Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Sluit de achterdeur, start met verantwoord sporten! 28 juni 2022

door: Maurice Leeser & Ellen Kemler

Nederland verkeert in een beweegcrisis: we sporten en bewegen steeds minder. Om het tij van deze pandemie van bewegingsarmoede te keren zijn stevige doelen gesteld. Zo streeft de Rijksoverheid ernaar dat 75 procent van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen en hebben NOC*NSF en de sportbonden de ambitie dat Nederland in 2032 het sportiefste land ter wereld wordt. Toch staat het voorkomen van sportverzuim en sportuitval nauwelijks op de (sport)agenda en staat hierdoor de achterdeur nog steeds wagenwijd open. Dat moet anders. 

Medio 2022 telt Nederland meer dan 17,5 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 50 procent voldoet aan de beweegrichtlijnen. Het CBS heeft berekend dat de bevolking van Nederland de komende decennia naar verwachting blijft groeien, de prognose is dat Nederland in 2040 meer dan 19 miljoen inwoners telt. De bevolking groeit vooral door migratie en een stijgende levensduur. Deze veranderingen in de bevolkingssamenstelling hebben wellicht een ongunstig effect op de sportdeelname, want ouderen sporten relatief minder dan jongeren en niet-westerse migranten sporten over het algemeen minder dan autochtone Nederlanders (Tiessen-Raaphorst, 2015). 

XL23-OpenPodium-veiligheid-1Voorkom sportverzuim en sportuitval
Voor het behalen van de 75 procent doelstelling dienen bijna 14,5 miljoen mensen in 2040 te voldoen aan de beweegrichtlijnen. Dat zijn ongeveer 5,5 miljoen meer inwoners die voldoen aan de beweegrichtlijnen ten opzichte van 2022. Het is dus meer dan ooit belangrijk om mensen aan het sporten en bewegen te krijgen. Maar het is óók belangrijk dat we inzetten op het voorkomen van sportverzuim (tijdelijk) en sportuitval (definitief), zodat deze groep ook enthousiast en gemotiveerd blijft sporten en bewegen. Sportblessures is een veel voorkomende reden om te stoppen met sporten. Zo blijkt uit onderzoek dat ongeveer 1 op de 5 sporters die sportdeelname staakt dat doet vanwege een blessure (Pulles & van den Dool, 2020). En sporters vinden blessures waardoor ze moeten stoppen met sport, medische zorg nodig hebben, of dagelijkse activiteiten niet kunnen uitvoeren het meest vervelend (Mulier Instituut, 2022).

"Als we geen extra preventiemaatregelen nemen zullen er de 20 jaar mogelijk meer dan 1,5 miljoen Nederlanders stoppen met sporten vanwege een blessure"

XL23-OpenPodium-veiligheid-2Een andere studie onder beginnende hardlopers liet zelfs zien dat na een half jaar 29 procent van de hardlopers om verschillende redenen was gestopt, maar voor 48 procent van de gestopte beginnende hardlopers was die reden een hardloopblessure (Fokkema et al., 2019).

50 procent van de blessures is te voorkomen
Resultaten uit het verleden bieden niet altijd een garantie voor de toekomst, maar als we geen extra preventiemaatregelen nemen zullen op basis van eerste berekeningen van VeiligheidNL, het kenniscentrum letselpreventie, er over de komende periode van 20 jaar mogelijk meer dan 1,5 miljoen Nederlanders stoppen met sporten vanwege een blessure. Funest voor het behalen van de geformuleerde ambities, dit terwijl tot 50 procent van de blessures te voorkomen is. 

Omdat eigen gedrag vaak de oorzaak is van een blessure, is het verder stimuleren én faciliteren van een verantwoord sport- en beweeggedrag essentieel, zowel in georganiseerd, ongeorganiseerd als anders georganiseerd verband. Met de focus op preventie bij beginnende sporters. Zij zijn meestal onbewust onbekwaam en hebben een hoger blessurerisico dan hun ervaren ‘tegenpool’ (Kemler, Valkenberg & Verhagen, 2022). 

"De veiligheid en de kwaliteit van de sport- en beweegsector moet versterkt worden"

Verantwoord sporten
De (beginnende) sporter kan het echter niet alleen. De omgeving van de (beginnende) sporter zal meer moeten bijdragen aan een fysiek veilige sportomgeving. Sportorganisaties zullen verantwoord sporten een prominenter onderdeel moeten maken van hun kaderopleidingen en hun sporttechnisch beleid. Elke sporter verdient een gekwalificeerde trainer of instructeur. De veiligheid en de kwaliteit van de sport- en beweegsector dient dan ook versterkt te worden. Gezien het tekort aan (gekwalificeerde) sporttechnische begeleiders is dat echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. 

XL23-OpenPodium-veiligheid-3Ook buiten de sport- en beweegsector dient er meer aandacht te zijn. Denk aan de sportindustrie, bijvoorbeeld dat verkopers van hardloopschoenen geëquipeerd zijn met goede kennis. Of aan huisartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten als het gaat om een goede doorverwijzing van een sporter na een blessure naar (andere) sport- en beweeginitiatieven die (wel) mogelijk zijn: 7 procent van de sporters die gestopt waren wegens een blessure kon geen andere sport meer doen, 16 procent wilde geen andere sport meer doen, en 12 procent wist niet welke andere sport ze wel nog zouden kunnen doen (Ipsos, 2014, in opdracht van VeiligheidNL). Of onderwijsinstellingen die investeren in het verbeteren van brede motorische vaardigheden van hun leerlingen. 

Doelen formuleren is één, doelen realiseren is echter iets anders. Duidelijk is wel dat het behalen van ambities als ‘75 procent van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen’, ‘sporten en bewegen is in 2040 voor iedereen vanzelfsprekend’ of ‘Nederland is in 2032 het sportiefste land ter wereld’ alleen mogelijk is als er, naast het stimuleren van sporten en bewegen in het dagelijks leven, serieus wordt ingezet op het voorkomen van sportverzuim en sportuitval. 

"Minder sportverzuim en -uitval leveren tenslotte meer leden, meer sport- en beweegdeelnemers, meer gezondheidswinst en meer gezonde levensjaren op"

Integrale programmatische aanpak
Een verantwoorde sportbeoefening verdient een prominente plek op de agenda van de politiek en de sport. En in het nieuwe Nationaal Sportakkoord. Minder sportverzuim en -uitval leveren tenslotte meer leden, meer sport- en beweegdeelnemers, meer gezondheidswinst en meer gezonde levensjaren op. Een integrale programmatische aanpak en een stevige financiering zijn daarbij onmisbaar om de achterdeur te doen sluiten.

Maurice Leeser en dr. Ellen Kemler zijn - respectievelijk als programmamanager  en onderzoeker - werkzaam bij VeiligheidNL.

XL23-OpenPodium-veiligheid-4

« terug

Reacties: 3

Henk Kraaijenhof
28-06-2022

De achterdeur sluiten is een oplossing, maar begin eerst eens met te zeggen dat je die voordeur wagenwijd wil openzetten, maar dat je hem niet open kunt doen. Er zijn meer dan voldoende sportaccomodaties in Nederland, ze zijn alleen te vaak, dicht, gesloten, of anders onmogelijk om te gebruiken. Ben je eenmaal op een sportaccomodatie aangekomen, dan sta je daar in je eentje, zonder begeleiding... wat ga je doen? Zolang lichamelijke opvoeding een ondergeschoven kind blijft, een sluitpost, zolang na COVID fitness en sportscholen leeglopen, zolang accomodaties onbereikbaar blijven, begeleiding bij sporten niet aanwezig, blijft die 75% beweeegnorm in 2040, een, laten we het netjes noemen, fata morgana, die helemaal nergens op gebaseerd is. Een rijksoverheid-ambenarengetal, uit de hoge hoed. Ga liever aan het werk en zorgen dat dingen daarwerkelijk gebeuren in plaats van met spreadsheet- fantasietjes aan te komen.

Marcel Kamsteeg
28-06-2022

Beste Henk,

Je laatste zin van je ingezonden tekst is misplaatst.

Ik denk dat de auteurs hun werk doen en dit werk gaat nu eenmaal samen met feiten die onderbouwd moeten worden, cijfers en tabellen dus. Dit artikel is dan (volgens mij) dus ook meer bedoeld om alle mensen die iets kunnen doen aan dit probleem nóg eens bewust te maken van de ernst. Jij ziet het probleem, de auteurs zien het probleem, ik zie een probleem, maar blijkbaar is nog niet iedereen ervan overtuigd dat er een probleem is.

Daarnaast is het volgens mij zo,dat je nooit de 'voordeur moet open zetten voor je de achterdeur hebt gesloten'. Je kent vast de uitspraak 'dweilen met de kraan open'. Niets is zo frustrerend wanneer die kraan open blijft staan. Misschien is dat ook een reden waarom die voordeur maar niet goed open wil. 

Genoeg beeldspraak! 

Dat er nog veel valt te doen, is duidelijk. Een suggestie van mij zou zijn om sporten en bewegen nog toegankelijker te maken in de openbare ruimte. Daar zijn hele leuke voorbeelden van die ook echt werken, maar misschien nog niet bij veel mensen bekend zijn.

Henk Kraaijenhof
30-06-2022

Hallo Marcel, dank voor je bijdrage en beeldspraak.

Ik heb het niet over de bestaande situatie of over de cijfers uit het verleden, die staan min of meer vast. Het gaat vooral om het getal van 75% in 2040. Voorspellen is moeilijk, zeker als het gaat om de toekomst. Die 75% is gewoon uit de dikke ambtenarenduim gezogen. Niets wijst erop dat dit streven gehaald zal kunnen worden, zeker niet als we kijken naar de huidige trends: sportscholen en verenigingen hebben maken met teruglopende interesse, gebrek aan interesse en actie bij de politiek, (ja, mooie woorden en holle frasen genoeg), het bouwen van meer sportaccommodaties is geen oplossing. Ook hier laat de politiek de burger in de steek, en die 75% in 2040, is even reëel als, om een recent en relevant voorbeeld te gebruiken, de stikstofreductie, zo mooi uitgedrukt op een kaart, van 95% op Vlieland. Laat de Rijksoverheid gewoon stoppen met het voor de gek houden van de burger, ook waar het sport en bewegen betreft.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst