Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Game Changer: sporttechnisch het beste boek van de afgelopen 20 jaar 20 november 2018

door: Henk Kraaijenhof

Naast het geven van kritisch commentaar op gebeurtenissen in de sport, zeker als het gaat over doping hier bij Sport Knowhow XL, heb ik gelukkig nog wat andere sportieve activiteiten. Recentelijk heb ik na veertien jaar weer batterijtjes in mijn oude stopwatch gedaan en sta ik weer regelmatig op de atletiekbaan om training te geven. 

Een andere oude liefde heb ik nooit opgegeven, namelijk het verzamelen van kennis en ervaring en deze doorgeven aan collega-trainers, -coaches en andere sportbegeleiders. Ik voel het als een missie om de beste en meest actuele informatie met mijn collega’s te delen door het schrijven van artikelen en boeken, het geven van cursussen of het organiseren van seminars. Daar is nog een behoorlijke inhaalslag te maken: ik denk dat velen van ons qua kennis in de vorige eeuw zijn blijven steken. 

Wat maakt het boek zo bijzonder? In inhoudelijke zin: een bijzondere combinatie van tastbare ervaringen en wetenschappelijke kennis

Kunst van het presteren
Op 8 december is het weer zo ver en dan organiseer ik ons derde seminar Helping The Best To Get Better met internationale sprekers, van wie ik er graag eentje aan u voorstel. Een jaar of vijftien geleden nam een bescheiden Ierse jongeman, Fergus Connolly genaamd, contact met me op om zijn licht te komen opsteken. Hij wilde zich verdiepen in de kunst van het presteren en vroeg of hij op bezoek mocht komen. Dat gebeurde en daarna was hij vaker te gast. Wat mij opviel was zijn ongekende drive om te leren en advies te zoeken. Talloze adviezen voor de aanschaf van boeken en artikelen waren het gevolg. 

XL39OpenPodiumHenkKraaijenhof-1De ster van Fergus steeg snel en tijdens één van onze latere contacten nodigde hij me uit voor een bezoek aan de Welsh Rugby Union, waar hij werkte. Consultancy en werkzaamheden bij onder meer Liverpool en ander clubs in Groot-Brittannië volgden. Daarna werd hij gevraagd om te werken bij de San Francisco 49-ers ofwel de eredivisie van de topsportteams.

Tastbare ervaringen
Ook schreef hij vorig jaar zijn eerste boek, dat terecht insloeg als een bom: Game Changer, the Art of Sport Science. Prachtig uitgegeven en barstensvol informatie over vrijwel alle aspecten van presteren met topsportteams: leesbare tekst, relevante foto’s en duidelijke afbeeldingen en grafieken. Wat maakt het boek zo bijzonder? In inhoudelijke zin: een bijzondere combinatie van tastbare ervaringen en wetenschappelijke kennis, goed vertaald naar de praktijk. Hij stak onder meer zijn licht op bij de All Blacks, zonder twijfel één van de meest succesvolle rugbyteams ooit. 

Het is duidelijk dat Fergus op veel plaatsen is geweest, de juiste mensen heeft gesproken en heeft begrepen wat zij bedoelden

XL39OpenPodiumHenkKraaijenhof-2 copyMaar ook de breedte en diepte van de inhoud is indrukwekkend. Het is duidelijk dat Fergus op veel plaatsen is geweest, de juiste mensen heeft gesproken en heeft begrepen wat zij bedoelden, waardoor hun ideeën en concepten helder worden weergegeven. Hoewel het gaat over sportwetenschap en de plaats binnen de topsporttraining, is het niet de droge, wetenschappelijke opsomming van onderzoek, maar een begrijpelijke samenvatting van de complexiteit van vele aspecten van sporttraining en sportwetenschap.

Sporttechnisch het beste boek
Een eyeopener en een must voor iedere (teamsport)coach en wat mij betreft het beste sporttechnische boek van de laatste twintig jaar. Na het schrijven van Game Changer werkt hij zelfstandig en ik ben er trots op hem voor de eerste keer terug te kunnen halen naar Nederland. Niet alleen voor een presentatie op ons seminar, waar hij ook zijn nieuwe boek 59 Lessons - Working with the world’s greatest coaches, athletes, and Special Forces zal introduceren.

Niet alleen is Fergus een ster als het gaat om het verzamelen van informatie of als schrijver, ook zijn presentaties zijn top-of-the-bill

Ook geeft hij op vrijdag 7 december een speciale masterclass in Eindhoven (temeer ook daar Toon Gerbrands één van zijn grootste fans is). Niet alleen is Fergus een ster als het gaat om het verzamelen van informatie of als schrijver, ook zijn presentaties zijn top-of-the-bill. Iedereen die hem ooit heeft aangehoord zal dat kunnen bevestigen. 

Mocht u interesse hebben in deelname aan de masterclass van 7 december en/of het seminar van 8 december, mail dan even naar info@vortx.nl, het aantal plaatsen is beperkt.

Voor meer informatie: www.helpingthebesttogetbetter.com en www.fergusconnolly.com

Henk Kraaijenhof is performance consultant bij zijn eigen bedrijf Vortx en guest lecturer aan de Shanghai University of Sport. Eind vorig jaar verscheen zijn boek 'What we need is speed'. Eerder was Kraaijenhof atletiekcoach van o.a. Nelli Fiere-Cooman, Merlene Ottey, Troy Douglas en Letitia Vriesde. Verder was hij consultant van de Engelse rugbybond, coördinator van de krachttraining van het Nederlands herenhockeyteam, conditietrainer van o.a. tennisser John van Lottum en tennisster Mary Pierce, consultant bij voetbalclub Juventus en bondstrainer van de KNAU bij de heren, dames en junioren. Kraaijenhof is ook één van de oprichters van NLcoach, de belangenbehartiger van trainers en coaches. Voor blogs van zijn hand op zijn eigen site zie hier.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst