Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

KNGU geeft samen met topchoreograaf dans meer prioriteit

door: Thomas van Zijl | 1 oktober 2015

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) gaat zich meer toeleggen op dans, de bond wil een platform bieden voor dansers in Nederland. Om die ambitie waar te maken ging de KNGU onlangs een samenwerking aan met topchoreograaf Roy Julen, bekend van kijkcijferhit 'So You Think You Can Dance' (SYTYCD). De timing is geen toeval: in november staat een nieuw dansevenement op het programma.

“Dans zit al langer in de lift”, zegt Michiel Maas, manager sportparticipatie bij de KNGU. “Of het nu bij gymclubs is, een particuliere dansschool of thuis via filmpjes op Youtube, de populariteit van dans blijft toenemen.” Dat de KNGU daarop inspeelt is niet gek. Bekende varianten als streetdance en jazzdance vallen al jaren onder de bond en vertegenwoordigen een groot deel van het ledenbestand. Op die manier komen een paar dingen bij elkaar, stelt Maas vast.

XL33KNGUdanst-1

“Er is een bestaande achterban, een nieuwe vraag vanuit de markt én onze missie is mensen een heel leven lang te laten bewegen. Dans is daar zeer geschikt voor. Iedereen van twee tot tachtig jaar kan het doen. Door dans ook op een niet-traditionele en laagdrempelige manier aan te bieden, verwachten we veel nieuwe mensen aan te spreken. Vandaar de keuze om meer aandacht te besteden aan dans.”

Nieuw elan
Onder andere door programma’s als SYTYCD weet de danssport een steeds grotere groep te bereiken en te enthousiasmeren. Er is echter nog geen plek waar relevante informatie, content en service gebundeld wordt. De KNGU wil die positie gaan innemen. In combinatie met het organiseren van evenementen, shows en wedstrijden, moet het de danssport nieuw elan geven. Maas:

"Dans is erg versnipperd geraakt. Er zijn veel clubs en verenigingen mee bezig"

“Door de enorme hoeveelheid aan stijlen en varianten is dans erg versnipperd geraakt. Er zijn veel clubs en verenigingen mee bezig. Daardoor is het voor de dansers lastig om het overzicht te houden.” Maas weet van het bestaan van de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB) en sluit een samenwerking niet op voorhand uit: “Daar is lang geleden al eens over gesproken, toen we bij wijze van spreken nog in zwart-wit dansten. Iedereen die iets kan bijdragen is welkom.”

Dansbond
Dat een bond als de NADB méér dan de KNGU de aangewezen instantie is om dans in Nederland nog groter te maken, bestrijdt Maas. “Ik snap dat veel mensen ons primair associëren met turnen, maar zoals gezegd, is dans al lang een onderdeel van de KNGU. Bovendien zit er in turnen een heel gymnastisch gedeelte dat nauw verbonden is met dans.”

XL33KNGUdanstRoyJulenDe uitdaging voor de bond is wel om de afstand tussen traditionele gymclubs en nieuwe (commerciële) dansinitiatieven te verkleinen. Die is nu nog groot en lijkt soms onoverbrugbaar. “Een meisje van een jaar of negen, dat lid is van een vereniging, droomt vast wel eens van de spotlights van SYTYCD. Dat is op dit moment een heel andere wereld. Door de samenwerking met choreograaf Roy Julen komt die nu een stuk dichterbij.”

3.000 deelnemers aan slotevenement
De samenwerking met Julen wordt in november groots afgetrapt met ieder weekend workshops op zestien plaatsen verspreid door het land. Iedereen - lid of geen lid van de KNGU - kan daar onder leiding van professionele dansers en choreografen een dans leren. Voor zo’n drieduizend deelnemers is er plek op het slotevenement in het Velodrome Amsterdam. Zij zullen gezamenlijk een speciale choreografie laten zien. Het moet een spectaculair beeld opleveren, de grote mensenmassa die samen een choreografie danst. Maas hoopt dat er naast nieuw publiek ook veel al aangesloten leden van de KNGU op afkomen. “We willen hen graag de danssport op een andere en voor de KNGU nieuwe manier laten beleven. Dat zullen we in toekomst meer gaan doen.”

Voor meer informatie: KNGU en topchoreograaf Roy Julen starten samenwerking om danswereld in Nederland op z’n kop te zetten! (Persbericht KNGU, 17-9-2015)

« terug

Reacties: 2

Arjan Heijblom, voorzitter gymnastiekvereniging OKK, Hardinxveld-Giessendam
01-10-2015

Dit is waar de KNGU zich opstelt als de 'verbindende aanjager voor gymmend, turnend, springend en dansend Nederland', de reden waartoe de KNGU volgens de eigen missie op aarde is. De bond creëert meerwaarde voor de (potentiële) leden door een landelijke trend en lokale aanbieders van de sport samen te brengen.

Helaas geeft de bond niet altijd zo mooi invulling aan de eigen missie en visie. De bond stelt namelijk voor de contributie voor de sportende leden fors te verhogen. Dit is nodig, omdat de bond in financieel zwaar weer zit. De topsportbegroting is in 2015 met bijna een miljoen overschreden, sponsorinkomsten zijn te mooi begroot en de ledengroei is ver achtergebleven op de verwachting.

Volgens de visie van de KNGU staat de sporter centraal. In ieder geval staat de sporter centraal bij het antwoord dat de KNGU bedenkt op de vraag wie de schade mag gaan betalen en wie de bond gaat behoeden voor een faillissement. Zie ook: http://www.okkhardinxveld.nl/#!nieuws-2015-34/c1ib

Ik hoop dat de KNGU in welke vorm dan ook behouden blijft en dat het de koepelorganisatie lukt om die 1.100 gymsportaanbieders écht te helpen meer Nederlanders te laten gymen, turnen, springen of dansen.

Felix Jongbloed
01-10-2015

Interessante reactie van Arjan Heijblom. In dat kader is ook interessant aan de KNGU te vragen hoeveel geld de ontwikkeling van de nieuwe, zeer gelikte bondssite gekost heeft. In de wandelgangen heb ik een bedrag met een 1 en daarachter 5 nullen gehoord. Als dat waar is - en ik geef toe, het waren slechts wandelgangen! - plaatst dat de door Arjan genoemde buitensporige contributieverhoging nog extra in de schijnwerpers...

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst