Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Talentontwikkeling – Citius, Altius, Fortius 31 augustus 2010

door: Curtis Martels

Wanneer geld geen rol speelt, wordt het sociaal-maatschappelijk belang groter. Daarmee groeit ook het vertrouwen in de medemens en helpt men elkaar een stapje vooruit. Met die gedachte heb ik een wereld gecreëerd voor kinderen en jongvolwassenen op basis van hun passie voor sport. Het is gelukt om met deze unieke missie en visie - in exclusieve samenwerking met o.a. FC Barcelona en Arsenal FC - al ruim twee jaar succesvol met meer dan 1.500 deelnemers programma’s te ontwikkelen speciaal voor de Nederlandse markt.

Ik las in de krant dat de oorlog in Irak na ruim zeven jaar ten einde is. Een oorlog die teveel mensenlevens heeft gekost en een hap genomen heeft uit de Amerikaanse staatskas van een slordige 600 miljard euro. In een land waar financieel-economische verschillen per hoofd duidelijk zichtbaar zijn en behoorlijk opgelost zou kunnen worden met dat geld, want bent u enigszins economisch onderlegd, dan weet u dat de Verenigde Staten ten gevolge van de operatie ‘Iraque Freedom’ evenveel heeft uitgegeven als het totale Bruto Nationaal Product van Nederland.

Sinds het ontstaan van ‘geld’ is de waarde altijd geijkt gebleven, maar de emotionele waarde enorm gedevalueerd. ‘God Zij Met Ons’, stond op de gekartelde randen van de pure gouden, zilveren en koperen munten gegraveerd om woekeraars tegen te houden in het slijpen van de randen, en toen dat niet hielp is geld geëvolueerd tot munten die in gesmolten vorm weinig of geen waarde hebben. Het waardebiljet ‘aan toonder’ is het uiteindelijke betaalmiddel geworden; geldbriefjes.

De ontwikkeling van sport, economie en maatschappij hebben in een blijvende triangulerende werking altijd gelijke tred gehouden. De Olympische Spelen werden al in de Griekse en later Romeinse tijd gehouden toen het nog ging om een pure krachtmeting op basis van menselijk vermogen. De beloning voor de winnaar… een laurierkrans. Geen exorbitante bedragen of goudstaven dus, of in de juiste Zeitgeist gezet, zakken specerijen en andere ruilmiddelen, nee slechts de eer en het respect van de gemeenschap.

Pierre de Coubertin heeft aan het einde van de negentiende eeuw De Olympische Spelen nieuw leven ingeblazen. Geloof het of niet, maar in diezelfde periode ontwikkelde de maatschappij zich ten gevolge van de Industriële Revolutie, die een eeuw eerder was ingezet met urbanisatie als gevolg. De kleinschaligheid van de huisnijverheid werd vervangen door de eerste vormen van massaproductie.

Citius, Altius, Fortius – werd door de Coubertin als het credo van de Spelen gelanceerd, ofwel, Sneller, Hoger, Sterker. Met die driehoeksontwikkeling tussen Sport, Geld en Maatschappij , werden economie en maatschappij dus ook meegezogen in die principes. Voeg daaraan toe de Olympische gedachte, meedoen is belangrijker dan winnen, en het startschot voor het kapitalisme lijkt gegeven.

In de voetbalsport, waar eerdergenoemd kapitalisme hoogtij viert zijn schulden gepubliceerd bij ’s werelds grootste voetbalclubs - Real Madrid en Manchester United - van ieder 600 miljoen euro. Gesteund door de Coubertin’s Sneller, Hoger, Sterker, lijkt er geen einde te komen aan de financiële gekte in de sport, waarbij het bouwen van stadions in Zuid-Afrika voor eenmalig gebruik het summum is. Bovendien in een land waar het leeuwendeel van de maatschappij leeft onder de armoedegrens. Wat zou u voor deze mensen doen met die 250 miljoen?

Die financiële gekte gaat ten koste van de essentie van de sport. Het leveren van een prestatie op basis van fysiek vermogen - zonder doping of polsbandjes - maar alleen met de eer als beloning: wat zou het mooi zijn als dat ooit terug kwam. Maar hoe lastig is dat wanneer topsporters zo in de schijnwerpers worden gezet en kinderen - die toch de toekomst zijn - het verdienen van geld (met hun sport) boven het genieten van de sport lijken te verkiezen.

Ik denk dat het een hele lange adem vereist om de wereld een stukje terug te brengen naar de tijd dat geld geen rol speelde. Het heeft immers een eeuwigheid geduurd alvorens de maatschappij op dit punt belandde. Wanneer geld geen rol speelt, wordt het sociaal-maatschappelijk belang groter. Wanneer het sociaal-maatschappelijk belang groeit, groeit het vertrouwen in de medemens en helpt men elkaar een stapje vooruit. Met die gedachte heb ik een wereld gecreëerd voor kinderen en jongvolwassenen op basis van hun passie voor sport, ten einde de wereld om zich heen een stukje mooier te maken.

Dat het ideologisch klinkt voor velen, kan ik mij voorstellen; deelnemers aan verschillende sportleerprogramma’s worden begeleid naar hun persoonlijke idealen, in de belevenis van een topsporter. Zij hoeven hiervoor geen talent te bezitten, maar puur een passie te hebben voor een sport. Binnen onze programma’s stellen wij de sociaal-maatschappelijke, educatieve en sportieve ontwikkeling van de deelnemers voorop. Uiteraard zoals de maatschappij vereist tegen betaling.

Het is gelukt om met deze unieke missie en visie - in exclusieve samenwerking met o.a. FC Barcelona en Arsenal FC - al ruim twee jaar succesvol met meer dan 1.500 deelnemers programma’s te ontwikkelen speciaal voor de Nederlandse markt. De programma’s variëren van dagelijkse buitenschoolse sporttrainingen voor de basisschooljeugd in combinatie met huiswerkbegeleiding, talentmanagement van ambitieuze onervaren ondernemers in de sport tot aan het bieden van unieke erkende opleidingen. Deelnemers komen voort uit particuliere aanmeldingen, maar ook door de inzet van onze operationele staf die amateurverenigingen kwalitatief begeleiden. Denk daarnaast aan gemeenten met behoefte aan projecten bedoeld voor de lokale jeugd. Het brede en succesvolle bereik is mogelijk door te werken met de kruisbestuiving van pedagogische ontwikkelmodellen, ontwikkeld aan de Universiteit van Tubbingen en de trainingsmethodieken die door Arsenal en Barcelona worden aangereikt. In sommige programma’s wordt de praktijk door de Spaanse en Engelse trainers en docenten overgebracht.

De samenwerking - gebaseerd op een franchise structuur - treft de deelnemers in de ‘totale belevenis’, door hen als onderdeel van deze clubs te benaderen met bestaande uitwisselingen met die clubs - tot aan ervaringen als het spelen in Camp Nou en Emirates Stadium - aan toe. De ambitieuze ondernemer en trainers in ontwikkeling, krijgen zelfs de mogelijkheid om in de keuken van deze organisaties te kijken. De vraag die altijd rijst, is of het de motivatie van grootmachten als een Arsenal of FC Barcelona is om de Nederlandse breedtesportmarkt te bewerken. Zij die iets verder durven kijken dan de prestaties op het sportveld en de daarmee verwante commercie, zien dat talentontwikkeling het hart vormt van deze gerenommeerde clubs. Het resultaat van de succesvolle talentontwikkeling is op televisie te zien, maar de gedachte om een nieuwe Robin van Persie te vinden bij pakweg v.v. Soccer School Boys D6, is allerminst aanwezig, omdat de breedtesporters de doelgroep vormen. Het grotere doel en uiteindelijke succes zit in de maatschappelijk verantwoorde benadering van de jeugd. Arsenal omschrijft het duidelijk; een club van Franse, Spaanse, Engelse, Nederlandse en Deense sterspelers, heeft een verplichting aan de fans in die landen, tot aan de jongste jeugd. Ergens is dit in het bedrijfsleven ooit marketing gaan heten.

De Verenigde Staten had een groot deel van haar maatschappij kunnen hervormen met de financiën die aan de oorlog werd gespendeerd. Zuid-Afrika had een groot aantal Capetonians kunnen ontwikkelen met het geld gespendeerd aan het Greenpoint Common Stadium en toch het WK voetbal kunnen organiseren. Nederland kan met al het geld dat opgaat aan de 2018 bid genoeg doen om haar jeugd een nieuwe basis te geven; en u, u kunt zelf de wereld om u heen veranderen, door uw passie voorop te stellen en de wereld om u heen mooier te maken; volgens de Olympische gedachte, Citius, Altius, Fortius! En gelooft u mij, meedoen is in deze zeker belangrijker dan winnen.

Voor een brochure over de Arsenal Soccer Schools klik hier

Curtis Martels (1972) studeerde International Business and Finance aan de Barry University in Miami, USA en Bedrijfssociologie aan de Erasmus Universiteit en koos na een maatschappelijke carrière als Int’l Commercieel Directeur en Executive Board Member in de financiële sector voor het najagen van zijn passie - maatschappelijke talentontwikkeling - en koppelde deze aan sport. In 2008 lanceerde hij Players Club Nederland, een sociaal-maatschappelijk en educatief ontwikkeltraject, van basisschool tot arbeidsmarkt. I.s.m. Arsenal FC zijn er in Nederland 15 Arsenal Soccer Schools, is deze zomer de Barcelona Escola gestart en volgen binnenkort een hockey en tennis Academie, in samenwerking met A-labels uit deze sporten.
De ondernemer, gastspreker en columnist spreekt over Talentontwikkeling en Ondernemerschap voor managementklassen (o.a. Adecco Management Development) en dit najaar verschijnt zijn eerste managementboek ‘De Topmanager Speelt 4-4-2’ in co auteurschap met Björn Heisterkamp.
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst