Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Vergeet marketing, begin eens met aandacht! 9 juni 2015

door: Etienne Verhoeff & Kyra van Leeuwen

EtienneVerhoeffKyraVanLeeuwen175Een rondje golf over zes holes moet er onder meer voor zorgen dat de golfsport meer een familiesport wordt. Johan Wakkie is dezer dagen de meest gevraagde spreker op een sportcongres om zijn visie te geven op de Open Club. Veel sportbonden doen onderzoek naar hun potentiële doelgroep. Allemaal mooie marketingverhalen, maar wat wordt er vergeten? Aandacht voor de sporter!

Onlangs verscheen op Sport Knowhow XL de column van Sanne Scholten die daarin een rake opmerking maakte. Ze constateerde dat sportbonden ‘vooral gefocust zijn op het krijgen van bondsleden en veel te weinig op de ondersteuning van verenigingen bij het binden van sporters’. Wij geloven dat dit laatste (het binden van sporters) niet alleen geldt voor de bonden, maar ook voor de verenigingen. De focus ligt zó nadrukkelijk op sporters binnenhalen, dat er niet wordt gekeken naar waarom een sporter in eerste instantie gaat sporten: sociale contacten opdoen, met anderen sporten, in een omgeving waar hij of zij zich welkom voelt! Start daarom eens met gastvrijheid in het DNA van je club te krijgen.

"De app met digitale stem kan precies hetzelfde als hardlopers uit de loopgroep. Maar wat kan ze niet? Glimlachen!"

Persoonlijk contact
Waarom zou een hardloper kiezen voor een loopgroep in plaats van een hardloopprogramma met Evy? De app met digitale stem kan precies hetzelfde als hardlopers uit de loopgroep: resultaat behalen, ze zegt wat je moet doen en moedigt je hier en daar ook een beetje aan. Maar wat kan ze niet? Glimlachen! Aanvoelen dat je er even helemaal doorheen zit en dat je een hand op je schouder nodig hebt.

Een trainer of mede-hardloper kan je helpen bij een klein pijntje of een luisterend oor zijn als je tijdens het lopen een verhaal kwijt wil. Dat is waarin verenigingen het verschil kunnen maken in een tijd van digitaliseren en individueel sporten. Maar de trainers zijn vaak gefocust op de juiste techniek of de prestatie, bestuurders bezig met het runnen van de club en vrijwilligers blijven in hun eigen clubje hangen.

Waar is een vereniging klaar voor?
Een club of bond redeneert vaak vanuit cijfers en een marketinggedachte, maar de beste marketing ben je zelf! Neem de Nederlandse Golf Federatie. De golfbond heeft 375.000 leden. Daarvan zijn er 136.000 lid van een vereniging. Bijna tweederde is dus een vrije golfer. De NGF heeft prachtig in beeld gebracht welk potentieel er in de buurt van de baan zit en hopelijk komen daarmee families naar de baan.

Maar bezoek nou eens de gemiddelde golfbaan. Wie zitten er daar aan de bar? Mannen van zestig jaar of ouder is geen zeldzaam beeld. Zij bepalen de sfeer op de vereniging en die moet blijven zoals hij is. Je moet de blikken van die oudere leden eens zien zodra kinderen rennend door het clubhuis gaan. Zou een familie daar een welkom gevoel van krijgen?

"Wanneer heb je als bestuurder voor het laatst met een lid gepraat aan de bar, zonder dat je hem kende?"

Binden door aandacht
Dat gevoel van welkom, daar moeten we naartoe in verenigingsland. Oprechte aandacht voor de sporter. Dat zorgt voor binding. Wanneer heb je als bestuurder voor het laatst met een lid gepraat aan de bar, zonder dat je hem kende? Om bijvoorbeeld te ontdekken wat de beleving op de club is? Zijn er op jouw club trainers die proactief leden met elkaar verbinden, in plaats van alleen maar de focus te leggen op de juiste techniek? Zaalwachten die sporters begeleiden naar de juiste groep en hen wegwijs maken op de sportclub? Je kan elke stip op de horizon zetten of een marketingplan tot in de puntjes uitwerken, maar - sportclubs in Nederland: begin met waar je het verschil mee kan maken: aandacht voor de sporter.

Etienne Verhoeff & Kyra van Leeuwen zijn werkzaam voor Start2Create, een bedrijf dat wil creëren en inspireren. Met het traject Welkom op de Club geven zij kennissessies bij congressen van sportbonden of voor verenigingen in diverse steden. Daarnaast kunnen zij een club op weg helpen naar een gastvrije sportvereniging. Daarnaast willen ze zich verbinden met de sportwereld door kennisdeling tot stand te brengen en bieden zij maatwerkoplossingen voor professionals. Voor meer informatie: www.start2create.nl

« terug

Reacties: 2

loek jorritsma
10-06-2015

Waarom lees ik dit liever dan het volgende:

citaat: 'Vroeger voetbalde, turnde of volleybalde je door je aan te melden bij een vereniging, vandaag de dag zijn er veel andere vormen die (beter)  passen bij de huidige tijdgeest. We zien... dat de sportdeelname toeneemt, maar dat de ledenaantallen bij de meeste sportbonden (en dus bij de sportverenigingen) dalen. De georganiseerde sport verliest dus marktaandeel doordat mensen op een andere manier gaan sporten. Dit is uiteraard niet erg, maar het zet je als georganiseerde sport wel aan het denken wat dan je toegevoegde waarde moet zijn richting de toekomst.' Einde citaat. Wat hier staat is dat het hebben en houden van 'marktaandeel' de toetssteen is voor de toegevoegde waarde van sport aan de samenleving. Als je het mij vraagt zit de toegevoegde waarde van de sport daar niet in.

Waar haal ik dat citaat vandaan? Dat haal ik uit de presentatie van het recent gestarte prject 'Transitie in de sport'. Een project van NOC*NSF en VWS. Want (citaat) 'de sport moet in de toekomst meer sportconsumenten gaan bereiken; het landschap dient efficiënter en effectiever ingericht te worden; de beschikbaar gestelde middelen moeten worden omgezet in een kostenbesparing of inkomstenstijging; de afhankelijkheid van subsidies moet afnemen en de mensen die werkzaam zijn in de sport moeten via kennisdeling en inspiratie beter gaan inspelen op de toekomst'. Einde citaat.

Hier staat: De sport is een product dat beter moet worden vermarkt, de realisering van maatschappelijke meerwaarde is niet meer belangrijk want de subsidies daarvoor verlenen we niet meer. En dat sportlandschap deugt niet.

Het is maar dat u het weet. Die Transitie komt er aan. Maar ik mag toch hopen dat er voldoende aandacht is van en voor de maatschappelijke meerwaarde van de sport i.p.v. de marktwaarde van narcistisch bewegen.

Etienne Verhoef
25-08-2015

Beste Loek,

Helemaal mee eens. De sportwereld en dus ook de bonden worden vooral gedreven door de cijfers van meer leden. Meer leden levert immers meer geld op vanuit NOC*NSF. Dat zorgt ervoor dat verenigingen meer leden moeten binnenhalen. Dat levert de korte termijn focus op van quick wins behalen. 
Maar als de leden eenmaal binnen zijn, moet je ook zorgen dat ze zich thuis voelen op de vereniging. Daar komt de softe kant dus om de hoek kijken. Die wordt vaak vergeten. Bij de meeste bonden zal je zien dat de uitstroom bij nieuwe leden het grootst is. Daar zit dus een enorme kans voor de sportwereld.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst