Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sportverenigingen kunnen hun kantine veel beter inzetten

door: Thomas van Zijl | 18 juni 2015

Een bruisende kantine kan veel opleveren. Belangrijkste winstpunten zijn extra binding met de leden en een vollere kas, vaak in die volgorde. Veel verenigingen slagen er op dit moment niet in om hun clubhuis optimaal te benutten. Horecapachter De Sportkantine wijst hen graag de weg naar tevreden gasten en een hogere omzet.

Binnert Rauwerda richtte het bedrijf enkele jaren geleden op, op aanraden van vriend Ben Markx. De reden was simpel: “Wij zagen dat verschillende instellingen in de sport en in de culturele sector te maken kregen met opdrogende subsidies. Het belang van goed draaiende horeca neemt dan toe, maar kennis en kunde op dat vlak ontbreekt.”

XL22-DeSportkantine-1

"Als glazen te groot zijn, wordt er voor een aanzienlijk bedrag aan drank weggegeven"

Zelf heeft Rauwerda die ervaring wel. Hij constateerde direct dat er bij sportverenigingen veel quick wins zijn. Investeer in een kassa die makkelijk te bedienen is, professionaliseer de administratie om te weten of in- en verkoop in balans zijn. “Het zit in kleine dingen, denk aan de juiste afmetingen van glazen. Als die te groot zijn, wordt er voor een aanzienlijk bedrag aan drank weggegeven.”

Kantineportefeuille
Cruciale vraag is wie er verantwoordelijk is voor het kantinebeleid. In de praktijk valt de portefeuille vaak onder de penningmeester, maar Rauwerda ervaart dat als een wankele basis. Beter is het om er met een groter team van betrokkenen eerst eens over te praten.

Veel sportclubs doen maar wat met hun sportkantine. Rauwerda vindt het lastig er een plan bij te ontwaren. De verklaring ligt deels in het feit dat er veel vrijwilligers bij betrokken zijn. “Ze draaien een paar keer per jaar een bardienst en missen de ervaring. De eerste tosti’s verbranden en de kroketten smaken nergens naar. Dat moet beter kunnen.”

Het begint met het kennen van de leden. Wat willen zij? Per club, regio en sport kan dat verschillen. Voor voetbalelftallen kan een krat bier in de kleedkamer al genoeg zijn, cricketers zijn van de wat uitgebreidere lunch. Rauwerda: “Veel cateraars bieden clubs een standaardlijst met producten. Dat is niet hoe horeca werkt. Een kantine moet een tweede huiskamer zijn, waar mensen blij worden van wat ze daar kunnen eten en drinken.”

XL22-DeSportkantine-2Natuurlijk moet een kantine uiteindelijk lonend zijn, maar geld als drijfveer is voor Rauwerda niet de juiste weg. “Dan is de keuze voor bulk snel gemaakt. Veel friet en frisdrank. Het gaat om een passend aanbod. De lunches die we serveren bij de Amsterdamse Cricketclub ACC gaan weg tegen net iets meer dan de kostprijs. Maar iedereen wil ze hebben. Mensen vertellen het tegen hun vrienden en de fans van de uitspelende club. Het werkt.”

Professionals én vrijwilligers
Vakkundig barpersoneel is een voorwaarde, wat overigens niet betekent dat er geen rol is weggelegd voor vrijwilligers. Het liefst werkt Rauwerda met een combinatie van professionals en mensen die de club door en door kennen. Die laatste groep kan via De Sportkantine worden bijgeschoold. “Dan gaat het om de basisprincipes van gastvrijheid. Blijf attent, kijk mensen aan. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is zeker niet overal de norm.”

Als er onder vrijwilligers van de vereniging voldoende enthousiasme is om zich in te zetten voor de kantine, worden zij zonder meer bij de plannen betrokken. Mocht dat ontbreken, dan kunnen Rauwerda en zijn team ook de gehele exploitatie op zich nemen, van inkoop tot verkoop.

“Met alleen maar theedrinkers komen we er niet. Dan loont het voor ons de moeite niet"

“We werken met verschillende modellen, afhankelijk van waar de club behoefte aan heeft. Iedere uitgangspositie is anders, Het gaat om maatwerk.” Die benadering is intensief en betekent dat De Sportkantine nooit honderden clubs tegelijkertijd zal kunnen ondersteunen. Dat is ook niet direct de ambitie van Rauwerda. Hij wil daar waar het kan wel het verschil maken. Veel verenigingen kunnen meer met hun kantine dan ze denken. Er is een plan voor nodig en voldoende leden die zorgen voor een beetje reuring.

“Met alleen maar theedrinkers komen we er niet. Dan loont het voor ons de moeite niet. Het gaat om goed eten en drinken in een gezellige sfeer. De sportkantine echt als tweede huiskamer, zoals veel clubs het in het ideale plaatje zien.”

Voor meer informatie: www.desportkantine.nl

« terug

Reacties: 4

ruud
19-06-2015

Vast staat dat bovengenoemde werkwijze bij ACC de club veel goed doet.

Gerard
19-06-2015

Ik wil niet te belerend klinken, maar bij DeSportkatine weten ze toch zeker ook wel dat een krat bier in de kleedkamer in strijd is met de drank- en horecawet. Snap ook wel dat het gebeurt, maar om het te adviseren...

Rauwerda
20-06-2015

Beste Gerard, je kunt gelijk hebben maar dat hangt erg af van de vergunning die hebt aangevraagd en hoe je pand is ingericht. Het is in ieder geval zaak dat je het goed regelt want je wilt natuulijk niet dat het op een gegeven moment verboden wordt terwijl je die juist naar voren hebt geschoven als leuk initiatief. 

Xander
06-08-2015

Bijscholen, gehele exploitatie overnemen, klinkt leuk maar voor clubs die het financieel zwaar hebben.... Neem aan dat jullie niet "vrijwillig"  deze diensten aanbieden. Naast het gebruik van de kantine die inderdaad vaak door vrijwillgers wordt gerund, is het net zo belangrijk dat de leden die betalingsverplichtingen hebben, deze ook betalen. Zonder het innen van de contributie en daardoor hoge afschrijvingen, hebben de omzetten in de kantines ook niet het gewenste effect.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst