Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

De dag niet prijzen voor het avond is 30 augustus 2016

door: Rutger-Jan Hebben

Op 7 juli jongstleden was het dan zover. Op de kop af twee jaar nadat Fred Teeven het wetsvoorstel 'Kansspelen op Afstand' indiende, stemde de Tweede Kamer eindelijk in met de regulering van online kansspelen in Nederland. Niet alleen de coalitiepartijen PvdA en VVD stemden voor, ook GroenLinks, D66 en PVV bleken voorstander. Hiermee lijkt ook een ruime meerderheid in de Eerste Kamer in zicht. Deze ontwikkelingen zijn positief, en niet in de laatste plaats voor de Nederlandse sport.

Regulering van online kansspelen geeft een impuls aan de beleving van de Nederlandse sportfan. Hij kan kiezen uit een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod aan sportweddenschappen en door het plaatsen van zijn of haar weddenschap wordt de sportbeleving nog intenser. Er zijn de laatste weken echter ook kanttekeningen geplaatst, waar ik hieronder op wil ingaan.

Op het moment dat VVD en PvdA een akkoord sloten waardoor het belastingtarief voor online kansspelen verhoogd zou worden naar 29 procent, werd in een klap veel lucht uit de sponsorbudgetten geslagen

Punt 1: financieel
Menig betrokkene wierp de vraag op: gaat de sport profiteren van regulering van online kansspelen? Tot begin januari van dit jaar hield ik vurige pleidooien dat dat absoluut het geval zou zijn. '€ 25 miljoen in vier jaar' was de worst die ik sportorganisaties voorhield. Tot het moment, op die donkere dag in januari, dat coalitiepartijen VVD en PvdA een akkoord sloten waardoor het belastingtarief voor online kansspelen verhoogd zou worden van 20 naar 29 procent. Daarmee werd in een klap veel lucht uit de sponsorbudgetten geslagen. € 25 miljoen in vier jaar tijd was niet langer realistisch.

De kansen voor synergie tussen sport en kansspelindustrie zijn hiermee beperkter geworden, maar niet opgedroogd. De Nederlandse politiek gaat over het maken van compromissen om een meerderheid te krijgen, en hiervoor was een belastingtarief van 29 procent kennelijk noodzakelijk. Hierbij is echter het belang van de sport niet gediend. Er liggen echter mogelijkheden het leed door dit fait a complit te verzachten.

In maart 2017 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer en zal er een nieuw regeerakkoord gesloten worden. In het kielzog van NOC*NSF en andere sportorganisaties pleit Speel Verantwoord voor mogelijkheden om sportsponsoring en andere bijdragen aan sport fiscaal aftrekbaar te maken voor kansspelaanbieders. Zo ontstaat er meer lucht voor de sport om te investeren in top- en breedtesport.

"Het wetsvoorstel biedt verschillende instrumenten om matchfixing tegen te gaan"

Punt 2: sportcode
Regulering is ook goed voor de bevordering van de integriteit binnen de sport. Samenwerking is cruciaal in de strijd tegen matchfixing, en binnen een gereguleerd kader nemen de mogelijkheden hiervoor toe.

Het wetsvoorstel biedt verder verschillende instrumenten om matchfixing tegen te gaan. Zo is er de verplichte rapportage van verdachte wedpatronen aan een nog op te richten integriteitseenheid, een voornemen waar wij erg enthousiast over zijn. Juist omdat samenwerking en delen van informatie zo belangrijk zijn in de strijd tegen matchfixing.

Belangrijker dan de letter van de wet is echter de geest van samenwerking en zelfregulering. In de Code Betrouwbaar Spel en Sponsoring die is gelanceerd door NOC*NSF, KNVB, Eredivisie en Eerste Divisie, worden regels opgesteld die moeten voorkomen dat er belangenverstrengeling of matchfixing optreedt. Deze uitwassen zijn in niemands voordeel. Speel Verantwoord onderschrijft deze code daarom van harte.

"Niemand mag de dag prijzen voor het avond is, maar de voortekenen zijn gunstig voor regulering van online kansspelen in de loop van 2017"

Conclusie
De Tweede Kamer heeft in het proces van regulering een flinke stap vooruit gezet. Dit is goed nieuws voor de sport. Het moment dat sport en kansspelindustrie van elkaar kunnen gaan profiteren, komt dichterbij. Het moment dat sport en kansspelindustrie op gelijke voet kunnen gaan samenwerken in strijd tegen matchfixing ook. Nu de Eerste Kamer nog. Uiteraard mag niemand de dag prijzen voor het avond is, maar de voortekenen zijn gunstig voor regulering van online kansspelen in de loop van 2017.

Rutger-Jan Hebben is directeur van Speel Verantwoord, de branche-organisatie van serieuze online kansspelaanbieders die zich op de Nederlandse markt zouden willen begeven. Onder de leden van Speel Verantwoord zijn Betsson, Betfair, Unibet en bet365. Speel Verantwoord staat voor een veilig en verantwoord speelaanbod, en pleit voor een snelle regulering van online kansspelen in Nederland. Speel Verantwoord spant zich tevens in voor het beschermen van de integriteit in de sport, onder meer door regelmatig wedclinics te organiseren voor organisaties in de sport. Voor meer informatie: www.speelverantwoord.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst