Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Gokindustrie wil grotere rol bij bestrijding van matchfixing

door: Leo Aquina | 29 oktober 2015

“Er is in Nederland een 'nationaal platform matchfixing', maar wij zijn daar niet welkom”, zegt Eric Konings van Unibet. Als Sports Betting Integrity Officer zit Konings graag aan tafel bij de instanties die proberen fraude in de sport tegen te gaan. Hij noemt de Deense campagne #StopMatchfixingDK als voorbeeld. Op initiatief van het Ministerie van Cultuur werken de Deense Olympische Sportfederatie, de Deense voetbalbond, Danske Spil, de branche-organisatie van online kansspelaanbieders DOGA en kansspelaanbieders zoals Unibet in Denemarken samen in de strijd tegen matchfixing.

XL36MatchfixingEricKoningsIn Nederland is online gokken op sport vooralsnog verboden, maar met de op handen zijnde liberalisering van de kansspelmarkt komt daar verandering in.

“Op dit moment is er onvoldoende geregeld. De huidige wetgeving stamt uit 1964. Toen was er nog geen internet. We leven nu in de realiteit van 2015 en dat geldt ook voor de Nederlandse kansspelconsument. De wet voorziet daar niet in. Er staat nergens in de wet dat je niet online mag gokken, maar er staat ook niet dat het wel mag. Het is een grijs gebied."

Geen licentie
Volgens Konings is Nederland erbij gebaat als daar verandering in komt. “Internet houdt niet op bij de grens”, zegt hij. Op dit moment kunnen online kansspelaanbieders geen licentie aanvragen in Nederland en de Kansspelautoriteit ziet erop toe dat buitenlandse aanbieders van online kansspelen geen marketing bedrijven in Nederland, geen producten in het Nederlands aanbieden en geen radio- of tv-reclame maken.

Konings ziet het openen van de Nederlandse markt voor online kansspelaanbieders niet als een bedreiging voor de integriteit van de sport. “Integendeel. Ik vind het juist een extra beschermingslaag. Nederland is een heel klein vlekje op de totale markt. Er wordt in Azië al lang gegokt op de Nederlandse competitie en Nederlandse gokkers kunnen online ook op die wedstrijden gokken. Wij zijn ervan overtuigd dat fraude in de sport alleen kan worden aangepakt als alle stakeholders samenwerken: de overheid, de organisatoren van de competities en de industrie. Wanneer wij als industrie op gelijkwaardige wijze kunnen samenwerken met die andere partijen, kunnen wij een grotere bijdrage leveren aan de bestrijding van dit probleem.”

"In de conventie van de Raad van Europa over manipulatie van sportevenementen wordt samenwerking tussen alle stakeholders benadrukt"

Bij zijn pleidooi verwijst Konings naar de landen om ons heen en naar de Raad van Europa: "In de conventie van de Raad van Europa over manipulatie van sportevenementen wordt juist die samenwerking tussen alle stakeholders, dus ook de kansspelindustrie benadrukt. Wij voelen als industrie die verantwoordelijkheid, en we nemen die verantwoordelijkheid ook. Naast voorlichting en educatie zijn wij verplicht om verdachte gokpatronen aan te melden bij de juiste instanties, if you see something, say something. In Denemarken werken alle partijen samen in #StopMatchfixingDK, maar ook in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk heb je een sports betting intelligence unit, waarin alle partijen samenwerken.”

Waakhond gokindustrie
In Europees verband hebben de gokaanbieders zich verenigd in de ESSA (European Sports Security Association), de waakhond van de gokindustrie als het gaat om sportieve fraude. “Als wij verdachte zaken tegenkomen melden wij dat bij de ESSA”, zegt Konings. Haal je niet het paard van Troje binnen als je de gokaanbieders zelf laat aanschuiven bij de partijen die matchfixing willen bestrijden? Konings:

“Wij pleiten voor snelle regulering in Nederland, niet voor zelfregulering"

“Wij pleiten juist voor snelle regulering in Nederland, niet voor zelfregulering. Er ligt evenwel een verantwoordelijkheid van de industrie en die nemen wij onder meer via ESSA, dat samen werkt met toezichthouders in heel Europa. De FIFA en het IOC maken allebei gebruik van de ESSA in hun integriteitscommissies en stellen dat ESSA een grote bijdrage levert aan de integriteit van de sport.”

Baat bij schone sport
Volgens Konings hebben kansspelaanbieders uiteindelijk dezelfde belangen als de sportaanbieders en de overheid: “Iedereen is gebaat bij schone sport. Bij Unibet willen we dat mensen met plezier bij ons spelen. De costumer journey moet leuk zijn. Eerlijke sport is daar onderdeel van. Als mensen het vertrouwen verliezen in eerlijke sport, verliezen ze ook de interesse in het plaatsen van een weddenschap.”

Om zijn pleidooi kracht bij te zetten, citeert Konings de Canadese journalist Declan Hill, die na zijn bestseller The Fix te boek staat als deskundige op het gebied van matchfixing. Hill was een van de sprekers op een seminar van #StopMatchfixingDK. “Hij maakte in de paneldiscussie een strikt onderscheid tussen de Europese aanbieders - zoals Unibet - en de Aziatische aanbieders van online weddenschappen. In zijn ogen zijn de Europese aanbieders de good guys en moeten zij, samen met de sportwereld, stelling blijven nemen tegen de bad guys in Azië die zich niet bekommeren om integriteit in sport.”

"We wachten bij voorkeur niet tot na regulering voor we ons steentje bij kunnen dragen"

Volgens Konings is de samenwerking tussen de kansspelindustrie van de Nederlandse kansspelautoriteit op dit moment voor verbetering vatbaar. “We hebben een goede professionele relatie met de Kansspelautoriteit. We hebben op dit moment echter niet de mogelijkheid om al op structurele en gelijkwaardige voet samen te werken met de overige belanghebbenden, zoals sportbonden. Dit is jammer, want het gemeenschappelijke doel van het beschermen van de integriteit in de sport zou hierbij gebaat zijn. We wachten bij voorkeur niet tot na regulering voor we ons steentje bij kunnen dragen. Sterker nog: liever vandaag dan morgen.”

Klik hier voor het ESSA Q3 2015 Integrity Report. Voor verdere informatie: www.speelverantwoord.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst