Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Gemeente Amsterdam stimuleert atletiek met campagne

door: Leo Aquina | 1 oktober 2015

“We moeten het gewoon ten volle benutten en ik wil proberen zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken”, aldus Ellen van Langen over de EK Atletiek van 2016 in het Amsterdamse Olympisch Stadion. Als ambassadeur van dat toernooi gaf de olympisch kampioene 800 meter van Barcelona 1992 samen met Gregory Sedoc en Marlou van Rhijn op 22 september het startsein voor de sportstimuleringscampagne ‘JE KAN HET’, die de gemeente Amsterdam aan de EK2016 heeft verbonden. Sportwethouder Eric van der Burg stelde daarvoor tot en met 2017 één miljoen euro beschikbaar. De aftrap werd gegeven bij de Amsterdamse scholierenkampioen-schappen atletiek op de baan van AV’23 in Amsterdam-Oost. Deze scholierenkampioen-schappen zijn in de aanloop naar het EK op diverse locaties door de hele stad heen, zo vertelt Matthijs Künzel, projectleider sportstimulering atletiek bij de gemeente Amsterdam.

‘Het schooljaar 2015-2016 staat in het teken van de atletieksport. Het jaar start met de Amsterdamse scholierenkampioenschappen in september en oktober’, zo valt te lezen op de campagne factsheet van JE KAN HET. Künzel haalde met de scholierenkampioenschappen eigenlijk een oud concept uit de mottenballen: “Tot een jaar of tien geleden was er altijd een Amsterdamse schoolatletiekdag in het Olympisch Stadion”, vertelt hij. “Daar kwamen duizenden kinderen op af, maar het bleek met zoveel kinderen steeds lastiger te organiseren en uiteindelijk is het gesneuveld. Sinds ik hier bij de gemeente werk, hoor ik eigenlijk al hoe jammer dat is, dus ik ben met de atletiekverenigingen in gesprek gegaan. Willen jullie het terug en op wat voor manier dan?”

XL33Atletiekcampagne-1

"We hebben ervoor gekozen de scholierenkampioenschappen nu per stadsdeel te organiseren op een atletiekbaan in de buurt"

Compacte toernooiopzet
Künzel paste het idee zó aan dat alle Amsterdamse scholen er bij henzelf in de buurt aan mee kunnen doen. “Het was onhandig dat alle kinderen altijd naar dat ene Olympisch Stadion moesten komen, dus we hebben ervoor gekozen het nu per stadsdeel te organiseren op een atletiekbaan in de buurt.” Samen met de Atletiekunie en Amsterdamse atletiekverenigingen ontwikkelde Künzel een toernooiopzet om vijfhonderd kinderen tweeënhalf uur bezig te houden. “Volgens een oud concept van de scholierenatletiekdag had je vier uur nodig om 250 kinderen bezig te houden, dus op deze manier maken we het een stuk efficiënter”, aldus Künzel. De scholieren maken via een estafette, vortexwerpen (een variant op speerwerpen), medicinebal-werpen (als voorbereiding op kogelstoten), sprint en verspringen kennis met de verschillende atletiekonderdelen.

Alle basisscholen in Amsterdam kunnen aan de scholierenkampioenschappen meedoen, maar er wordt ook inzet van de scholen zelf gevraagd. “We organiseren de dagen onder schooltijd om het de scholen makkelijk te maken. Daardoor hebben we echter niet veel vrijwilligers vanuit de verenigingen beschikbaar, dus scholen moeten zelf vrijwilligers aanleveren om de kinderen te begeleiden”, vertelt Künzel. Hoewel hij ernaar streeft zoveel mogelijk scholen mee te krijgen, heeft hij nog niet alle scholen zover gekregen. “In deze opzet kunnen we ongeveer vijfduizend kinderen kwijt. Ik denk dat we op dit moment ongeveer op de helft zitten. Het is natuurlijk ook pas de eerste keer en scholen moeten het concept nog leren kennen.”

Online atletiekplatform
Naast de scholierenkampioenschappen zijn er nog andere acties verbonden aan de atletiekcampagne JE KAN HET. De gemeente is een online atletiekplatform gestart in de vorm van Atletiek.Amsterdam dat ‘een ontmoetingsplek moet worden voor Amsterdamse atleten, hardlopers en aanbieders van evenementen, trainingen en loopgroepjes.’ De campagne heeft in de vorm van elf Amsterdamse topatleten - onder wie Sedoc en Van Rhijn - en rapper Atta de Tolk een aantal specifieke pleitbezorgers en kinderen krijgen korting als zij mee willen trainen bij een van de vijf Amsterdamse atletiekverenigingen.

XL33Atletiekcampagne-2De één miljoen euro die de gemeente heeft vrijgemaakt voor de atletiekcampagne worden voor een groot deel gestoken in combinatiefunc-tionarissen. “We hebben gedurende vier jaar 2,5 fte extra beschikbaar”, aldus Künzel. “Elke vereniging heeft fulltime een combinatiefunc-tionaris tot zijn beschikking. Dat doen we omdat we niet alleen nieuwe kinderen naar die atletiekverenigingen willen brengen, maar we ze er ook willen houden. We mikken op een ledengroei van vijf procent. We hebben gekozen om te investeren in het leggen van een solide basis. Dat doen we door met de inzet van de combinatiefunctionarissen meer tijd en aandacht te vestigen bij verenigingen voor met name de opleiding van trainers en deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. Dit moet ervoor zorgen dat de uitstroom de komende jaren beperkt wordt. Daarnaast stimuleren we natuurlijk ook de instroom vanuit scholen naar verenigingen en ondersteunen verenigingen bij de organisatie van evenementen en activiteiten. Dit traject startte in 2012 zodat verenigingen in 2016, kunnen profiteren van de EK Atletiek.”
 

"De EK Atletiek van 2016 zijn het grootste sportevenement in Amsterdam sinds de Olympische Spelen van 1928"

Pilot
Amsterdam gebruikt de side-events rond de EK Atletiek nadrukkelijk als pilot. Künzel: “We hebben reguliere sportstimuleringstrajecten in het primair en voortgezet onderwijs waarbij achttien sporten aan bod komen. De EK Atletiek van 2016 zijn het grootste sportevenement in Amsterdam sinds de Olympische Spelen van 1928. Daarom willen we dit evenement gebruiken om te kijken hoe we zo’n evenement optimaal kunnen benutten in het kader van sportstimulering. Welke elementen kunnen we daar nu uithalen en ook gebruiken voor toekomstige evenementen?”

Voor meer informatie: www.atletiek.amsterdam

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst