Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Topprestaties. Wat is er echt voor nodig? 16 september 2008

door: Alyson Annan

Sport is belangrijk voor de maatschappij. Zie immers hoe Nederland achter zijn sporters staat tijdens grootschalige evenementen en kijk maar elk weekend op het sportveld. Het is nu de tijd om bij de successen van de afgelopen Olympische Spelen aan te haken, en vooruit te kijken naar de toekomst. Hoe kunnen wij deze prestaties verbeteren van Nederland op en rond het sportveld?

In 1976 is er in mijn geboorteland Australië voor gekozen om tot de beste landen van de wereld op sportgebied te gaan horen. Door deze keuze is er een mentaliteit en beweging ontstaan om alles op en rond het sportveld te professionaliseren.

Australië heeft twintig miljoen inwoners en is dus in feite niet zoveel ‘groter’ dan Nederland (bijna 16,5 miljoen inwoners). In 2000 en 2004 behoorde Australië tot de top-4 van de wereld en in Beijing eindigde het als zesde. Wil Nederland een slag maken in de sportwereld, dan is het nu tijd om fors te investeren.

In de hoofdstad van Australië (Canberra) is het Australian Institute for Sport (AIS) opgericht waar sporters/coaches/wetenschappers, voedingsspecialisten enz. bijeenkomen in dienst van de sport en ontwikkeling/verbetering van de prestaties van hun atleten. Daarnaast detacheert de AIS bepaalde sporten naar diverse steden waar de sport verder kan ontwikkelen (de AIS voor hockey is bijvoorbeeld in Perth, Western Australia). Ook is er in elke hoofdstad in Australië een eigen topsportinstituut voor de aanvoer van talenten, waar één en dezelfde faciliteiten aangeboden worden als bij de AIS. Nederland zou dus Australië als voorbeeld kunnen nemen, met de bijkomende topsportmentaliteit.

Waar Nederland Australië een stap voor in is, is het onderwijs. Met name de combinatie topsport en onderwijs. Met de Johan Cruyff University zijn we al tien jaar bezig om hierin binnen het HBO zo optimaal mogelijk te voorzien. Sinds een aantal jaren zijn er vijf Johan Cruyff Colleges (MBO-opleidingen) bijgekomen. Ook op masterniveau hebben wij nu een opleiding waar topsporters hun sport ongestoord voort kunnen zetten. Tenslotte bieden wij sporters die fulltime bezig zijn met hun sport op locatie workshops aan om zichzelf te ontwikkelen.

Het aandeel van het Johan Cruyff Institute for Sport Studies - met daaraan verbonden de Johan Cruyff University en de Johan Cruyff Colleges - tijdens de afgelopen Olympische Spelen was in totaal drie gouden, één bronzen en één zilveren medaille. Wij bieden onze studenten de mogelijkheid om sport en studie te combineren en daardoor zulke prestaties te behalen.

In Nederland zijn er nu ontwikkelingen om Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO) op te gaan richten. Onlangs heeft de staatssecretaris vier miljoen euro extra toegezegd voor de ontwikkeling hiervan. De centra worden gevestigd in een aantal Nederlandse steden. Nederlandse topsporters en talenten met goede vooruitzichten, kunnen in deze gemeenschappen trainen, studeren en leven. Op deze manier kunnen zij zich zowel sportief als maatschappelijk ontplooien. Een uitstekende ontwikkeling die wij graag doorgevoerd zien worden.

Tijdens mijn carrière heb ik zelf niet de mogelijkheid gekregen om sport en studie te combineren. Naar mijn mening had ik nog beter gepresteerd als atleet wanneer ik tijdens mijn carrière ook in mijn opleiding had geïnvesteerd. Als topsporter heb je een doel voor ogen. Je doet alles om dat doel te bereiken. Je bent daarbij vaak alleen bezig met je ontwikkeling op technisch en tactisch gebied en veel minder met de brede ontwikkeling van één van de meest belangrijke componenten van sport, namelijk jezelf. Hoe vaak horen wij dat een atleet en coach uit elkaar gaan door miscommunicatie, of dat zij niet alles op een plek kunnen regelen?

Wat is er nu nodig om topprestaties te leveren? Sporters de mogelijkheid bieden om hun droom in de sport zover mogelijk te realiseren,en hen de daarbij horende faciliteiten aan te bieden. Een sporter de mogelijkheid bieden om sport en studie te combineren en een totale ontwikkeling tijdens hun sportcarrière te maken. En vervolgens sporters financieel te ondersteunen in hun reis naar goud.

Bij het Johan Cruyff Institute for Sport Studies slaan we een weg in om topsporters de mogelijkheid te bieden om sport en studie te combineren, maar ook om topsporters te voorzien van extra ondersteuning en topfaciliteiten om zichzelf zowel als atleet en als mens verder te ontwikkelen. Met deze instelling hopen wij in Londen veel sporters te zien presteren en daarmee bij te dragen aan de doelstelling van de NOC*NSF in het medailleklassement. Ons motto is daarbij:

‘ Alleen kan je niets je moet het samen doen’

Alyson Annan is manager Johan Cruyff Institute for Sport Studies en meervoudig Olympisch – en wereldkampioen Hockey (Australië). Annan is bovendien alumnus van de Johan Cruyff University.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst