Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Lockdown in de sport was niet intelligent 19 mei 2020

door: Sjak Rutten

Tegelijk met de scholen en de horeca werden op 15 maart alle sportaccommodaties gesloten en alle georganiseerde sportactiviteiten verboden. Uiteraard was het nodig om activiteiten waar veel mensen bij elkaar komen te verbieden. Iedereen snapt dat de competities werden stilgelegd, niet alleen in de topsport maar ook in de breedtesport. Het sluiten van alle sportaccommodaties was echter ondoordacht en onnodig. 

Sport en bewegen is voor alle leeftijdsgroepen belangrijk voor de gezondheid. Langdurig niet bewegen heeft een negatief effect op de gezondheid. Tien minuten per dag meedoen met 'Nederland beweegt' van Omroep Max kan het sporten niet vervangen. Een werkelijk intelligente lockdown had tot andere maatregelen geleid. 

OpenPodiumSR-lockdown-1Geen extra besmettingsgevaar
Maatwerk zou het uitgangspunt geweest zijn. Sporten waarbij het gemakkelijk is de afstand van anderhalve meter te handhaven, hadden niet stilgelegd hoeven te worden. Dan denk ik niet alleen aan golf of tennis, maar ook aan voetbal. Geen competitie, maar wel gewoon de trainingen door laten gaan, met de kleedkamers en het clubhuis op slot, had geen extra besmettingsgevaar opgeleverd en voorzien in de behoefte aan beweging. 

Een niet onbelangrijk neveneffect van het openhouden van een deel van de sportaccommodaties was geweest dat de druk op voorzieningen als pleinen, parken, bossen, stranden en mogelijk ook bouwmarkten minder was geweest. Blijkbaar durfde NOC*NSF deze aanpak niet aan, omdat ze dan een onderscheid had moeten maken tussen de verschillende sporten. Dan is het gemakkelijker om alle sport over één kam te scheren. Een misplaatste vorm van solidariteit heeft het gewonnen van een maatwerkaanpak, waarbij de effecten van langdurig niet bewegen op de gezondheid waren meegewogen. 

Deze regelneverij is al erg genoeg, maar wordt ronduit onverdraaglijk als sportbonden de ruimte die het kabinet geeft, zelf gaan inperken

Waar is gezond verstand
Toen de sport weer op gang kwam bleek eens te meer dat Nederland een land van regelneven is. Tussen het kabinet en de sportvereniging zit een ondoorzichtig woud van organisaties die iedere maatregel weer wat aanscherpen en nader invullen. Dat gaat van VWS, NOC*NSF, de sportbonden, het RIVM en de gemeenten. Ieder lijkt er een sport van te maken om de regels van de ander weer verder uit te werken, want er mocht eens iets overgelaten worden aan het eigen inzicht en het gezonde verstand van de sportverenigingen en de sporters. 

Deze regelneverij is al erg genoeg, maar wordt ronduit onverdraaglijk als sportbonden de ruimte die het kabinet geeft, zelf gaan inperken. Een sportbond hoort voor zijn leden op te komen, zoals de branchevereniging van de sportscholen doet, en niet de ruimte die de regering geeft zelf te beperken. 

OpenPodiumSR-lockdown-2Slecht voorbeeld
De KNLTB is een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet. Toen premier Rutte op 6 mei aankondigde dat sporten in de buitenlucht voor volwassenen weer mogelijk zou zijn mits er anderhalve meter afstand zou worden gehouden, is onze tennisvereniging meteen aan het werk gegaan. Met de ervaring die we, twee weken eerder, hadden opgedaan met maken van een plan van aanpak voor de jeugd, waren we snel klaar met een plan voor volwassenen, ook al moest dit allemaal via telefonische vergaderingen. Het bestuur ging ervan uit dat het geen enkel probleem was de anderhalve meter te handhaven bij het spelen van dubbels. 

Vrijdagmiddag 8 mei zette de KNLTB om vijf minuten voor vijf op haar website dat er tot 1 juni slechts twee volwassen op een baan mogen spelen, trok vervolgens de virtuele deur achter zich dicht en liet het aan de verenigingen over om in het weekend alles weer om te gooien, zodat het park op maandag 11 mei open zou kunnen. 

"Een bond die zijn leden op deze manier als kleuters durft te behandelen, verspeelt veel krediet"

Waarom stelt een sportbond strengere regels op dan het kabinet eist? En dan ook nog op een heel inconsequente manier. Want tennisles aan volwassenen mag wel aan vier cursisten tegelijk worden gegeven. De motivering is te gek voor woorden. Bij een lessituatie kan de tennisleraar (die dan de vijfde op de baan is) er voor zorgen dat de anderhalve meter wordt gehandhaafd. Volwassen tennissers hebben hiervoor volgens de KNLTB blijkbaar te weinig verantwoordelijkheidsgevoel. Een bond die zijn leden op deze manier als kleuters durft te behandelen, verspeelt veel krediet. Durf eens op je leden te vertrouwen, op den duur betaalt zich dat altijd terug. 

Sjak Rutten is onderwijskundige en historicus. Hij is corona-coördinator van de tennisvereniging HTV Berg en Dal in Den Haag. Hij is (hopelijk tijdelijk) bereikbaar op het adres coronavrijtennissen@htvbergendal.nl 

« terug

Reacties: 2

Robert Jan Schumacher
19-05-2020

Beste Sjak,

De afgelopen maanden hebben we, oa. samen met NOC*NSF en VWS, hard gewerkt om tennis als één van de eerste sporten weer open te stellen. We zijn blij dat dit gelukt is en dat er ook op jouw club HTV Berg en Dal in Den Haag weer gespeeld kan worden. Veel van onze collega-sportbonden zitten helaas nog in de wachtkamer.

Een belangrijke voorwaarde om weer open te mogen was een gecontroleerde en gefaseerde opschaling om de druk op verenigingen te minimaliseren. Niet alleen om terugslag in de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, maar ook om verenigingen, spelers en trainers te laten wennen aan tennis en padel in de 1.5meter samenleving. Want het vraagt nogal wat organisatie en aanpassingsvermogen van iedereen.

Om dit in goede banen te leiden heeft de KNLTB het algemene sportprotocol tennisspecifiek gemaakt, en materialen ontwikkeld waarmee onze verenigingen op een verantwoorde manier weer open konden gaan. Veel verenigingen hebben dankbaar gebruik van gemaakt van deze handvatten, voor hen zijn deze ‘regels’ juist een houvast. 

We streven er naar vanaf 1 juni het vrijspelen en het spelen van (interne) wedstrijden verder uit te breiden naar maximaal 4 spelers per baan, mits de situatie het toelaat. We hopen hierover in de week van 25 mei te kunnen communiceren.

We realiseren ons dat er veel wordt gevraagd van de vrijwilligers bij onze clubs, en we zijn dankbaar voor de inspanning die zij doen om tennis op een veilige manier mogelijk te maken. Daarom proberen we zo goed en zo snel mogelijk in te spelen op actuele ontwikkelingen, en staan onze accountmanagers permanent klaar om clubs te ondersteunen.

Met hartelijke groet,

Robert Jan Schumacher (Directeur Dienstverlening KNLTB)

sjak rutten
19-05-2020

Geachte heer Schumacher,

Bedankt voor uw reactie op mijn column. Het biedt mij de gelegenheid om een paar opmerkingen nog eens toe te lichten.

1. Het kabinet biedt de mogelijkheid om buitensporten voor volwassen toe te staan, mits ze de afstand van anderhalve meter in acht nemen. (zie rijksoverheid.nl). Dat is bij tennis bij uitstek mogelijk. Tennis is de ultieme social distancing sport. Het past een sportbond dan ook niet om zelf de ruimte van de leden in te perken, als de regering ruimte geeft. Wat mij stak was dat elke inhoudelijke motivatie om strenger te zijn dan het kabinet in de communicatie van de KNLTB heeft ontbroken.

2. De KNLTB sprak over een advies om voorlopig niet te dubbelen. De status van het berip "advies" is in de communicatie naar de verenigingen volstrekt onduidelijk gebleven. Een advies is formeel niet bindend, maar voor verenigingen is het geen optie om een dergelijk advies te negeren. De gemeente baseert haar beleid namelijk op de richtlijnen van de sportbonden. Het advies negeren is dus geen optie voor een vereniging. Niemand wil tegen een hoge boete oplopen. Had de KNLTB dubbelen toegestaan, dan hadden we met de gemeente overleg kunnen voeren over een veilige uitvoering. Dat was nu niet mogelijk.

3. U zegt in de week van 25 mei nader te communiceren over de situatie vanaf 1 juni. Mag ik u dan heel dringend verzoeken om dit niet te doen op vrijdag 29 mei om 16.55 uur. Het openstellen van de horeca heeft namelijk ook gevolgen voor de clubhuizen. Wij willen als bestuur ruim voor het pinksterweekend duidelijkheid bieden aan onze leden. 

Met hartelijke groet,
Sjak Rutten

NB: In Belgie mag sinds 18 mei weer gedubbeld worden.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst