Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Hardlopers zijn wereldverbeteraars 21 april 2015

door: Eva Gerritse

Als je niet hardloopt, hoor je er echt niet meer bij in sportend Nederland. Loop een rondje door het Vondelpark of over de Erasmusbrug en iedereen lijkt te rennen. De schattingen (en definities) lopen uiteen, maar we kunnen er rustig vanuit gaan dat Nederland op z’n minst twee miljoen mensen telt die regelmatig hardlopen. En er is potentie voor groei, want de Sportdeelname Index van NOC*NSF liet vorig jaar zien dat één miljoen Nederlanders die nu nog niet hardlopen dat wel graag zouden willen doen.

Vorige week viel mijn oog op een kort bericht van de Boston Athletic Association, organisator van de Boston Marathon. Een week voordat daar de 42,195 kilometer race gelopen werd, maakte de organisatie bekend dat Boston door het hardloopevenement maar liefst 181,9 miljoen dollar rijker wordt. De 30.000 deelnemers geven samen ruim 100 miljoen dollar uit en halen nog eens 25 miljoen dollar op voor het goede doel, toeschouwers besteden zo’n 30 miljoen dollar tijdens het marathonweekend en dan komt er nog geld binnen uit media-inkomsten en sponsoring.

De allermooiste marathon
Het bericht verscheen twee dagen na een schitterende vijfendertigste editie van de NN Marathon Rotterdam, die ik hier volledig subjectief de allermooiste marathon van Nederland noem. Als toeschouwer beleefde ik hem talloze keren, als loper inmiddels driemaal en mijn enthousiasme voor de schoonheid van de Marathon Rotterdam blijft onverminderd groot. Als Boston 181,9 miljoen dollar verdient, wat zou dat jaarlijkse hardloopfestijn Rotterdam dan opleveren?

Sinds het Ministerie van VWS het voor het verstrekken van subsidies verplicht stelt om de economische impact van sportevenementen te meten, wordt regelmatig in kaart gebracht wat die evenementen opleveren in euro’s voor de gemeente of regio. Dat gebeurt aan de hand van een meetmethode die is ontwikkeld door de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP), een samenwerking tussen kennisinstellingen, adviesbureaus en evenementenorganisatoren.

"We kunnen nu de opbrengsten van een aantal grote hardloopevenementen in ons land met elkaar vergelijken"

De methode bevat een groot aantal schattingen (alleen al het aantal bezoekers is vaak lastig te bepalen), maar door te kiezen voor een vaste meetmanier kunnen we in elk geval de opbrengsten van een aantal grote hardloopevenementen in ons land naast elkaar leggen. Zo levert de Zevenheuvelenloop de provincie Gelderland ongeveer 1,5 miljoen euro op en is de economische waarde van de Dam tot Damloop voor de gemeenten Amsterdam en Zaandam ongeveer 1 miljoen euro.

Economische waarde marathon Rotterdam
In Rotterdam is het aantal lopers en bezoekers veel groter dan bij eerder genoemde evenementen. De side-events (Kids Runs, Business Run, 1/4 Marathon, AD Mini Marathon) vergroten en verbreden de groep lopers en bezoekers. Bovendien trekt een marathon meer bezoekers van buiten de stad (en buiten Nederland) dan wedstrijden over kortere afstand. Die bezoekers blijven langer in de stad en hebben een veel grotere economische impact dan inwoners uit de eigen regio. Het ligt dus voor de hand dat de economische waarde van de NN Marathon Rotterdam groot is. Bij gebrek aan een WESP-onderzoek durf ik de gok wel aan dat die berekening op minstens 10 miljoen euro uitkomt (en misschien wel veel hoger).

Interessanter dan de economische impact is de sociale invloed van zo’n marathon. Zorgt een succesvol hardloopevenement er voor dat de sportparticipatie toeneemt? In een stad waar ongeveer de helft van de inwoners overgewicht heeft, zou dat meer dan welkom zijn. Ik vraag me echter af of de typisch Rotterdamse toeschouwer die in Crooswijk met een krat bier naast zijn tuinstoel langs het parcours zit, geïnspireerd raakt door de graatmagere marathonlijven die op hun laatste krachten voorbij stiefelen. Het Mulier Instituut onderzocht eerder al dat sportevenementen vooral mensen aanspreken die toch al sporten.

'Als iedereen zou hardlopen, dan werden er jaarlijks 48 miljoen minder sigaretten gerookt en daalde het aantal daklozen met 46%'

Op het IEG Sponsoring Conference in Chicago hoorde ik vorige maand een verhaal van sportmerk Mizuno over hun ‘If everybody ran’-campagne. De kracht van sport kan de wereld beter maken en om die boodschap te bekrachtigen rekende Mizuno uit wat er zou gebeuren als iedereen zou hardlopen. Dan zagen we met z’n allen 27 miljoen meer zonsopkomsten per week, waren er 20 miljoen meer oma’s, werden er jaarlijks 48 miljoen minder sigaretten gerookt, verbeterde onze slaapkwaliteit met 32% en daalde het aantal daklozen met 46%. Mizuno gelooft dat hardlopers zelf de sleutel zijn om de positieve effecten van hardlopen te vergroten. 'Als hardlopen één persoon kan veranderen, dan hebben hardlopers gezamenlijk de kracht om de hele wereld veranderen.'

Ik geloof dat Mizuno het bij het rechte eind heeft. De tuinstoelzitters in Crooswijk gaan misschien niet beginnen met rennen als ze afgepeigerde marathonlopers voorbij zien komen, maar wel als ze hun buurman elke week vrolijker en slanker zien terugkomen van zijn hardlooprondje. En misschien zullen ze zelf nooit aan een hardloopevenement meedoen, maar doen hun kinderen volgend jaar wél mee aan de Kids Run.

Hardlopers sociale mensen
Onderzoek van Blauw Research liet eerder al zien dat hardlopers sociale mensen zijn, die ook nog eens een groot sociaal netwerk hebben. Ze zijn vaker lid van Facebook, Twitter en LinkedIn dan de gemiddelde Nederlander en hebben bovendien een relatief groot online netwerk. Op Facebook hebben hardlopers 30% meer vrienden dan mensen die niet hardlopen. Ze maken meer gebruik van mobiel internet, bellen meer, sturen meer sms’jes en hebben meer contacten in hun telefoon dan niet-hardlopers.

"Als elke hardloper komend jaar één niet-loper in beweging brengt, telt Nederland volgend jaar 4 miljoen actieve lopers"

Hardlopers kunnen anderen inspireren om in beweging te komen. Ze hebben er het enthousiasme en het sociale netwerk voor. Als elke hardloper komend jaar één niet-loper in beweging brengt, telt Nederland volgend jaar 4 miljoen actieve lopers. Dat zijn vast een heleboel prachtige Hollandse zonsopkomsten.
 
Eva Gerritse werkt als senior projectmanager Sport & Media bij marktonderzoeksbureau Blauw Research en is adjunct-hoofdredacteur bij Sport Amerika. Ze heeft een voorliefde voor sportmarketing, fan engagement en sportstatistieken. Twitter: @evagerritse

« terug

Reacties: 5

Rick Prins, PhD
21-04-2015

Dit is een mooi stuk over de maatschappelijke bijdrage van hardlopen; die er zeker is. De headline triggerde mij om dit stuk te lezen en ik vraag me af waar de statistieken van Mizuno vandaan komen. Dit lijkt mij een geval van het verwisselen van correlatie en causatie en daar moeten we denk ik voorzichtig mee zijn (zoals correct gedaan wordt in het deel over het sociale netwerk). Ik ken weinig tot geen studies die dit op die manier aantonen, dus ben erg benieuwd naar de statistieken.

Ik denk dat er zeker effecten zijn op gezondheid en welzijn. Maar ik geloof niet dat de effecten van hardlopen op andere gezondheidsgedragingen zo groot zijn als geschetst; hardlopers zijn over het algemeen gezondheidsbewuster. Daarom sporten ze meer, roken daarom minder en hebben andere leefstijlgewoonten die de vruchtbaarheid samen vergroten. Dat heeft dus niet per se iets met hardlopen te maken, het is part of the package.

Daarnaast moeten we ons denk ik afvragen wat de echte onderliggende oorzaak is waarom mensen in Crooswijk niet hardlopen en ons afvragen of dat wel moet. Vanuit gezondheidsperspectief is het minder inactief worden waarschijnlijk nog belangrijker dan de vaak grote stap naar sporten te maken (zie Lancet serie Physical Activity, 2012). De stap van niets doen naar sporten is groot en kan tot teleurstellingen leiden. Uit een aantal jaren onderzoek naar bewegen en sporten in Crooswijk weet ik dat mensen uit Crooswijk wel andere dingen aan hun hoofd hebben dan een rondje hardlopen om de zon te zien opkomen. Dus die impact van de buurman zal minimaal zijn; er moet veel meer in het systeem waarin ze leven gebeuren om ze tot bewegen en sporten aan te zetten. De 1 miljoen mensen die willen hardlopen zijn waarschijnlijk ook geen Crooswijkers; zeker gezien de goed gevulde telefoon van hardlopers, met meer mobiel verkeer (een teken van sociaal economische status?). Ik ben benieuwd wat de daadwerkelijke potentie van hardlopers als ambasadeurs is, zeker onder de lagere sociaal economische groepen.

Cees Verhoef
21-04-2015

Ha Eva, Hartstikke leuk en positief stuk over de positieve effecten van het hardlopen. Vooral de focus op de niet geldelijke rendementen spreken me aan.

Ten aanzien van de economische impact van city marathons is het van belang te weten hoeveel mensen er 'reizen' om aan zo'n evenement mee te doen. In Nederland kan je als Nederlander in een dag 'Rotterdam heen en weer' doen.

In Boston zijn veel meer buitenlanders aanwezig en ook de Amerikanen die meedoen komen uit het hele land. Vele van deze lopers en hun fans/ familie/ begeleiding overnachten dus meerdere nachten in hotels in en om Boston. 

Boston, Berlijn, New York en London zullen dus een grotere economische impact per loper hebben dan Rotterdam.

De uitdaging voor Nederlandse organisatoren en gemeentebesturen om de impact van hun evenement te vergroten zit hem dus in het 'verlengen' van het evenement zodat er meer mensen in en om die stad blijven hangen.  

Maar... die zonsopgangen pakt niemand je af.

Jurrie Groenendijk
21-04-2015

Superstuk Eva,

Mooi hoe je je vak en je passie combineert tot een inspirerend stuk tekst.

Iedereen die geinteresseerd is in het meetbaar maken van de (zachte) waarde van sport maak ik graag attent op het project Kracht van Voetbal dat afgelopen januari is gepresenteerd door KNVB in samenwerking met PwC. Daarin hebben we geprobeerd te bijdrage van voetbal aan economie, verbinding, vorming en gezondheid in kaart te brengen. Niet om aan te tonen hoe groot voetbal wel niet is, maar om inzicht te krijgen waar voetbal nu impact maakt. De cijfermatige uitkomsten en inzichten zijn natuurlijk de moeite waard, maar de grootste waarde is wellicht dat we iets in handen hebben om ook 'ongelovigen' op rationele basis de (maatschappelijke) kracht van voetbal te laten zien. Tussen voetbalclubs en hun stakeholders als onderwijsinstellingen, gemeenten en welzijnsorganisaties ontstaan op basis van de Kracht van Voetbal sinds januari vele gesprekken op basis van ratio ipv emotie.

Dé kracht van sport is misschien emotie, maar juist voor die mensen die dat gevoel bij sport niet hebben kan de ratio helpen overtuigen dat sport de moeite waard is en 'wat mag kosten'.

Meer informatie via www.knvb.nl/krachtvanvoetbal.

Marije Baart de la Faille, lector Kracht van Sport HvA/Inholland
21-04-2015

Beste Eva,

dank voor je stuk! 

Voor jou goed om te weten dat wij als HvA en Inholland ook bezig zijn met onderzoek naar de waarde van hardloopevenementen. Zo hebben we (in samenwerking met Pieter Verhoogt van Sport2B) de economische impact van de TCS Amsterdam marathon berekend met behulp van de WESP methodieken. Uiteindelijk kwamen we tot een totale impact van bijna 16 miljoen. De TCS Amsterdam heeft een enorm internationaal deelnemersveld, wij hebben inderdaad ook inzichtelijk weten te maken wat deze internationale deelnemers allemaal uitgeven. Het rapport is online te vinden: http://www.hva.nl/kik/lectoraten/lectoraten/lectoraten/content/folder/lectoraat-kracht-van-sport/publicaties/item/evaluatie-tcs-amsterdam-marathon.html

Precies zoals jij aangeeft is niet alleen de pure economische waarde interessant maar juist ook de maatschappelijke of gezondheidswaarde van een evenement. Door te kijken naar laagdrempeliger evenementen (zoals de Dam tot de Damloop) proberen wij zicht te krijgen op de waarde van evenementen op gezondheid. Vragen die wij beantwoorden zijn: kan een evenement mensen aanzetten om duurzaam in beweging te komen, zijn er manieren waarop je dat kan bevorderen, kan een evenement mensen stimuleren om gezonder te leven en wat is (in het geval van een bedrijvenloper) het effect op werkefficiency?  

De komende jaren gaan we dit onderzoek verder uitbreiden maar voorlopige resultaten zijn al te vinden: http://www.hva.nl/kik/lectoraten/lectoraten/lectoraten/content/folder/lectoraat-kracht-van-sport/publicaties/item/evaluatie-dam-tot-damloop-2014.html

Zo is bijvoorbeeld te lezen dat bijna de helft van de deelnemers aan de Dam tot Damloop ook andere mensen hebben aangemoedigd om in beweging te komen.

Kortom we hoeven niet helemaal te gissen naar de waarde van evenementen, we hebben al kennis en er komt steeds meer bij. #krachtvansport

Eva Gerritse
23-04-2015

Rick, Cees, Jurrie, Marije,

Veel dank voor jullie boeiende en leuke reacties! Goed om te lezen dat er door zoveel mensen wordt nagedacht over de kracht van sport (of dat nu voetbal of hardlopen is). Ik ga de ontwikkelingen zeker op de voet volgen. 

Groet,

Eva

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst