Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Het is tijd om de Olympische en de Paralympische Spelen samen te voegen 24 augustus 2021

door: Sjak Rutten

De Olympische Spelen zijn ruim twee weken geleden afgesloten en de Paralympische Spelen zijn zojuist begonnen. Allebei zonder publiek als gevolg van de coronamaatregelen, maar verder volgens het gebruikelijke stramien. De Paralympische Spelen worden enkele weken later gehouden dan de Olympische Spelen, in dezelfde stad en met gebruik van dezelfde accommodaties. De vraag dringt zich op waarom de Olympische en Paralympische Spelen niet worden samengevoegd. Waarom wordt er niet gekozen voor een programma van een week of drie waar onderdelen van de Olympische en Paralympische spelen naast elkaar worden geprogrammeerd? Waarom zijn er geen geïntegreerde olympische en paralympische ploegen per land? Waarom is er geen gezamenlijke openings- en sluitingsceremonie? Waarom worden olympische en paralympische atleten niet gezamenlijk gehuisvest in het olympisch dorp?

Wat zou het geweldig zijn om op een dag de paralympische 100 meterfinale te zien, onmiddellijk gevolgd door de olympische 100 meter. Het kan ook in de omgekeerde volgorde. Of om de rolstoelbasketbalfinale en de olympische basketbalfinale op dezelfde dag te spelen. Een geïntegreerd olympisch en paralympisch evenement is de gelegenheid bij uitstek voor paralympische sporters om hun talent en kunde aan volle stadions en aan een miljardenpubliek op de televisie te tonen. 

"De publieke opinie ziet paralympische sporters als topsporters en inspirators"

Meedoen vs. winnen
De argumenten om niet te integreren worden steeds minder geloofwaardig. Een belangrijk argument was altijd dat de Paralympische Spelen een heel andere sfeer hebben dan de Olympische Spelen. Meedoen zou daar nog belangrijker zijn dan winnen en voor paralympische sporters zou het belangrijk om een eigen evenement te hebben, waar ze onder elkaar kunnen zijn met lotgenoten. Die unieke sfeer van de Paralympics zou in een geïntegreerd evenement verloren gaan. 

XL28-21OpenPodium-OSPS-1Die redenering gaat voor de Nederlandse paralympische sport al lang niet meer op. Ook paralympische sporters treden op als TeamNL. Voor hen zijn faciliteiten beschikbaar die vergelijkbaar zijn met die van olympische sporters. De kwalificatie-eisen zijn in de verste verte niet meer gericht op meedoen maar op medaillekansen. De publieke opinie ziet paralympische sporters als topsporters en inspirators. De populariteit van atleten als Esther Vergeer, Kenny van Weeghel of Marlou van Rijn is vergelijkbaar met die van valide sporters. De betreurde Bibian Mentel is die status zelfs mijlenver ontstegen.

Banen en status op de tocht
Mentaal zijn we er klaar voor. Waarom gebeurt het dan niet? Een reden is het bestaan van een Internationaal Paralympisch Comité naast het International Olympisch Comité. Integratie raakt aan banen en status. Een andere reden is dat in veel andere landen anders naar mensen met een beperking wordt gekeken dan in de meeste westerse landen. In veel culturen bestaat de neiging om mensen met een beperking weg te stoppen of uit de openbaarheid te houden. Maar juist voor de bevolking van die landen is het belangrijk dat de inwoners mensen met een beperking van welke aard ook leren zien als mensen met mogelijkheden. Dat kan door hen te laten optreden op een podium dat in de hele wereld wordt bekeken.

"Er komt plaats voor paralympische analisten die hun sporten voor een breed publiek kunnen duiden van commentaar voorzien"

Een andere blokkade voor integratie is het idee dat televisiekijkers het mogelijk niet prettig vinden om naar mensen met een beperking te kijken. Dat stadium zijn we in Nederland inmiddels grotendeels gepasseerd. Paralympische sporters zijn in de beeldvorming niet zielig maar het toonbeeld van doorzettingsvermogen en veerkracht en daarmee een inspiratiebron voor velen. Geïntegreerde spelen leiden tot meer aandacht voor de paralympische onderdelen en dat zal dan ook zijn invloed hebben op de coverage door de media. Er moeten keuzes gemaakt worden over wat live wordt uitgezonden. Er komt plaats voor paralympische analisten die hun sporten voor een breed publiek kunnen duiden van commentaar voorzien. Ook de aandacht voor de grote technologische innovaties die er mede dankzij de Paralympische Spelen zijn gekomen en die hun weg hebben gevonden naar de revalidatiesector kan meer voor het voetlicht worden gebracht. 

XL28-21OpenPodium-OSPS-2Tijd is rijp
Maatschappelijk gezien zijn er steeds minder redenen voor aparte Olympische en Paralympische Spelen. De tijd is rijp voor samenvoeging. En laten we dan vooral niet kiezen voor een aanpak waarin onder de noemer van een experiment eerst wordt proefgedraaid met geïntegreerde toernooien in enkele takken van sport op een lager niveau, zoals nationale, continentale of wereldkampioenschappen. Begin met de integratie op het allerhoogste niveau, het olympisch podium. Die aanpak heeft de grootste uitstraling en het grootste effect. Wat mij betreft komt de samenvoeging zo snel mogelijk. Als we het echt zouden willen kan het al in Parijs. Ik kan niet wachten.

Sjak Rutten is historicus en biograaf. Hij is secretaris en corona-coördinator van HTV Berg en Dal in Den Haag, een van de grootste tennisverenigingen in Nederland. Contact: 06-4702 6706 en sjak.rutten@ziggo.nl.

« terug

Reacties: 3

John Volkers
24-08-2021

De Spelen werden door voormalig IOC-voorzitter Rogge als onhoudbaar groot benoemd, als er geen rem kwam op het aantal deelnemers (10.500). Het werd 11.000. Enig idee hoe groot de Spelen zouden worden als para en valide worden samengevoegd? Enig idee hoe de belangstelling ook verdunt? De inflatie van de olympische medaille (36) is al groot. Doe daar nog eens 62 paralympische plakken bij. Wanneer denk je dit uit te zenden (de kurk immers waar dit hele evenement financieel op drijft)? Meer vragen dan antwoorden me dunkt. 

Martin Breedijk
24-08-2021

Ik ben het helemaal eens met John Volkers. Ten eerste is het logistiek absoluut niet haalbaar en ten tweede zullen de prestaties van de parasporters dan zeer waarschijnlijk ondersneeuwen. Dat wil niet zeggen dat we in veel meer sporten veel beter kunnen integreren. Ik kom zelf uit de triathlon en daar worden al heel lang de beide WK's en EK's gelijktijdig georganiseerd en Sjak komt uit het tennis waar het op de Grand Slams ook steeds beter is georganiseerd. 

Maar de Paralympische Spelen zijn nu juist bedoeld als een zelfstandig podium voor de Parasport, laten we dat podium koesteren en verder uitbouwen. Als je alleen al kijkt naar de aandacht in de media dan is daar nog een wereld te winnen. 

Peter Mink
24-08-2021

Ik wist nog niet of er al een Jeugd Olympische Spelen bestond. Maar jawel, die bestaat dus al. Misschien dat de combinatie Jeugd Olympische Spelen en Paralympische Spelen wel een win win situatie kan opleveren voor beiden partijen. Het voorstel van Sjak acht ik voorlopig niet haalbaar. Als straks de Olympische Spelen b.v. in Duitsland weer wordt gehouden en het regent, door de opwarming van de aarde, 2 weken keihard, dan komt de organisatie voor de beiden evenementen (denk ik ) zwaar in de problemen. Omdat er dan te weinig ruimte is om verschillende onderdelen op een later tijdstip in te halen. Maar Sjak, in jouw sport gaat er op het gebied van integratie van valide en invalide tennis wel iets geweldigs gebeuren.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst