Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Bossaball geeft varianten van volleybal een boost

door: Thomas van Zijl | 24 september 2015

In 2006 maakte Wilco Nijland - toen nog werkzaam voor volleybalbond Nevobo - kennis met de nieuwe sport Bossaball. Nu, negen jaar later, heeft hij zijn eigen bedrijf en is hij de wereld rondgereisd om deze combinatie van volleybal, voetbal en turnen te laten groeien. Met resultaat: zijn paspoort staat inmiddels vol stempels en belangrijker, Bossaball is populairder dan ooit. Niet in de laatste plaats ‘gewoon’ in Nederland.

XL32Bossaball-1De sport Bossaball wordt in teams van vier of vijf spelers of speelsters gespeeld op een opblaas- baar veld dat deels uit een trampoline bestaat. Punten worden gescoord door de bal via een volleybal- of voetbaltechniek over het net te spelen en vervolgens de helft van de tegen-stander te laten raken. De potentie van Bossaball werd Nijland al snel duidelijk. Binnen de Nevobo was hij in 2007 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de sport, maar die ging zo hard dat hij besloot de rechten over te nemen en een eigen bedrijf te beginnen: Music and Sports.

“De relatie met de Nevobo is nog altijd uitste- kend, maar dat neemt niet weg dat dit een goede stap was. Een bond moet geen evenementen- bureau worden, terwijl Bossaball daar wel om vroeg en vraagt. Wij kunnen ons veld overal plaatsen."

Wisselend succes
Voor wereldwijde groei van de sport is meer nodig dan een verplaatsbaar veld. Nijland kan erover meepraten. Hij is de afgelopen jaren in alle windstreken geweest om Bossaball aan de man te brengen Dat lukte met wisselend succes. Nijland ging meestal samenwerkingen aan met sportmarketing- of evenementenbureaus die de ontwikkeling van de sport lokaal tot stand wilden brengen. Dat bleek lang niet altijd een eenvoudige opgave.

Bossaball is echt van de grond gekomen in onder meer Brazilië, Argentinië, Singapore, België en Nederland

“Het begint met het aanschaffen van een veld, dan het zoeken van spelers die ook nog eens met regelmaat kunnen trainen en vervolgens het activeren van de sport. Bossaball was natuurlijk een volstrekt onbekend fenomeen. Om dat te veranderen is het noodzakelijk veel toernooien en evenementen te organiseren. Er is een hele infrastructuur voor nodig.” Terugkijkend stelt Nijland vast dat die echt van de grond gekomen is in onder meer Brazilië, Argentinië, Singapore, België en Nederland.

Subsidie van VWS
Nijland legt zich momenteel toe op die thuismarkt en daar is een goede reden voor. Door een subsidie van VWS is een aantal jaren terug een serieuze competitie ontstaan van zes clubs die op hoog niveau tegen elkaar spelen. Dat werpt zijn vruchten af. Nederland behoort tot de internationale top, tijdens het laatste WK in 2013 werd de titel binnengesleept.

XL32Bossaball-2

Toch is het voor velen nog een sport die niet in competitieverband beoefend wordt. Sinds enige tijd kan dat onder andere in de Utrechtse indoor sporthal The Sport Box die Nijland met zijn bedrijf Music and Sports exploiteert. Er is in die hal ruimte voor Bossaball, maar ook voor onder meer het relatief nieuwe streetball en verschillende beachsporten. “En we blijven natuurlijk actief op locatie. Jaarlijks worden we zo’n tweehonderd dagen geboekt door campings, gemeenten en verenigingen die Bossaball wel een keer willen proberen.”

Rol van muziek
'Music' maakt niet zonder reden onderdeel uit van de bedrijfsnaam. Nijland organiseert nooit evenementen of toernooien zonder muziek en weet bijna zeker dat de gehele sport mede daardoor groeit. “Het is geen toeval dat zowel tijdens de Spelen van Beijing als Londen beachvolleybal het hoogste gewaardeerd werd. De muziek draagt bij aan de goede sfeer die daar heerst.” Hij ziet voor 'zijn' sport een pioniersrol weggelegd.

“Kijk naar het indoorvolleybal, daar nemen ze nu al elementen over, vooral de muziek.” De relatie tussen beachvolleybal en Bossaball is een hechte. Tijdens het afgelopen WK beachvolleybal in Den Haag was lag er een Bossaballveld op het Spuiplein waar dagelijks op getraind en gespeeld kon worden. Nijland: “Dat geeft aan dat ook de Nevobo er nog steeds van overtuigd is dat deze nieuwe, spectaculaire variant ook andere vormen van volleybal een enorme boost kan geven.”

Voor meer informatie: www.bossaball.nl of www.thesportbox.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst