Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Moderne vijfkamp na conflict in zwaar weer

door: Leo Aquina | 27 augustus 2015

“Media besteden eigenlijk nooit aandacht aan deze sport, maar nu er een beetje gerotzooi is, vindt iedereen het opeens leuk om erover te schrijven. Dat vind ik jammer”, zegt Sander Duisterhof. De directeur van de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie) uit zijn ergernis over de rel rond Kelvin Hilgeholt. De sporter had zich vorige week in het Engelse Bath willen kwalificeren voor de moderne vijfkamp op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, maar de bond stak daar een stokje voor. Hilgeholt is boos en gefrustreerd, maar omarmt anderzijds de media-aandacht. “Ik zie dit als een soort wake-up call voor de sport.” Niet alleen in hun waardering voor de media-aandacht staan de bond en de sporter lijnrecht tegenover elkaar. Desondanks wil Hilgeholt met de bond praten. Na zijn misgelopen kwalificatie voor Rio heeft hij een nieuw doel: “Geen enkele vijfkamper moet in de toekomst hetzelfde meemaken als ik.”

XL28Vijfkamp-1Hilgeholt kreeg in Bath van de UIPM (Union International de Penthatlon Moderne) te horen dat hij niet mocht starten. De KNSA had laten weten dat hij geen licentie had.

“Vraag hem maar om zijn pasje, dat kan hij niet laten zien”, zegt Duisterhof. Hilgeholt bestrijdt die lezing: “Ik denk dat de heer Duisterhof niet helemaal weet wat er in zijn organisatie gebeurt. Vorig jaar heb ik meegedaan aan het Open NK. Iedereen kan eraan meedoen, maar je maakt alleen aanspraak op de titel als je een licentie hebt, bovendien hoefde je met licentie geen tachtig euro inschrijfgeld te betalen. Ze hebben me laten starten, ik heb een medaille als Nederlands kampioen en ik heb een factuur gekregen van nul euro. Dat was voor mij de bevestiging dat ik onder licentie heb deelgenomen aan die wedstrijd.”

Geen 'amateurclubje'
Duisterhof verklaart desgevraagd: “Dat is een Open NK, daar doen mensen over de hele wereld aan mee, ook mensen die geen licentie bij ons hebben. Die man is geen lid bij ons, hij conformeert zich niet aan reglementen en hij conformeert zich niet aan dopingcontroles. Wij zijn geen amateurclubje. Als je bij een internationale competitie een bond wil vertegenwoordigen, moet je lid zijn van die bond. Zo simpel is het.”

De kiem van het conflict tussen Hilgeholt en de bond ligt in 2012, toen Hilgeholt er niet in slaagde om zich voor de Olympische Spelen in Londen te kwalificeren. De KNSA had zich over de moderne vijfkamp ontfermd omdat de onafhankelijke vijfkampbond het hoofd financieel niet boven water kon houden. Onder de vlag van de KNSA zette Hilgeholt samen met coördinator Mandy van Rooden een programma op dat hem naar de Olympische Spelen moest brengen. Het boterde echter niet tussen Hilgeholt en de coördinator, en de atleet slaagde er niet in zich voor Londen te kwalificeren.

"In de aanloop naar de kwalificatiewedstrijden zijn er veel interne ruzies geweest"

“In de aanloop naar de kwalificatiewedstrijden zijn er veel interne ruzies geweest”, aldus Hilgeholt. Na Londen is Hilgeholt op eigen houtje verder gegaan. “Voor mij was duidelijk dat we niet op dezelfde manier konden doorgaan. Ik heb tegen de KNSA gezegd dat ik verder wilde met de sport en zij hebben gezegd dat het niet meer met hun steun kon, dus ik heb de afgelopen drie jaar alles zelf geregeld.”

Voor zover Duisterhof bekend was, had Hilgeholt zijn topsportcarrière beëindigd. “Er was geen conflict, dat ging in goed onderling overleg. Kelvin zou zich richten op werk en studie. E-mails omtrent dat besluit zijn bij ons nog voorhanden. Zelfs NOC*NSF heeft nog een afsluitend etentje met hem gehad vanwege de faciliteiten die hem op Papendal zijn geboden. Vanaf dat moment zijn wij ook gestopt met onze financiële bijdragen aan Kelvin in zijn huisvesting, lidmaatschap verschillende sporten en deelname aan (internationale) wedstrijden en trainingen.”

Geen wereldtop
Duisterhof zegt desgevraagd dat hem ook niets bekend is van de problemen met trainingscoördinator Mandy van Rooden. “Hij heeft zich toen niet gekwalificeerd omdat hij niet goed genoeg was, dat moeten we verder niet overdrijven. Ik begrijp zijn bravoure nu ook niet helemaal. Hij heeft een aantal weken geleden meegedaan met het WK en daar is hij vierde van onderen geworden. Laten we reëel blijven, die jongen kan echt wel sporten maar als je de beste van Nederland bent, wil dat nog niet zeggen dat je meteen tot de wereldtop behoort.”

"De Nederlandse vijfkamp is niet Kevin Hilgeholt. Dit gaat over alle vijfkampers in Nederland"

Hilgeholt vindt dat hem onrecht is aangedaan door de KNSA, maar wil daar overheen stappen om de moderne vijfkamp in Nederland weer op de kaart te zetten. Daartoe wil hij een plan op tafel leggen bij de KNSA. Hij benadrukt dat het niet alleen om hem draait. “De Nederlandse vijfkamp is niet Kevin Hilgeholt. Dit gaat over alle vijfkampers in Nederland. “We moeten draagvlak creëren, bijvoorbeeld door op een centrale plek kennis te combineren. Hier in Sittard zit je dicht bij de Duitse en de Belgische grens en op die manier kun je ook samenwerken met het buitenland. Ik heb al met de UIPM gesproken zij staan er positief tegenover. De Duitse bond is zelfs al langs geweest en zij zijn enthousiast over de locatie”, aldus Hilgeholt.

XL28VijfkampSanderDuisterhof-2Wil hij die plannen met de KNSA van de grond trekken of op een andere manier? “We moeten de KNSA bedanken dat ze het lef hebben gehad om een kleine sport onder hun hoede te nemen, maar ik denk dat ze hebben onderschat hoe complex deze sport is. De moderne vijfkamp heeft geen prioriteit. Het gaat ze bovendien niets opleveren, dus waarom zouden ze erin investeren? Je moet leren van je fouten. Het is de eerste keer niet gelukt, dus waarom zouden we ze een tweede kans geven? Ik denk dat we terug moeten naar vier jaar geleden. We moeten niet verder onder de vlag van een andere bond. Als kleine sport zijn we er wel bij gebaat de krachten te bundelen en dat zou bijvoorbeeld onafhankelijk kunnen in het Huis van de Sport in Nieuwegein. Maar het is nu in eerste instantie aan de KNSA om te bepalen hoe verder.”

Petitie
Duisterhof wijst een gesprek niet van de hand. “Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik met iedereen praat.” Of dat gesprek ergens toe leidt, valt echter te bezien. Beide partijen lijken ver uit elkaar te staan. Hilgeholt is op internet een petitie gestart om de ‘regie over de moderne vijfkamp terug te geven aan de vijfkampers’. In de tekst bij de petitie staat:

‘Vanuit diverse richtingen zijn er oplossingen aangereikt om de moderne vijfkamp op de 'schuttersagenda' te krijgen. De bond blijft echter dobberen zonder koers en visie. Met deze petitie laten we een duidelijk geluid horen die de bond in de richting moet sturen van verandering.’

“Als de KNSA de vijfkamp laat doodbloeden, is NOC*NSF aan zet”

Duisterhof doet daar schamper over. “De Nederlandse vijfkampvereniging heeft vijf leden. Ik heb gehoord dat die petitie ondertekend is door meer dan 550 moderne vijfkampers. Ik zie het met belangstelling tegemoet.” Als de bond er niet voor openstaat, hoopt Hilgeholt gehoor te vinden bij NOC*NSF: “Als de KNSA de vijfkamp laat doodbloeden, is NOC*NSF aan zet.” Als ook dat nergens toe leidt, overweegt Hilgeholt een rechtsgang, omdat de KNSA hem naar zijn mening had moeten inschrijven voor het EK.

Juridische stappen
“Ik heb de afgelopen dertien jaar enorm veel geïnvesteerd in deze sport. Ik hoop er nu voor te kunnen zorgen dat geen enkele vijfkamper ooit nog overkomt wat mij is overkomen, maar als dat niet lukt samen met de KNSA en NOC*NSF, dan overweeg ik juridische stappen”, aldus Hilgeholt. Duisterhof is niet bang voor die stappen: “Daar zie ik voor hem geen heil in. Je moet toch lid zijn van een organisatie om die organisatie te kunnen vertegenwoordigen?”

Klik hier voor de petitie van Kelvin Hilgeholt

« terug

Reacties: 1

Wim Noordzij
27-08-2015

Kelvin is een oud-student van mij van de Randstad Topsport Academie aan de Hogeschool Rotterdam CE SMM. Een toonvoorbeeld van inzet, motivatie en doorzettingsvermogen. 13 jaar lang heeft hij optimaal gepresteerd en alles gegeven om de top in zijn sport te bereiken. En zeker meedraaiend in de top en op grote hoogte in het kleine 5 kampwereldje in Nederland

Dat alles met minimale steun van overkoepelende organisaties en vooral veel eigen inventieve funding van zichzelf en uit het bedrijfsleven.

Ik kan veel punten van de heer Duisterhof weerleggen, maar wat mij stoort is de toon en houding t.o.v. een topsporter. Het schamperen en kleineren over en van de prestaties. Maar vooral het niet zoeken naar een oplossing.

En als je denkt dat iemand gestopt is en wel Nederlands Kampioen is geworden en je weet zo goed dat hij vierde is geworden van onderen lijkt me dat in tegenspraak.

En zeker als je weet dat iemand zich al aan het voorbereiden is in Bathe en altijd door de internationale organisatie is toegelaten om dan op louter formele gronden en starheid van posities deelname te blokkeren is een voorbeeld waarom bonden nog steeds niet snappen wat hun rol is t.o.v. hun sport en de (top)sporters.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst