Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Giro-start in Gelderland unieke kans voor provincie en gemeenten

door: Thomas van Zijl | 9 juli 2015

Het geel van Utrecht maakt volgend jaar plaats voor het roze van Gelderland. Daar start op 6 mei 2016 de Giro met een tijdrit in Apeldoorn. Daarna volgen etappes in Nijmegen en Arnhem. De Tourkoorts is nog nauwelijks gaan liggen, maar kersvers aangestelde project-directeur Simone Richardson is uiteraard al druk bezig met het Grande Partenza van de volgende grote wielerronde in Nederland.

XL25-Girostart-1Voor Richardson is het bepaald niet het eerste grote sportevenement waar ze verantwoordelijkheid voor draagt. Tot voor kort was ze directeur van Le Champion, de organisator van onder andere de Dam tot Damloop en de Amsterdam Marathon. Sinds februari dit jaar heeft ze met SR Sport Consult haar eigen bureau op het gebied van projectmanagement, marketing en communicatie.

“Dit is zeker een heel mooie eerste klus, meteen vol het gas erop.” Aan haar benoeming tot project-directeur ging een aanbesteding vooraf. “Er is mij gevraagd of ik beschikbaar was en wilde pitchen op dit project.. Vanuit de gestelde procedure kreeg ik eerst inzage in een deel van de stukken om me een goed beeld te vormen van wat er allemaal mogelijk is. Vervolgens moest ik een schriftelijke terugkoppeling geven en heb ik een interview gehad. Ik vermoed dat de keuze daarna op mij gevallen is omdat ik veel ervaring meebreng.”

Eindverantwoordelijk
Richardson weet nu sinds een week drie dat ze eindverantwoordelijk is voor het Grande Partenza. De officiële bekendmaking in Milaan moest toen nog volgen. “Er waren al sterke geruchten dat het de goede kant op ging, maar op het moment dat deze functie beschikbaar kwam was nog niet honderd procent zeker dat Giro-organisator RCS Sports voor Gelderland zou kiezen.”

"Het mooie van dit project is de gezamenlijkheid. De provincie vervult een belangrijke rol, net als de drie steden Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen"

Nu die zekerheid er wel is, breekt voor Richardson een drukke periode aan. “Het mooie van dit project is de gezamenlijkheid. De provincie vervult een belangrijke rol, net als de drie steden Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Dat betekent voor mij een andere situatie dan ik bij met name Le Champion gewend was. “Als eigenaar van een evenement gaan de zaken sneller, is het makkelijker om tempo te maken. Hier is vooral ook het draagvlak en afstemming met de vier overheden belangrijk.”

XL25-Girostart-2

De provincie en gemeenten hebben vanzelfsprekend een idee van wat hen te wachten staat, maar evenementen van een dergelijk groot kaliber zijn uniek. Ze kunnen de organisatorische knowhow van Richardson goed gebruiken. “Het is overigens niet zo dat ze hier geen enkele ervaring hebben. Kijk naar de Vierdaagse van Nijmegen. Dat is een internationaal topevenement dat massa’s mensen trekt. Toch is dit weer van een andere orde. De Giro heeft de aandacht van de hele wereld.”

Gelderland ligt op uurtje van Schiphol
Dat is precies de reden dat Gelderland er veel aan gelegen was de Ronde van Italië naar zich toe te trekken. “Het zou mooi zijn als televisiekijkers een beeld krijgen van de mooie omgeving en de prachtige steden hier. De Giro kan het toerisme hier naar een ander niveau tillen. Gelderland ligt immers op slechts een uurtje rijden van Schiphol.” De drijfveren van de provincie geven het economisch belang aan van dit evenement. Richardson is ervan overtuigd dat Gelderland er nog jarenlang van kan profiteren, als de organisatie zo vlekkeloos verloopt als beoogd.

Simone Richardson was afgelopen weekend te gast bij de Tourstart in Utrecht om daar een blik achter de schermen te werpen

De start- en finishplaatsen van de etappes staan vast, maar voor de precieze route geldt dat nog niet. Het is een van de belangrijkste thema’s waar Richardson zich de komende maanden in samenspraak met provincie en gemeenten over buigt. Side-events zijn een ander belangrijk punt. Afgelopen weekend was ze te gast bij de Tourstart in Utrecht om daar een blik achter de schermen te werpen.

“Het is natuurlijk een voordeel dat we grote rondes vaker naar Nederland weten te halen. Kennis en ervaring is dichtbij, daar kunnen we alleen maar van profiteren.” Voor Richardson staat een goede sfeer voorop. Ze hoopt op een feest voor zoveel mogelijk mensen. “Dan zou het voor mij geslaagd zijn. Ik hoop dat we na het Hemelvaartsweekend met trots kunnen terugkijken op wat we samen hebben neergezet.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst