Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Spelers beter maken met video-analyse 19 januari 2021

door: Mats de Leeuw den Bouter

Video-analyse is bij uitstek de tool om teamprestaties te monitoren en te verbeteren. Het is laagdrempelig, objectief, en met de juiste videobeelden kun je je teambesprekingen veel kracht bijzetten. Niet gek dus dat bijna iedere professionele sportorganisatie video-analyse wekelijks (en soms zelfs dagelijks) inzet om te proberen de teamprestaties te verbeteren. Bij teamsporten ligt de focus met video-analyse logischerwijs vaak op het bespreken en verbeteren van de teamtactiek, terwijl er relatief weinig aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de tactische keuzes van de spelers zelf. Hoewel spelers beter maken een van de belangrijkste taken van een trainer/coach/video-analist zou moeten zijn, wordt individuele video-analyse nauwelijks toegepast om spelers op tactisch gebied te ontwikkelen. Hoe kun je met video-analyse individuele tactische ontwikkeling wél stimuleren?

Individuele tactiek is een onderbelicht aspect binnen teamsport. Tactiek wordt op teamniveau vaak gedefinieerd als een doordachte manier van samenwerken om een bepaald doel te halen, namelijk het winnen van een wedstrijd. Op individueel niveau is het doel anders: het is namelijk moeilijk om in je eentje een wedstrijd te winnen. Daarentegen kan je met je acties wel een (grote) invloed hebben op het spel, en daarmee invloed hebben op het winnen (of verliezen) van een wedstrijd. Het hoofddoel voor individuele tactiek kan dus geformuleerd worden als zo veel mogelijk bijdragen aan het behalen van het speldoel: het winnen van de wedstrijd.

"Bijdragen aan het speldoel zou het uitgangspunt moeten zijn bij iedere actie"

Bij iedere actie van een speler kun je als analist of coach vragen of de speler met deze actie zo veel mogelijk bijdraagt aan het winnen van de wedstrijd. Natuurlijk is niet iedere actie even belangrijk richting het behalen van het hoofddoel, maar bijdragen aan het speldoel zou wel het uitgangspunt moeten zijn bij iedere actie.

Doel voor iedere speler
OpenPodiumMatsdLdBvideo-1Om het doel van individuele tactiek zo goed mogelijk te kunnen behalen, kan er op individueel niveau structuur worden aangebracht om nog specifiekere doelen te kunnen formuleren. In principe kan in iedere situatie een doel worden geformuleerd voor iedere speler, waarbij die doelen allemaal moeten bijdragen aan het behalen van het hoofddoel, namelijk zo veel mogelijk bijdragen richting het winnen van de wedstrijd. 

Een manier om situaties voor individuele spelers te structureren is door spelers bewust te maken van welke rol ze in iedere situatie hebben. Bij Impact Performance Coaching onderscheiden we drie aanvallende voetbalrollen, en drie verdedigende voetbalrollen. Bij de meeste teamsporten zullen deze rollen vergelijkbaar zijn. De voetbalrollen zijn:

  • aanvaller/verdediger aan/op de bal; 
  • mede-aanvaller/verdediger binnen bereik van het speelveld; 
  • mede-aanvaller/verdediger buiten bereik van het speelveld.

Binnen/buiten bereik speelveld
Welke voetbalrol een speler heeft hangt af van de positie ten opzichte van de bal, waarbij binnen of buiten bereik van het speelveld wordt bepaald door het bereik van de aanvaller aan de bal. Als de linksbuiten van Team A aanvaller aan de bal is en richting de goal dribbelt, zal de rechter centrale verdediger van Team A over het algemeen mede-aanvaller buiten het speelveld zijn, terwijl de spits hoogstwaarschijnlijk mede-aanvaller binnen het speelveld is. Voor al deze voetbalrollen kunnen specifieke doelen of taken worden opgesteld.

OpenPodiumMatsdLdBvideo-2De doelen per voetbalrol zijn globaal beschreven omdat er per voetbalrol meerdere wedstrijdsituaties kunnen voorkomen waarin weer net wat ander gedrag wordt gevraagd. Je kunt bijvoorbeeld als mede-verdediger binnen het speelveld in situatie A één tegenstander in je zone hebben, en in situatie B twee tegenstanders in je zone, terwijl de rest gelijk is. Het doel van mede-verdediger binnen het speelveld blijft ‘zo veel mogelijk voordelen creëren ten opzichte van de gevaarlijkste ruimte en tegenstander(s) in je zone’, maar de omstandigheden zijn anders. Dit kan vragen om ander gedrag, bijvoorbeeld een andere lichaamshouding, een andere positie op het veld, of überhaupt een hele andere actie.

Situaties herkennen
Deze doelen kun je gebruiken tijdens video-analyse met individuele spelers. Door spelers in iedere situatie bewust te maken van hun voetbalrol en de bijbehorende taak, leren ze situaties herkennen en kunnen ze tijdens de wedstrijd proberen de taken van die voetbalrol uit te voeren. Je kunt de situaties en doelen als trainer of analist zo specifiek maken als je zelf wil, om nog gerichter bepaalde acties te stimuleren bij spelers. 

"Het mooie van dit proces is dat spelers worden uitgedaagd om zelf na te denken over wat de beste oplossing is in iedere situatie"

Door situaties met specifieke voetbalrollen structureel met spelers te bespreken kun je een bewustwordingsproces starten bij de spelers. Zodra spelers zich bewust zijn van hun voetbalrol en hun taak in een situatie, kunnen ze doelgericht gaan handelen. Door vervolgens open vragen te stellen als: 'Hoe kun je in deze situatie je doel bereiken?', kun je samen met spelers tot optimale reacties komen in bepaalde wedstrijdsituaties. 

Autonomie
Het mooie van dit proces is dat spelers worden uitgedaagd om zelf na te denken over wat de beste oplossing is in iedere situatie. Dit zorgt bij de spelers voor een gevoel van autonomie, wat een belangrijk onderdeel is in het creëren van intrinsieke motivatie. Zelf tot specifieke doelen komen werkt beter om spelers te motiveren dan wanneer de doelen worden opgelegd door bijvoorbeeld een trainer of analist. 

OpenPodiumMatsdLdBvideo-3Spelers individueel beter maken is een moeilijk, intensief proces. Maar het is wel een van de belangrijkste taken van een trainersstaf. Video-analyse kan daar geweldig bij helpen, mits goed ingezet. Het belangrijkste is om spelers structuur te bieden op individueel niveau. Hier kunnen (voetbal)rollen met bijbehorende doelen bij helpen. Door spelers aan de hand van beelden bewust te maken van hun rol en samen met spelers specifieke doelen op te stellen per voetbalrol, geef je spelers handvatten om hun ontwikkeling in eigen handen te nemen.

Mats de Leeuw den Bouter (26) is afgestudeerd sportwetenschapper en mede-oprichter van het bedrijf Impact Performance Coaching, waar hij individuele profvoetballers op tactisch gebied begeleidt aan de hand van data- en videoanalyse. 

impact250Impact Performance Coaching
Impact Performance Coaching is een bedrijf dat zich richt op het begeleiden van (prof)voetballers aan de hand van individuele video-analyse. Door structureel terugkerende wedstrijdsituaties samen met spelers te analyseren wordt een bewustwordingsproces gestart en worden nieuwe inzichten gecreëerd over individuele tactiek.

Hoe kan een speler een wedstrijdsituatie naar zijn hand zetten en zo veel mogelijk voordeel voor zichzelf creëren? Welke actie moet een speler wanneer uitvoeren en hoe kan hij dat in een split-second inschatten? Hoe bewuster spelers in het veld bezig zijn met deze vragen, hoe groter hun positieve impact op het spel kan zijn.

Voor meer informatie: www.impactperformancecoaching.nl

« terug

Reacties: 3

Bert van Lingen
19-01-2021

Ik zou het begrip 'individuele tactiek' willen aanpassen in 'individueel handelen'. In een teamsport gaat het per definitie om het handelen van spelers binnen de context van een team. Het team speelt een spel en dat spel kent een bedoeling en is gebonden aan regels die het realiseren van het doel mogelijk maken. Individuele videoanalyse binnen een teamsport bestaat niet. Videoanalyse van voetballen bestaat wel. Daarbinnen opereren spelers. Deze spelers leveren een bijdrage aan het realiseren van het doel van het spel. De eisen die aan de spelers worden gesteld zijn zeer complex, voortdurend wisselend, afhankelijk van tegenpartij/tegenstanders, stand in de wedstrijd/competitie, weers- en veldomstandigheden en nog andere actuele factoren. Het beinvloeden van het individuele handelen van de spelers is dan ook per definitie een context gerelateerde aangelegenheid. En dat is de taak van een coach. De coach kan zich daarbij (laten) bedienen door de videoanalyse. De doelstelling van deze analyse kan wisselend zijn gegeven de door de coach geconstateerde tekortkomingen/kwaliteiten binnen het team. De coach is dan ook de spil en verantwoordelijke in dit 'teambuildingsproces'. Ik wijs het analyseren van individule spelers door derden zonder verantwoordelijkheid voor de teamprestatie en zonder het tevens kunnen beinvloeden van de overige spelers dan ook af. 

Jan-Bram van Luit
19-01-2021

De aankondiging, 'Volgens Mats de Leeuw den Bouter is individuele tactiek een onderbelicht aspect binnen teamsport', triggerde direct mijn interesse. Dank Mats, maar vooral ook dank aan Bert van Lingen in zijn reactie. Met de reactie van Bert op het artikel is voor mij 'het spel' pas echt op de wagen. Individuele tactiek binnen teamtactiek. Als ik het mij eenvoudig probeer voor te stellen heeft tactiek te maken met keuzes die je maakt binnen de context van de wedstrijd, het spelidee van de betreffende teamsport. Keuzes als team, groepjes spelers en als individuele spelers zelf. In de literatuur heb ik zelf helaas nog maar bar weinig kunnen vinden over de (talent)ontwikkeling van individuele tactiek binnen teamsport. Meestal blijft dit beperkt tot de situatieve individuele rol/taak binnen teamtactiek. Als trainer-coach kan ik dan nog het meest met de 'constraints-led aproach'. Eigenschappen van taak, omgeving en individu die samen leiden tot functionele bewegingsoplossingen. Waar Bert, in het verhaal van Mats, 'individuele tactiek' zou willen aanpassen in 'individueel handelen' zou ik m.b.t. dit thema 'video-analyse' willen aanpassen in 'video-feedback'. Nogmaals dank Mats en Bert, maar hierbij direct ook een oproep: wie maakt ons teamsporters (nog) wijzer voor wat betreft de ontwikkeling van het talent van de individuele tactiek?

Mats de Leeuw den Bouter
19-01-2021

Beste Bert,

Allereerst bedankt voor uw reactie. Inhoudelijke kritiek is altijd welkom en wordt zeer gewaardeerd. Ik ben volledig met u eens dat het beïnvloeden van het gedrag van spelers altijd context-gerelateerd is. Wij proberen in ons werk daarom ook zo veel mogelijk de context te structureren aan de hand van een voetbalspecifiek Constraints-Led Approach-model, waarin ook externe factoren zoals die u noemde worden meegenomen. Met dit model proberen we voetbalsituaties voor het individu zo specifiek mogelijk maken. Tijdens de analyse kijken we naar hoe een speler reageert binnen deze situaties en reflecteren we samen met de speler op de keuze van de actie én de uitvoering van de actie. Bij het reflecteren op de keuze van de actie geeft de speler aan welke keuze van hem wordt verwacht door de trainer in die specifieke situatie, en bij het analyseren van de uitvoering van de actie zoomen we in op bijvoorbeeld lichaamsoriëntatie, positie ten opzichte van de tegenstander en kijkgedrag. Idealiter worden de individuele spelers inderdaad iedere week geanalyseerd en begeleid door de technische staf, maar een gedetailleerde individuele analyse is een tijdrovend proces, en de praktijk leert ons dat de technische staf deze tijd over het algemeen niet heeft, of de waarde ervan anders inschat. Wij zijn voor een analyse incl voorbereiding en gesprek van één wedstrijd van één speler die wij begeleiden al gauw vier uur bezig, en dat is voor een coach vaak niet haalbaar iedere week. Het mooiste hierbij is zeker een samenwerking met de coach, daar wordt het proces van spelers ontwikkelen alleen maar sterker van! Wij zouden hier graag verder met u over in gesprek gaan, als u dat ook wilt hoor ik dat graag! Mijn email-adres is mats@impactperformancecoaching.nl.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst