Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

"Bij de KNVB doet men zijn uiterste best"

door: Leo Aquina | 15 oktober 2015

“Ik vind het altijd mooi om met mensen te werken”, zegt Simon Kelder. De 71-jarige Rotterdammer is al meer dan veertig jaar actief als voetbalbestuurder. “Ik was 27 jaar toe ik voorzitter werd van BVV Barendrecht”, vertelt hij. Kelder bekleedde ook diverse bestuursfuncties en was als directeur werkzaam bij Excelsior. Op dit moment zit hij als lid van de Raad van Commissarissen van de KNVB nog altijd dicht op het vuur. “In zo’n toezichthoudende functie draai je niet aan de knoppen en je moet ook niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten”, legt hij uit. Leuk is soms anders: “We liggen onder een vergrootglas nu de prestaties van Oranje slecht zijn, maar als je naar de RvC kijkt, is dat allemaal relatief. Vorig jaar zaten er precies dezelfde mensen in en toen liep iedereen de polonaise in Brazilië.”

XL35SimonKelder-1Kelder draait tegenwoordig niet meer aan de knoppen, maar dat heeft hij wel lang gedaan. Naast de reeds genoemde functies was hij ook twaalf jaar bestuurssecretaris van de KNVB-afdeling Rotterdam, zwaaide hij als voorzitter veertien jaar de scepter over de belangenvereniging van het zaterdagvoetbal VZC en richtte hij samen met Frans Derks en Jan Schouten de Coöperatie Eerste Divisie op. Kelder combineerde zijn werkzaamheden als voetbalbestuurder lang met diverse functies in de verzekeringsbranche en is daarnaast ook al achttien jaar raadslid voor de VVD in de gemeente Barendrecht, een druk bestaan dus.

“Dat is vaak passen en meten, maar ik heb het altijd zo gedaan en dan weet je op een gegeven moment niet beter.”

Dingen voor elkaar krijgen
Wat zijn de leuke dingen in het leven van een voetbalbestuurder? Kelder: “Je hebt met mensen te maken van allerlei pluimage en het is mooi om met zoveel verschillende mensen dingen voor elkaar te krijgen. Het feit dat mensen zelf de schouders eronder zetten, zonder meteen de overheid aan te kijken. We hebben indertijd Barendrecht van een oud sportpark naar een fonkelnieuw sportpark verhuisd. Natuurlijk heb je daar hulp van de overheid bij nodig, maar je moet het toch ook vooral zelf doen. Het is mooi om op die manier iets te kunnen beteken voor de gemeenschap.”

"Je kunt als bestuurder niet alles zeggen omdat je geen mensen wilt beschadigen. Dat gaat wel eens ten koste van jezelf"

Negatieve kanten zijn er natuurlijk ook. “Je moet vaak erg veel slikken. Vroeger waren de mensen ook kritisch, maar dat is toch anders dan tegenwoordig. Het komt ook regelmatig voor dat er veel kritiek is van buitenaf en dat je als bestuurder niet alles kunt zeggen omdat je geen mensen wilt beschadigen. Dat gaat wel eens ten koste van jezelf. Toen ik geen voorzitter meer was van Barendrecht zeiden mensen tegen me dat ik eigenlijk veel aardiger was dan ze altijd dachten. Toen hoefde ik niet meer zo vaak 'nee' te zeggen.”

Zwartepieten
De kritiek van buitenaf op de KNVB is op dit moment ook niet mals. Oranje heeft het EK niet gehaald, het volk mort en de media zoeken naar de schuldigen. “Iedereen is natuurlijk zwaar teleurgesteld en neem maar van mij aan dat ook Danny Blind, Bert van Oostveen en de RvC dat ook zijn. We moeten ons de situatie aantrekken, kijken wat we goed hebben gedaan en wat niet. Maar ik ben niet iemand van het zwartepieten. Als je met elkaar kan lachen, moet je ook met elkaar kunnen huilen”, zegt Kelder. “Er komt wel een moment dat we gaan evalueren, maar daarvoor is nog geen datum vastgesteld.

"We zitten nadrukkelijk niet op de stoel van de bestuurders, maar als er echt domme dingen gedaan worden, zeggen we er natuurlijk wel wat van"

Wat is de rol van de RvC bij de KNVB en welke invloed heeft die op het beleid? “Wij praten mee en we kunnen de verschillende directies wel bijsturen al het nodig is. We zitten nadrukkelijk niet op de stoel van de bestuurders, maar als er echt domme dingen gedaan worden, zeggen we er natuurlijk wel wat van.”

Geen 'voetbalverstand'
Een van de kritiekpunten op de KNVB is dat er te weinig ‘voetbalverstand’ in de Raad van Commissarissen zit. Als doorgewinterde voetbalbestuurder weerlegt Kelder die kritiek: “Johan de Kock heeft jarenlang betaald voetbal gespeeld, was international en heeft ook een trainersdiploma. Zelf heb ik natuurlijk decennialang bij verschillende clubs gezeten. De anderen hebben weer andere kwaliteiten die ook nuttig zijn, bovendien hebben ook zij hun sporen wel verdiend in het voetbal. Ger Vermeulen heeft altijd in de tuchtcommissie gezeten, Johan Lokhorst zat in de financial fairplay controlecommissie van de UEFA en Henk Kivits zat vele jaren in RvC van PSV en is voorzitter van de Eredivisie cv. Ik denk dat we een goede mix van mensen hebben.”

"Vergelijk de mentaliteit van Kuyt eens met de mentaliteit van iemand als Memphis Depay"

XL35SimonKelder-2Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zei onlangs in een interview dat Oranje slechts drie procent is van zijn werk in Zeist. Is dat niet een beetje te weinig voor iemand die verantwoordelijk is voor het beleid rondom de nationale ploeg?

“Dat kan ik moeilijk beoordelen. Het Nederlands Elftal is onderdeel van de KNVB, maar je moet de invloed van de bond niet overschatten. De bondscoach roept spelers op en die komen allemaal bij hun clubs vandaan. Mensen lijken te vergeten dat die spelers door de clubs worden opgeleid en niet door de KNVB. Natuurlijk is de situatie van Oranje op dit moment dramatisch, maar je moet ook niet vergeten dat we simpelweg een hoop spelers missen. Een aantal sleutelspelers is geblesseerd, Robben, Vlaar, Strootman en Dirk Kuyt doet niet meer mee. Dat scheelt een slok op een borrel. Vergelijk de mentaliteit van Kuyt eens met de mentaliteit van iemand als Memphis Depay.”

KNVB doet 'zijn best'
Kelder vindt niet dat de KNVB moet nadenken over het aanstellen van een technisch directeur, zoals van diverse kanten wel is gesuggereerd: “Bert van Oostveen zou volgens een aantal mensen als algemeen directeur te weinig voetbalachtergrond hebben. Stel dat het zo zou zijn, dan is dat op zich geen ramp. De directeur van Unilever hoeft ook niet zelf te weten hoe hij boter moet maken. We hebben Jelle Goes als technisch manager en we hebben trainers in dienst dus er is voldoende voetbalverstand aanwezig. Bij de KNVB doet men zijn uiterste best om te doen wat men moet doen. Je ziet dat onze clubs uit de Eredivisie al vijf jaar lang internationaal niet meer meedoen om de hoogste prijzen. Dan moet je niet verbaasd zijn dat Oranje daar op een gegeven moment ook mee te maken krijgt. Maar neem van mij aan dat iedereen die bij de KNVB betrokken is, datgene probeert te doen wat het beste is voor het voetbal. Wat dat is? De tijd zal het leren.”

« terug

Reacties: 3

Michel Lukkien
15-10-2015

Tja,

Bovenstaande bescherming van de heer van Oostveen beoordeel ik uitsluitend als :

"Wiens appelen men vaart, wiens appelen men eet..."

De Raad van Commissarissen had natuurlijk bedrijfsmatig zelf al veel eerder moeten inzien dat er een tecnisch directeur aangesteld had moeten worden. Het succes van de 3e plaats bij het recente WK heeft gemaakt dat men dacht zich te kunnen permitteren dit niet te doen, zolang als dat het goed gaat. Vermoedelijk beoogd om mee te liften op deze glorie en ter verdediging van eigen posities.

In zo'n huidige situatie in het bedrijfsleven is het rigoureus : nieuwe bezems vegen schoon !

Erna z.s.m. gedegen professionals aanstellen met groot inzicht en visie t.a.v. de huidige en toekomstige ontwikkelingen van en in de voetbalsport in combinatie met een nieuw te vervaardigen beleidsplan 2016 + en hierdoor niet meer kunnen door sukkelen op het verleden.

M.P. Lukkien

W. Dijkstra
16-10-2015

Het is oké om een relativerend geluid te laten horen. Te vaak blijkt het echter een alternatieve vorm van 'zich verschuilen achter' betekent. Heel Nederland ziet het verschil in mentaliteit tussen Memphis en Dirk. Maar de technische staf accepteert het en laat gebeuren wat er is gebeurd. In de penibele situatie waarin Oranje verkeert, wanneer nederigheid, volstrekte overgave en een kraakheldere focus op winst wordt gevraagd verschijnt Memphis ten tonele in gouden schoentjes, een sjaal zo groot als een sprei en een hoed zo groot als een tanker. Beter kun je toch niet aangeven dat je het niet begrepen hebt en het belang van de komende wedstrijden niet inziet. Bij uitstek dus een gelegenheid voor Blind en co. om grenzen te stellen en een signaal af te geven. Voor Memphis, voor de rest van de selectie en voor het Nederlandse volk. Blind heeft een gigantische kans laten liggen om te tonen dat hij charisma heeft. Ik verwacht ook niet dat hij en zijn staf de power hebben de weg naar discipline alsnog helder in te slaan. Wie neemt ze nog serieus in hun huidige rol.

Kees Renzenbrink
16-10-2015

"Wij doen ons best". Dat leerden we vroeger ook bij de welpen van de padvinderij. "Wij DOB, DOB, etc."

Ik mag hopen dat de KNVB de padvinderij is ontgroeid?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst