Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

De naam is Bond. Bridge Bond. 20 september 2011

door: Camiel Overgaauw

’s Werelds belangrijkste bridgetoernooi, het WK Bridge voor landenteams, wordt van 15 tot en met 29 oktober in Nederland gehouden. De beste bridgers zijn bij ons te gast en hopelijk ook weer enkele ‘verrassende’ gasten. Zoals bij vorige WK’s daar ineens miljardair Bill Gates opdook om een partijtje mee te spelen, vergezeld door veiligheidsagenten en een complete hofhouding.

In totaal doen er zo’n 1.500 sporters mee aan het evenement. Bij alle sporten geldt dat er op wereldniveau het beste materiaal en de laatste technologie wordt gebruikt, maar bij bridge op het hoogste niveau is de zaal normaal gesproken opgebouwd uit kale houten planken. In dit opzicht verdienen de inspanningen van de Nederlandse Bridge Bond alle lof. Zij grijpen het WK aan om een sprong vooruit te maken. Brabantse gezelligheid, innovatie en wereldtop zijn de trefwoorden.

Wie aan Bridge denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk niet direct aan opvallende gadgets, snelle auto’s (en bijbehorende blondines) of geavanceerde ICT-toepassingen. Toch zal dat beeld na het WK in eigen land bijgesteld moeten worden. Zoals in James Bond films het personage Q (Quartermaster) alias Major Boothroyd onze held van geavanceerde wapens voorziet, zo zet de NBB alles op alles om de bridgesport in een virtueel en visueel aantrekkelijker jasje te steken.

Duurde het vroeger ongeveer anderhalf uur om uit te rekenen welk paar had gewonnen, tegenwoordig zorgt een ingenieus computerprogramma direct na het laatst gespeelde spel voor de juiste uitslag. Bridge lastig te leren? Moderne technieken maken het mogelijk om de denksport snel onder de knie te krijgen via internet en nieuw ontwikkelde leermethoden.
Niet toevallig vindt het WK Bridge plaats in Eindhoven. Toptechnologieregio Brainport Eindhoven is een broedplaats voor innovatie en de thuisbasis voor bedrijven, kennis- en researchinstellingen van wereldklasse in de regio Eindhoven. De plaats is onlangs door de internationale organisatie ICF (Intelligent Community Forum) uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld, doordat de regio zich sterk ontwikkelt op het gebied van ICT. In samenwerking met toptechnologie Brainport Eindhoven geeft de NBB door middel van de bouw van een innovatief virtueel stadion nu zijn visitekaartje af. De hele wereld kan via internet van het WK meegenieten. Zo wordt de sport zichtbaarder en toegankelijker voor een groot publiek.

Wereldprimeur
Dankzij studenten van de TU Delft en TU Eindhoven beleeft de bridgewereld zelfs een opmerkelijke primeur. Boven de speeltafels wordt tijdens het WK een camerasysteem aangebracht dat automatisch registreert welke kaarten worden gespeeld. Als de pilot met intelligente software slaagt, betekent dit een revolutionaire stap vooruit in het uitzenden van bridgewedstrijden. Dit is opnieuw goed nieuws voor de duizenden bridgeliefhebbers wereldwijd die wedstrijden via internet volgen.

Naast de techniek worden ook de looks van de sport aangepakt. Tijdens het WK is een demoversie van de ‘bridgetafel van de toekomst’ - een ontwerp van industrieel ontwerpster Marieke Moerman - te zien. Een futuristisch ogende, moderne speeltafel. Zonder houten scherm maar met een speciale glasplaat, touchscreens en aan beide kanten van het scherm knoppen om te bieden in plaats van biddingboxen en biedtray.

Ik wil maar zeggen, achter de (te) onbekende bond en veelal bescheiden sporters gaat een onvermoede wereld van innovatie schuil. Natuurlijk bepalen technische toepassingen slechts tot op zekere hoogte de aantrekkingskracht van een sport. Andere factoren spelen eveneens een rol. De NBB is daarom een campagne gestart om ‘de wereld’ beter te informeren over de bijzondere waarden van bridge beter bekend te maken. Een minder bescheiden opstelling is allereerst vereist, denk ik. Samen zijn we het eens over de volgende punten:
- bridge is verslavend leuk om te doen;
- bridge is sociaal (ondanks het feit dat paren elkaar tijdens wedstrijden elkaar behoorlijk naar het leven kunnen staan);
- bridge is goed voor je hersenen. Train die grijze hersencellen!

Of al die technische snufjes en de stijgende populariteit van bridgen op Internet de sport juist niet minder gezellig en sociaal maken, is een leuke discussie waar veel fora vol van staan. Persoonlijk ben ik overtuigd van niet. Ook via internet speel je tegen elkaar en er komen mooie vriendschappen uit voort.

Maar feitelijk is de discussie irrelevant. Zoals altijd laat de toekomst zich toch niet tegenhouden.

Camiel Overgaauw (1968) is managing senior consultant bij Van Dooren Advies, bureau voor communicatie, sponsoring en fondswerving. Van Dooren Advies werkt voor uiteenlopende klanten, zoals Dance4Life, Olympisch Stadion, Nederlandse Handboog Bond, Stedelijk Museum Amsterdam, Topsport Amsterdam, Stadion Feijenoord NV, Theater Maaspoort Venlo, Museumkwartier, ‘s-Hertogenbosch en VU/MC Alzheimer Centrum. Voor meer informatie: camiel@vandoorenadvies.nl.

Camiel Overgaauw dankt Gijs van der Scheer (directeur NBB) voor zijn medewerking aan deze column.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst