Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Blijven praten over regulering online kansspelen

door: Marc Hoeben | 18 juni 2015

Het is een levendige discussie en wordt voortgezet bij de Gaming Holland Conference 2015 van a.s. maandag en dinsdag in Amsterdam. Moet de nieuwe wet op online kansspelen sneller worden ingevoerd en onder welke restricties moeten we via het internet kunnen gokken? Aanbieders, politici en belangenorganisaties zullen zich in de hoofdstad opnieuw buigen over de voors en tegens van regulering.

XL22-Kansspelen-1Die nieuwe wet moet de oude wet op de kansspelen uit 1964 vervangen. Destijds was van online gokken natuurlijk nog geen sprake, Lotto, Postcodeloterij en Staatsloterij mochten een monopoliepositie innemen. Nog steeds zijn aanbieders van online kansspelen in Nederland illegaal, domweg omdat er geen vergunningenstelsel bestaat.

Kritische blik
Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht en auteur van het rapport 'Matchfixing in Nederland', heeft een kritische kijk op het onderwerp. In november kwam ze tijdens een interview met Sport Knowhow XL uitgebreid aan het woord over het proces tot het komen van een nieuwe wet op de online kansspelen. Olfers waarschuwde toen nadrukkelijk voor de risico’s op matchfixing en gokverslaving.

Vooral live betting zou volgens haar de kans op een verslaving doen toenemen. Ze toonde zich een voorstandster van een beperking van het gokaanbod tot wedstrijden met camera’s en van het maximeren van de in te zetten bedragen. De markt, betoogde Olfers, kon je op dit gebied niet vrij laten. Ze wees op eerdere problemen in andere sectoren, bijvoorbeeld bij woningcorporaties, de gezondheidszorg en de taxisector. Het vermogen tot zelfregulering is volgens haar bij de online kansspelaanbieders zeer beperkt en een belangenorganisatie als European Sports Security Association bestempelde ze als waakhond als ‘volstrekt ongeloofwaardig.’

"Ongeveer één miljoen mensen spelen nu al, maar dan via buitenlandse kanalen. Het is zaak dat ze het kunnen doen in een veilige en verantwoorde omgeving"

Speel Verantwoord
Daar tegenover staat uiteraard de mening van de aanbieders zelf. Een achttal hebben zich verenigd in de stichting Speel Verantwoord, waarvan Rutger-Jan Hebben de directeur is.

“Het is van belang dat die regulering zo spoedig mogelijk van de grond komt,” zegt hij. “Ongeveer één miljoen mensen spelen nu al, maar dan via buitenlandse kanalen. Het is zaak dat ze het kunnen doen in een veilige en verantwoorde omgeving. Samenwerking is cruciaal in de strijd tegen matchfixing. In het Verenigd Koninkrijk wordt de online kansspelsector al geraadpleegd door toezichthouder Sports Betting Intelligence Unit. Aanbieders rapporteren proactief over afwijkende wedpatronen. In Nederland komt deze samenwerking niet erg van de grond. Mijn leden zijn niet welkom in het Nationaal Platform Matchfixing.”

Rutger-Jan Hebben wil ook graag de rol van ESSA nuanceren. “Ze verzamelt op basis van transactiedata informatie bij haar leden, bijna twintig in totaal, over afwijkende wedpatronen. Als dit reden tot verdenking geeft, rapporteert ESSA aan sportfederaties, zoals het IOC, en aan toezichthouders. Doordat de leden als enigen over de data zelf beschikken, draagt ESSA iets bij aan het beschermen van de integriteit in de sport.”

Wetsvoorstel in Tweede Kamer
Het wetsvoorstel ligt nu in de Tweede Kamer. De directeur van Speel Verantwoord rekent voor dat de snelste procedure zou voorzien in het van kracht worden rond april 2017. “Je hebt te maken met een parlementaire behandeling en dat is een lang proces. Hopelijk wordt er eind dit jaar in de Tweede Kamer gestemd en gaat het daarna naar de Eerste Kamer. Eerder werden er in de Tweede Kamer al zo'n vijfhonderd vragen gesteld. Momenteel zijn er nog aanvullende vragen bijgekomen. Alle kaarten liggen inmiddels wel op tafel.”

"Je hebt als aanbieder veel concurrentie. Die is maar één of twee muisklikken ver weg

Bij de Gaming Holland Conference zal het gaan over zaken als regulering, de opbrengsten voor de sport en de belastingtarieven. “Dat belastingtarief moet eigenlijk niet hoger zijn dan twintig procent. Anders is de attractiviteit niet gewaarborgd en ligt het uitkeringspercentage te laag. Dan is het toch weer interessanter om in het buitenland te spelen. De Europese commissie heeft het onderzocht, bij twintig procent ligt een omslagpunt. Je moet je ook voorstellen: je hebt als aanbieder veel concurrentie. Die is maar één of twee muisklikken ver weg. Dat brengt hoge kosten met zich mee om die competitie aan te gaan.”

Vergunningenstelsel
Rutger-Jan Hebben gelooft wel in een vergunningenstelsel. Dan weet de consument beter waar hij of zij aan toe is en weet de overheid zich verzekerd van aanbieders die volgens de regels belasting afdragen. Maar waaraan aanbieders voor die vergunning moeten voldoen, is volgens hem een lastiger discussie:

“Het lijkt me bijvoorbeeld geen goede maatregel om alleen wedstrijden met camera’s toe te laten. Dat is een schijnoplossing. Matchfixing vindt plaats op grote markten met veel liquiditeit en vaak is hier gewoon cameraregistratie bij aanwezig. Het is een probleem van corruptie binnen de sport, met ook de wedkantoren als potentieel slachtoffer. De oplossing ligt in samenwerking. De sport kan dit probleem niet alleen oplossen, maar de wedkantoren ook niet. Wedkantoren kunnen bijdragen door melding te maken van afwijkende wedpatronen en door bijvoorbeeld ook kennis en expertise te delen. Mijn leden beschikken al over uitgebreide identificatieprocessen voor klanten.”

XL22-Kansspelen-2Ook het maximeren van de in te zetten bedragen lijkt Hebben een onzalige gedachte. “Je kunt niet in iemands portemonnee kijken. Voor de één is een miljoen euro veel geld, voor de ander niet. Het gaat erom dat je een goed evenwicht vindt in de eigen verantwoordelijkheid en de zorgplicht van de aanbieder. Het is bijvoorbeeld nu al zo dat er een alarmbelletje gaat rinkelen als iemand drie keer kort achter elkaar zijn maximum daglimiet verhoogt. Aanbieders vullen zo hun zorgplicht in, waarbij we vooral niet moeten vergeten dat online spelen voor de meeste mensen gewoon fun is.”

200 à 220 miljoen euro
In de kansspelindustrie in Nederland gaat circa 2,2 miljard euro om. “Zo’n tien procent, wijzen de cijfers uit, komt uit het online aanbod. Het is aardig, maar je moet het ook niet overdrijven. Je praat over 200 tot 220 miljoen euro. Als de nieuwe wet er komt, dan kan dat groeien tot iets van 340 miljoen euro.”

Voor meer informatie: conference.gaminginholland.com of www.speelverantwoord.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst