Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Wat te doen met matchfixing in de amateursport? 31 mei 2016

door: Peter-Jan Mol

Zaterdag 14 mei was een voetbalwedstrijd tussen B-junioren even landelijk nieuws. Eendracht ‘30 (Mook) en ST Avios-DBV (Alphen aan de Maas) leken het op een akkoordje te hebben gegooid om een monsteruitslag (23-0 voor Eendracht ‘30) te creëren, waardoor SJO Diosa-Niftrik het kampioenschap misliep. Zie dit artikel van Omroep Gelderland.

Nu komt het wel vaker voor dat clubs, ook in andere takken van sport, uitslagen manipuleren om gewenste resultaten te behalen. Op topniveau zijn er legio voorbeelden bekend, recentelijk nog bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi Waterpolo, waar Frankrijk een wedstrijd bewust leek te verliezen om zodoende in de volgende ronde een op het oog zwakkere tegenstander tegen te komen.

Onderzoek RTL nieuws: een kwart van de amateurclubs is weleens benaderd om een wedstrijd te verliezen

Dit soort praktijken op amateurniveau, zowel bij senioren als bij jeugd, trekken doorgaans weinig tot geen aandacht. Onderzoek van RTL Nieuws uit 2015 onder 430 amateurvoetbalclubs laat echter zien dat ruim een kwart van de clubs weleens benaderd is om een wedstrijd te verliezen. Het voorval in het Limburgse Mook van zaterdag 14 mei trekt de aandacht door de hoge uitslag en door veel traffic op social media na afloop van de wedstrijd.

Beleid ontbreekt
Bestuurders, trainers en scheidsrechters lijken zich niet altijd goed raad te weten hoe te handelen op dit soort momenten. Enkele bonden hebben beleid op het gebied van matchfixing, maar vrijwel uitsluitend op topsportniveau. Uitzondering lijkt de KNVB, die het heeft over een zerotolerancebeleid op dit gebied. Het valt echter vaak niet mee om opzet te bewijzen. De KNVB hamert er in de uitzending van RTL Nieuws niet voor niets op dat een zo uitgebreid mogelijke rapportage noodzakelijk is om er iets mee te kunnen doen. In het geval van Eendracht-Avios is dit blijkbaar gebeurd, want Omroep Gelderland meldde onlangs dat de KNVB een onderzoek gestart is en de betrokken clubs uitnodigt voor een gesprek.

Op social media zijn veel (ongezouten) meningen te vinden over het manipuleren van wedstrijden op amateurniveau. Maar wat vinden wij als professionals in de sport hier eigenlijk van? Wat voor vragen leven er in de sport over deze vorm van competitievervalsing? Welke kennis is naast de kennis op topniveau reeds voorhanden om betrokken bestuurders, kaderleden en scheidsrechters te ondersteunen in voorkomende gevallen?

Marjan Olfers ziet kansen om in opleidingen en kadertrainingen aandacht te besteden aan matchfixing en aan de laakbaarheid hiervan

Marjan Olfers - hoogleraar aan de Vrije Universiteit en autoriteit op het gebied van (internationale) matchfixing - pleit er als reactie op dit artikel voor dat de amateursport lering trekt uit de maatregelen die in de professionele sport reeds genomen zijn. Zij ziet met name kansen om in opleidingen en kadertrainingen aandacht te besteden aan matchfixing en aan de laakbaarheid hiervan. Zij twijfelt over de vraag of specifieke regelgeving wenselijk is, omdat dan direct het dilemma van handhaving de hoek om komt.

Oproep
Kenniscentrum Sport ontvangt graag via peter-jan.mol@kcsport.nl de reacties van de lezers van Sport Knowhow XL over dit thema om beschikbare kennis en ervaringen op een rij te zetten en antwoorden te zoeken op vragen die er leven.

Peter-Jan Mol houdt zich binnen Kenniscentrum Sport o.m. bezig met de thema’s sedentair gedrag/dynamisch werken, bewegen & cognitie, sport & evenementen en sport &integriteit. Voor meer informatie: peter-jan.mol@kcsport.nl of volg hem op Twitter

« terug

Reacties: 1

Jan Bellemakers
13-06-2016

Ik vind het een lastige. Heb zelf als oud-selectiespeler van een voetbalvereniging nooit bewust iets gekregen of gevraagd, maar hoorde wel eens geruchten als 'als jullie ons laten winnen krijg je een kratje bier'; of iets dergelijks. Dit was wel altijd bij wedstrijden waar voor de ander niks meer op het spel stond. Ik kan niet zeggen dat ik ooit heb gemerkt dat spelers zich vervolgens anders gedroegen (en als keeper had ik dat wel snel in de gaten gehad ;-)). Wel hebben we, nadat we eens verloren hadden bij een team wat daarmee een periodekampioenschap won, wel met een 'bladje bier' meegedeeld in de feestvreugde, maar daar was m.i. geen 'bewust verliezen' aan te pas gekomen.

Daarna ben ik 11 jaar voorzitter geweest. Op dat niveau in ieder geval NOOIT een aanbod gekregen of gedaan. Iets dergelijks zal zich dan ook vaak buiten het gezichtsveld van verantwoordelijke bestuurders afspelen en tussen spelers en trainers (die elkaar ook vaak kennen) worden geregeld. En eerder tussen spelers van de betreffende teams onderling dan tussen trainers is mijn idee Vraag is dan ook wat hieraan te doen is. Een element hierover opnemen in de opleiding van trainers (hoe herken je dit en hoe te handelen) lijkt me een prima eerste stap. 

In ieder geval met mevr Olfers eens dat extra specifieke regelgeving zonder adequate mogelijkheden tot handhaving, kansloos is.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst