Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

RIF010 maakt van Rotterdamse binnenstad surfparadijs

door: Thomas van Zijl | 27 augustus 2015

Californië, Indonesië, Nieuw-Zeeland; surfers hebben op dit moment nog verre reizen over voor de perfecte golf. Vanaf volgend jaar zomer kunnen ze die ook een stuk dichter bij huis ervaren. Stichting RIF010 werkt met steun van de gemeente Rotterdam aan ideale golven op de Rotte, in het hart van de binnenstad.

Initiatiefnemer is Edwin van Vliegen, zelf al vijftien jaar enthousiast golfer. Om zijn hobby uit te oefenen trekt hij naar de Nederlandse kust, waar zich - als hij geluk heeft - zo eens in de zoveel tijd een mooie golf aandient. Te weinig voor de echte liefhebber. Met een installatie in de Rotterdamse Steigersgracht is dat probleem verholpen.

XL28RIF010-1

De zogenoemde wave pool genereert om de zeven seconden een perfecte golf van anderhalve meter hoog voor de geoefende surfer. Daarna zwakt hij af tot een golf van ongeveer vijftig centimeter, bij uitstek geschikt voor beginners die sport nog onder de knie moeten krijgen. Van Vliegen: “Als het goed is, levert een uur surfen op RIF010 meer goede golven op dan er een heel jaar op wachten aan de Noordzee.”

"Onze golf stroomt dwars door de binnenstad. In dat opzicht kennen we onze gelijke niet"

Wereldwijd zijn er meer wave pools, maar RIF010 heeft een significant voordeel: het ligt midden in de stad. Die locatie is volgens Van Vliegen uniek. “In Wales is er onlangs een geopend in het bergachtige gebied Snowdonia, ver weg van de beschaving. Onze golf stroomt dwars door de binnenstad. In dat opzicht kennen we onze gelijke niet.”

Stadsinitiatief
De gemeente Rotterdam speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van het project. Voor plannen die de stad en haar bewoners ten goede komen werd enkele jaren het 'Stadsinitiatief'  in het leven geroepen. Ideeën die tot in detail zijn uitgewerkt en op voldoende draagvlak bij de bewoners kunnen rekenen, komen in aanmerking voor financiële ondersteuning. RIF010 profiteert daarvan.

“We betalen niets voor de grond die we gebruiken. Dat scheelt ons een enorm bedrag, onder meer aan rentelasten. Het zorgt ervoor dat we ons plan kunnen realiseren midden in de stad. Dat leidt er weer toe dat we aanzienlijk kunnen besparen op marketingkosten. Mensen komen vanzelf met ons in aanraking.”
 
XL28RIF010-2De uitgangspositie is goed, maar voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren, met name de zuivering van de Rotte. In het laatste stukje van die rivier - de Binnenrotte - komt een damwand met een zuiveringsinstallatie. Speciale trommelfilters halen losse, vervuilende deeltjes uit het water zodat het geschikt is om in te zwemmen. RIF010 moet namelijk meer worden dan een surfers- walhalla. Mensen moeten er een baantje kunnen trekken, maar ook kanoën, raften en een duikcursus behoren tot de mogelijkhe- den. Voor mensen die het spektakel willen aanschouwen zonder er deel van uit te maken is er mooie plek op het terras. Van Vliegen verwacht een grote toeloop:

"Nergens ligt het aantal perfecte golven hoger dan hier"

“We zijn een echt watersportland en bieden meerdere sporten aan die ook voor kinderen cool zijn om te doen. Bovendien verwacht ik veel interesse vanuit het buitenland. Nergens ligt het aantal perfecte golven hoger dan hier.”

Breed publiek, lage kosten
Van Vliegen mikt op een breed publiek. Door de bijdrage van de gemeente kan hij de toegangsprijzen relatief laag houden (€ 20) en ook de nieuwe generatie aanspreken. Om een geoefend surfer te worden zijn naar schatting duizend trainingsuren nodig. Van Vliegen hoopt op RIF010 veel talenten uit de regio aan te treffen, net als schoolgaande kinderen die er gymles krijgen. “Het is zeker niet als ons hoofddoel, maar het zou mooi zijn als deze jongeren over een jaar of vijf de concurrentie kunnen aangaan met de wereldtop.”

Als alles volgens plan verloopt kunnen ze vanaf de zomer van 2016 oefenen in het Rotterdamse stadshart. De gemeente heeft al toestemming geven de bestemming van het gebied te wijzigen, de bouwvergunning is binnen. Met de daadwerkelijke bouw kan binnen enkele weken begonnen worden.

Voor meer informatie: www.rif010.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst