er heilig in. Niet voor niets schreef Tim Krabbé in zijn fameuze wielerroman De Renner erover: “En niets is zo vruchtbaar voor een mooi, rotsvast geloof als een ongelijk.”

De sportwetenschap is sinds die tijd volwassen geworden. We kennen zelfs websites in Nederland die een heuse online kennisbank voor sportwetenschappelijke bevindingen bevat. Voorbeelden van sportwetenschappelijk onderzoek zijn er te over: blootstelling aan extreme kou na een zware oefensessie verbetert het herstel van de maximale spierkracht. Of: golfers gaan nauwkeuriger slaan van drie kopjes koffie. Mentaal vermoeide voetballers schieten en passen slechter. En een verschuiving van dag- en nachtritme kan de lichaamstemperatuur beïnvloeden, hetgeen een positief effect heeft op duurprestaties in een warme en vochtige omgeving. Het zijn zomaar wat voorbeelden.

"Sporters en sportploegen zullen altijd blijven experimenteren met nieuwe technieken op allerlei vlakken"

Harde feiten
Sporters en sportploegen zullen altijd blijven experimenteren met nieuwe technieken op allerlei vlakken. Wie immers als eerste ziet dat er een groot voordeel te halen is uit bijvoorbeeld het drinken van bietensap, kan daar in de concurrentiestrijd optimaal gebruik van maken. Daarom willen sporters vaak maar al te graag geloven in wondermiddelen. Maar geen sporter wil energie verspillen aan vervelende handelingen die niet bijdragen aan sportief succes.

Om te voorkomen dat sporters en teams gevangenen worden van allerlei experimenten, kan het geen kwaad daar eerst grondig onderzoek naar te doen. Technologie maakt het een stuk makkelijker. Het krijgt de harde feiten en de rotsvaste ongelijken boven tafel.

Jan-Willem de Koster is Chief Technologist bij SAP Nederland. Hij heeft Bedrijfskundige Informatica gestudeerd. Voordat hij in dienst kwam bij SAP, heeft hij zeven jaar gewerkt als consultant bij verschillende organisaties zoals Philips. De Koster richt zich bij SAP onder meer op het inzetten van technologie bij sportorganisaties zoals de KNHB. Doelstellingen hierbij zijn het verhogen van de omzet van sportclubs, het verbeteren van de sportprestaties en het verhogen van de fanbetrokkenheid.

« terug

Reacties: 2

Mary Kok
10-11-2015

Goed artikel Jan Willem.

Het lijkt toch een geweldige kans voor professionele atleten om met jullie systeem/software te kunnen werken.

Succes met het baanbrekende werk van SAP

Hanno van der Loo
10-11-2015

@ Mary Kok: De algemene strekking van het artikel bevalt mij ook, maar het lijkt me vooralsnog een misverstand dat SAP zou beschikken over een systeem/software die het mogelijk maakt om de training van (top)sporters te optimaliseren door het beantwoorden van vragen als (citaat) “Welk effect hebben trainingen? Hoeveel tijd hebben sporters nodig voor hun herstel? Wat is de invloed van slaappatronen, voeding?" Als men werkelijk in staat is de complexiteit van het trainingsproces uiteen te rafelen, dan zou dat inderdaad baanbrekend zijn. Maar tijdens twee lezingen van SAP-medewerkers over big data / geavanceerde data-analyse in de sport (het jaarsymposium 2015 van de VvBN en het Sportinnovatiecongres 2015) heb ik NIETS gehoord dat daarop duidt.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst