Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Halen de Olympische Spelen 2028 nog wel? 18 februari 2014

door: Henk Kraaijenhof

Laat me dit verhaal beginnen met te melden dat ik geen tegenstander ben van de Olympische Spelen. Sterker nog, ik heb als geaccrediteerd coach vijf Zomerspelen mogen voorbereiden en meemaken en kijk daar met plezier op terug. De reden om dit stuk te schrijven is omdat zelfs in de korte tijdsspanne van dertig jaar er wel iets is veranderd in het doel, de opzet en de uitvoering van de Olympische Spelen en niet alleen ten positieve.

Velen van ons hebben gekeken naar de openingsceremonie en de start van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Toeval of niet: tijdens de openingsceremonie bij de presentatie van de vijf olympische ringen ging de laatste ring niet open: misschien een symbool voor de trend van de olympische beweging?

Natuurlijk keken er wereldwijd meer dan drie miljard mensen naar het openingsevenement dat naar schatting meer dan honderd miljoen euro heeft gekost.  Een soort uit de klauwen gegroeid Cirque du Soleil. Wij mensen zijn nu eenmaal verzot op mysterieuze symboliek, de vlag, de hymne, de vlam, de ringen, de openingswoorden, de eed, de intrede van de deelnemers, het vuurwerk. Alsof we daarmee onderdeel worden van iets 'groots' en mysterieus. Kijk nog eens naar de films van Leni Riefenstahl over de Spelen in Berlijn 1936 en je begrijpt wat ik bedoel (Triumpf des Willens en Olympia).

De goedbedoelde Olympische Spelen zijn met grote stappen verworden tot een megalomaan en geldverslindend gedrocht dat vrijwel alleen nog in bepaalde landen georganiseerd zal kunnen worden: China, Qatar, Rusland, Brazilië, Korea, waar nepotisme en corruptie geen probleem zijn. Wellicht denkt u dat ik overdrijf, maar het is tekenend voor de tendens dat de inwoners van zowel Zwitserland (Davos), Zweden (Stockholm) en München - nota bene de woonplaats van Thomas Bach (voorzitter IOC) - tegen een bid voor de Olympische Winterspelen in hun stad/streek voor 2022 stemden. Ongetwijfeld heeft dit te maken met de absurd hoge kosten voor een sportwedstrijd. Maar ook met het gebrek aan respect voor het milieu, de omwonenden, voor de arbeiders die de bouw van die megacomplexen mogelijk maakten/maken, denk aan Qatar en Sotsji.

In een poging om de mondiale populariteit en de geloofwaardigheid van de Spelen te benadrukken, hebben we kunnen zien hoe achtereenvolgens Togo, Tongo and West Irian het stadion binnenmarcheren. De sporter en het gezelschap van 'begeleiders' kunnen vanaf nu op verjaardagen en partijtjes vertellen dat ze 'erbij' zijn geweest. Met topsport of sport of met de populariteit van de Spelen heeft dit natuurlijk niets meer te maken. De lege tribunes tijdens het schaatsen vertellen het ware olympische verhaal.

Ik ben bang dat voor veel mensen de grens is bereikt. De ongekende corruptie geeft al aan dat de organisatoren de Spelen beschouwen als een alibi om hun eigen financiële en politieke ambities waar te maken. Dat is alleen mogelijk omdat het publiek geen echte stem heeft. Immers protest wordt in de kiem gesmoord, denk aan de oppositie in Rusland en Qatar.

Wie zou niet naar de Spelen gaan als hij of zij de kans kreeg na een aantal jaren hard trainen? Of zouden zij thuisblijven omdat zij die Spelen een megalomane manifestatie van macht en hebzucht vinden? Zal een topsporter zijn kansen op faam en eer laten schieten ten gunste van de laatste beer in de bergen van Sotsji, de slaven van het subcontinent die onder onmenselijke omstandigheden in Qatar de stadions bouwen (overdreven: lees het rapport dat Amnesty schreef over de werkomstandigheden in Qatar) of vanwege de corruptie van de organisatoren?

Misschien dat wij, coaches, begeleiders, bestuurders, sponsoren zouden moeten opstaan en onze stem laten horen over de toekomst van de Spelen. Voor degenen die nog de illusie hebben dat de Spelen in 2028 naar Nederland zouden moeten komen: je zou het niet eens moeten willen.

Ja, wellicht raken de Olympische Spelen aan hun einde, de rek is eruit. U denkt dat zoiets niet zal gebeuren, maar de oude Grieken dachten dat ook en hun klassieke Spelen - die zelfs meer dan 600 jaar georganiseerd werden - kwamen ook aan hun eind. Gelukkig werden ze 1500 jaar later werden ze weer met alle nobele intenties aan de vergetelheid ontrukt. Pedagogische en morele ontwikkeling waren naast harmonie en verbroedering voor de Coubertin de voornaamste redenen voor het doen herleven van de Olympische Spelen.

Wellicht zijn de Winterspelen in Sotsji een eyeopener om de olympische beweging weer de originele richting te geven. De vraag is of dat met Rio de Janeiro in zicht en de huidige structuur van het IOC gaat lukken. Misschien is het tijd voor een breed gedragen alternatief voor deze Spelen, waarin sport en de sporter weer de hoogste prioriteit hebben.

Henk Kraaijenhof is performance consultant bij zijn eigen bedrijf Vortx. Eerder was hij was atletiekcoach van o.a. Nelli Fiere-Cooman, Merlene Ottey, Troy Douglas en Letitia Vriesde. Verder was hij consultant van de Engelse rugbybond, coördinator van de krachttraining van het Nederlands herenhockeyteam, conditietrainer van o.a. tennisser John van Lottum en tennisster Mary Pierce, consultant bij voetbalclub Juventus en bondstrainer van de KNAU bij de heren, dames en junioren. Kraaijenhof is ook één van de oprichters van NLcoach, de belangenbehartiger van trainers en coaches. Voor blogs van zijn hand op zijn eigen site zie hier.

« terug

Reacties: 16

-
18-02-2014
Dat de Chinezen, Russen, Qatari's en anderen veel geld willen spenderen aan grote evenementen is een gegeven. Sommige mensen daar weten van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten en zien het als speeltje. De centrale vraag is echter of dat ligt aan de Olympische Spelen an sich of aan deze organisatoren, die, op welke manier dan ook, erin zijn geslaagd het IOC voor zich te winnen. Dat deze stijl van organiseren geen toekomst heeft, daar kunnen we het over eens zijn. Er zal ongetwijfeld weer een tegenbeweging komen dat het evenement kleiner en meer verantwoord moet worden met oog voor mens en natuur. Laten we dat als Nederland inzetten als onze kracht voor een eventueel bid. Met het toenemende aantal geluiden ook vanuit (oud-)leden van het IOC dat ze niet heel blij zijn met deze situatie lijkt de tijd daar langzaam rijp voor te worden. Aangezien een eventueel bid voor 2028 in 2019 ingediend moet worden lijkt de timing voor 2028 juist uitstekend!?
-
18-02-2014
Lof voor de inhoudelijke kritische beschouwing van Kraaijenhof. Fijn ook dat het komt van een performance driven topcoach, met andere woorden niet uit een 'verdachte hoek' van usual suspects die elk (top)sportfenomeen negatief benaderen. Ik hoop werkelijk dat hij de discussie ook in Nederland goed op gang brengt: bonden, NOC*NSF, (sport)journalistiek (hebben we die nog echt in Nederland?), politiek... Niet indutten nu na het olympisch winter'feestje' maar bepaal je positie nu eens fundamenteel. Dank H. Kraaijenhof; erg blij en eens met uw analyse en oproep! Stan Stolwerk
-
18-02-2014
Henk Kraaijenhof legt de vinger op de zere plek en geeft een rake kritische bespiegeling. Dat is ook iets waar hij uitstekend in is en ik begrijp (en deel ook) zijn sentiment. Vervolgens ben ik het echter ook van harte eens met de eerste reacties (soms helaas anoniem), namelijk dat juist een eventueel 'Dutch Bid' misschien voor een omslag zou kunnen zorgen. Wij kunnen laten zien hoe het anders kan (en moet) en dat is geen arrogantie, maar noodzaak. Kleinschalig in plaats van megalomaan, duurzaam in plaats van verkwistend. Het is ook de enige manier om het in eigen land te verkopen, want anders zal het er nooit van komen. Vervolgens wordt het nog een hele kluif om de weinig deskundige en veel corrupte IOC-leden op een zuivere manier voor deze visie te winnen. Participatie aan de bidfase biedt ook kansen op een veel grotere invloed op verbetering van de olympische familie (van binnenuit) en bedenk dat een land, regio, of stad alleen al van een actieve bidfase (de kosten zijn dan nog te overzien) een enorme boost kan krijgen (zie: Manchester, Parijs, Madrid). Londen 2012 waren de laatste Zomerspelen, waar men heeft laten zien hoe je een dergelijk kostbaar project toch ook op vele gebieden kan gebruiken voor vele diverse goede doelen. Beste Henk, je hebt gelijk, maar: het is niet over, het begint juist! Hilversum, J. van Tets
-
18-02-2014
@ J. Van Tets: De eerste reactie was van mij. Ik had nog een vakje voor 'naam' verwacht. Sander van den Belt, lid De Vonken van 2028 (hier op persoonlijke titel)
-
18-02-2014
Als alle landen het (slechte) voorbeeld van Nederland volgen en alleen sporters uitzenden die uitzicht hebben op een medaille, dan lost het 'probleem' zich vanzelf op. Wegens gebrek aan deelnemers. We zijn helemaal kwijt voor wie de OS in eerste instantie bedoeld waren. Te weten: alle sporters die aan de internationale eisen van het IOC voldoen. Rob Veer
-
18-02-2014
Ook sporters mogen zich best laten horen de komende jaren. Neem in het verlengde van dit verhaal ook de hr. Sepp Blatter even mee... Herman Vrijhof Coach Libanon Paralympics 2008
-
18-02-2014
Henk, schitterend! Graag citeer ik ook een erg belangrijke alinea uit je column: "Misschien dat wij, coaches, begeleiders, bestuurders, sponsoren zouden moeten opstaan en onze stem laten horen over de toekomst van de Spelen. Voor degenen die nog de illusie hebben dat de Spelen in 2028 naar Nederland zouden moeten komen: je zou het niet eens moeten willen." Graag steun ik je om vanuit onze eigen vereniging NLcoach het initiatief te nemen, om deze stap te gaan zetten. Ik ervaar je stuk als een krachtige ondersteuning van het stukje dat ik eerder schreef. Dat was ook een pleidooi voor eensgezinde actie van sporters samen met de begeleiding (coaches, teamartsen, enz.) om de sport - eigendom van de oligarchieën IOC, FIFA enz, die de sport en de sporters verkopen aan de hoogste bieders - weer in eigen hand te nemen. Daar kwam ook vanuit NLcoach nog weinig weerklank op. Ik hoop dat jij als een van de founding fathers van NLcoach in staat bent dit vuurtje in onze vereniging aan te steken. Dat is eerlijker olympisch vuur dan het vuur waar de Olympische Spelen zichzelf aan opbranden. Laten we daar actief aan gaan meewerken! (http://www.sportknowhowxl.nl/alleen-op-de-wereld/8654) Vaker zulke stukjes!! Paul Ruijsenaars
-
18-02-2014
Is het niet een idee om de Olympische Spelen altijd in hetzelfde land te houden? Mij lijkt Griekenland een goede optie. Quinten
-
21-02-2014
Laten wij Nederlanders, die toch altijd het beste jongetje van de klas willen uithangen, nou eens de eerste duurzame Zomerspelen organiseren in 2028. Inzet duurzaamheid, verbetering infrastructuur, kostenneutraal en 'bereikbaar voor zeer velen', zowel qua deelname als voor bezoekers... een utopie? Nog veertien jaar om het te realiseren! Archie Staal
-
25-02-2014
Het orakel uit Amstelveen spreekt weer eens. Mooie gevooisde woorden, maatschappij-kritisch. Kraaijenhof, hou aub op met nietszeggende stukjes. Wereldverbeteraar pur sang, veel zeggen, zelf weinig willen veranderen. Hou op met stukjes over het verbeteren van de wereld en belerende woorden wat we zouden moeten doen. Aan filosofen als Kraaijenhof hebben we niets. Een ander thema, wonderdokter, dopinggoeroe, oh nee, mag niet gezegd worden. Cursus gevolgd? Hoe wordt ik van dopingcoach een wereldverbeteraar? Frenk
-
26-02-2014
Het is natuurlijk niet voor niets dat je reactie, in tegenstelling tot de meeste reacties, anoniem is, Frenk. Eigenlijk vertelt dat het hele verhaal al. Maar misschien schaam je je er zodanig voor dat je het niet eens durft. Je hebt ons met je uitdagende reactie trouwens heel erg benieuwd gemaakt naar jouw bijdragen aan de sport of om 'de wereld tot een betere plaats te maken'. Dit was er in ieder geval niet eentje van. Je kunt namelijk niet beter worden en hoger komen door anderen naar beneden te trekken, ondanks je boze en verkrampte poging. Lees je reactie nog eens goed na en dan begrijp je misschien dat hij meer vertelt over jou dan over mij. Henk Kraaijenhof
-
26-02-2014
Beste Henk Kraaijenhof, Je pleidooi is me uit het hart gegrepen. Het geeft precies mijn dilemma weer: sport verbroedert versus corruptie en pijn. Mijn optie: kies voor een vast locatie (Griekenland). Op die manier hoeven we niet iedere vier jaar nieuw te bouwen. En dan iedere vier jaar laten organiseren door een groep van landen die ieder uit een eigen werelddeel komen. Zo komt iedereen aan de beurt om zich te profileren. En dan gewoon gezamenlijk betalen. Jacques Nuijens
-
26-02-2014
Zelfverheerlijking meneer Orakel! Bij elk geschrift van uw hand een 'voorzichtige' verwijzing naar hoe uzelf bent. De boodschap nu is: heb als coach geaccrediteerd, 5 Olympische Spelen meegemaakt. Who cares, zoveel jaar nadien! Het staat op het Open Podium vrij om reacties te geven. Zint het u niet dan pareert u binnen 24 uur met een opmerking over anoniem enz. Who cares. Datzelfde patroon herhaalt u ook op andere fora. Er mag niets gezegd worden over die zgn bijdragen van het Orakel. Het Orakel staat altijd open voor elke discussie: maar die moet dan wel in uw straatje passen. U maakt zich druk over zaken die eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn, de Spelen. De Spelen in Sochi zijn geweest, heeft u uw brood weer... Frenk
-
27-02-2014
In veel gesprekken hierover en ook in de reacties komt het idee naar voren om de Spelen op een vaste plaats te organiseren en ja, waarom dan niet in Griekenland? De accommodaties, zij het grotendeels verwaarloosd, zijn er nog. De Spelen in Athene waren zeker goed van kwaliteit en organisatie, symbolisch past het ook en de Griekse economie kan wel een duwtje gebruiken. Maak er desnoods een blijvend een sport-Disneyland van. Maar wie stelt dit voor aan wie? Henk Kraaijenhof
-
01-03-2014
Boodschap aan 'Frenk': als je zulke persoonlijk getinte (overigens niet gefundeerde) kritiek levert, zou het je sieren dat niet anoniem te doen. Dat deed je al eerder op deze site - eveneens als reactie op een column van Henk Kraaijenhof - maar dan onder het pseudoniem 'Bas F.'. Slap hoor! Peter Hopstaken, Sport Knowhow XL
-
02-03-2014
Het Open Podium is toch niet zo open als dat Open Podium suggereert. Frenk

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst