Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Oud-doelman blijft pleiten voor bescherming hoofd in voetbal

door: Marc Hoeben | 10 september 2015

Het ging vorige maand weer eens goed mis. Bij een voetbalwedstrijd in de vierde liga van Duitsland kreeg doelman Bastian Lerch van SpVgg Greuther Fürth van een tegenstander van TSV Buchbach een nop in het hoofd. Vanwege het open hersentrauma moest hij geopereerd worden. De eerste berichten zijn dat Lerch goed herstelt. Toch vindt Hennie Ardesch het opnieuw de hoogste tijd om in het geweer te komen en te pleiten voor bescherming van het hoofd.

XL30Ardesch-1De betrokkenheid van Ardesch bij het onderwerp is niet zo vreemd. De inmiddels 71-jarige Tukker heeft een verleden als doelman in het betaalde voetbal achter zich. Hij keepte onder meer bij ADO Den Haag en FC Twente. Na zijn actieve loopbaan werkte hij als commercieel directeur bij Betoncentrale Twenthe en ging op pad als verslaggever bij RTV Oost. Hij geldt als initiatiefnemer van de keepersacademie Twente, waar hij nog steeds actief bij is, en zet zich in voor de Enschedese stichting VVVS (Vitaliteit en Veiligheid Voor Senioren).

Onderschat
Hersenletsel bij sport is volgens Ardesch een zwaar onderschat fenomeen. “Ik loop al lang genoeg in dit wereldje rond. Het gekke is wel dat in mijn tijd de keeper in het doelgebied nog beter beschermd werd door de scheidsrechter. Je ziet nu echt een verharding op de velden.”

Ardesch weet dat een ongeluk op het voetbalveld in een klein hoekje zit. In het seizoen 1982-1983, in de nadagen van zijn loopbaan, kreeg hij als keeper van SC Enschede drie keer in één seizoen met een zware hersenschudding te maken. “De eerste keer was bij een vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Twente. Ik kreeg in een duel met de spits Ferdi Rohde een klap tegen mijn hoofd. De tweede keer was echt een stom ongelukje, op de training. Een medespeler haalde de bal uit het doel en wilde deze terugtrappen. Hij raakte per ongeluk mijn achterhoofd. In eerste instantie ben ik niet eens naar een arts gegaan. Dat kwam pas dagen later, toen ik misselijk bleef.”

"Klappen tegen het hoofd kunnen leiden tot cerebrale atrofie, epilepsie, vergeetachtigheid "

Hersenscan
De derde keer was opnieuw in een duel, tegen een amateurclub kreeg Ardesch een elleboog tegen het hoofd. “Ik heb gelukkig van die keren zelf geen blijvende schade overgehouden. Dat weet ik, omdat ik destijds een scan heb laten maken en me geregeld heb laten controleren. Maar dat doet dus lang niet iedereen en dat is wel gevaarlijk. We zouden ons veel bewuster moeten zijn van de gevolgen van klappen tegen het hoofd. Het kan leiden tot cerebrale atrofie, epilepsie, vergeetachtigheid.”

Verschillende studies bevestigen de mening van Ardesch in dat opzicht. “Ik ben betrokken bij de stichting VVVS. Daardoor mocht ik me in verschillende cijfers verdiepen. Als je kijkt naar ouderen: daar bedragen de zorgkosten vanwege ongelukken met vallen maar liefst 840 miljoen euro. Over hoofdletsel bij sporters bestaan cijfers van de stichting VeiligheidNL. In Nederland belanden jaarlijks 15.000 voetballers met hoofdletsel bij de spoedeisende hulp. Daarnaast heb je wetenschappelijke onderzoeken van dr. Scott Delaney. Hij heeft het erover dat 80 tot 90 procent op het sportveld wordt veroorzaakt door botsingen. Maar ze stellen ook dat het merendeel niet wordt geconstateerd en dat in werkelijkheid het probleem veel groter is.”

"In de Verenigde Staten is het bij de jeugd vanaf 12 jaar verplicht om bescherming te dragen"

Naast een verhoogd bewustzijn pleit Ardesch voor maatregelen voor preventie van hoofdletsel. De ogen gingen al eerder open, toen hij met een team van ADO Den Haag in de jaren zestig van de vorige eeuw deelnam aan de profcompetitie in de Verenigde Staten. Daar is het bij de jeugd vanaf twaalf jaar verplicht om bescherming te dragen. De voetballers dragen headguards, de keepers een helm. Uit studies blijkt dat het echt werkt. Wereldvoetbalbond FIFA heeft er ook onderzoek naar gedaan en daaruit bleek hetzelfde. Het gekke is wel dat ze er verder nooit serieus werk van hebben gemaakt.”

XL30Ardesch-2Petr Cech als rolmodel
Bij de volwassenen, in het profvoetbal, is Petr Cech het bekendste voorbeeld van een helmdrager, na een venijnig ongeluk. De doelman keepte eerst bij Arsenal en tegenwoordig bij de Londense stadgenoot Chelsea. Ardesch vindt het een aansprekend voorbeeld, ook al omdat hij vier keer per jaar naar Griekenland trekt op verzoek van Arsenal. Aldaar wordt de jeugd in de voetbalscholen opgeleid met het dragen van bescherming aan het hoofd.

“Dat werkt toch het beste. Je kunt niet verwachten dat iedereen het opeens prettig vindt om iets aan het hoofd te hebben als bescherming. Maar bij de jeugd daar is het geen enkel probleem, ze vinden het heel normaal. Op die manier kun je werken een cultuuromslag. Maar dan is het wel belangrijk dat hier in Nederland bijvoorbeeld de KNVB de eerste aanzetten daartoe geeft. Wat dat betreft lopen we hier nog hopeloos achter bij de VS.”

Voor meer informatie: VeiligheidNL lanceert app om hoofdletsel tijdens sporten tijdig te signaleren of lees over niet-aangeboren hersenletsel

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst