Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Hockeyclub Klein Zwitserland: van rode naar zwarte cijfers

door: Marc Hoeben | 4 juni 2015

Een hart onder de riem. Zo mag de verkiezing van Penningmeester van het Jaar, een idee van het breedtesport- en marketingbureau 2Basics, wel worden gezien. Hockeyclub Klein Zwitserland, met penningmeester Erick van Engeland, viel onlangs in de prijzen. Niet zo gek lang geleden kwam de Haagse vereniging door financiële problemen in het nieuws. De bak met ellende van toen is inmiddels verleden tijd. Sterker, Klein Zwitserland heeft als gezonde club weer alle reden om vrolijk naar de toekomst te kijken.

XL20InnovatieprijsKZ-1Penningmeester Erick van Engeland ging naar Utrecht voor het ‘ophalen’ van de prijs. Deze bestond onder meer in het aanbod van het bedrijf Club Collect voor gratis hulp bij het innen van de contributies. “Dan gaat het om het overnemen van de incasso’s. We gaan er eens goed naar kijken, hopelijk valt het te koppelen aan ons eigen administratieve systeem. Maar inmiddels hebben we het beheer van de debiteuren toch ook al heel goed onder controle.”

Inspanning van hele groep
De penningmeester is vanzelfsprekend blij met de erkenning. “Dat is mooi en het is wel grappig dat het een verkiezing van de penningmeester is. Maar ik zie dat toch wel een beetje anders, als het gaat om wat wij de afgelopen twee jaar met het nieuwe bestuur hebben bereikt. Dat is de inspanning van een totale groep mensen geweest.” Bij het aantreden van het nieuwe bestuur was Klein Zwitserland een vereniging in last. Het tekort op een totale begroting van circa één miljoen euro bedroeg dat jaar 180.000 euro. “En in de eerdere jaren schreven we ook rode cijfers en dan ging het soms om heel hoge bedragen.”

"Bij elke uitgave boven de honderd euro moest ik als penningmeester mijn handtekening zetten"

Uit het slechte kwam toch ook iets goeds. De nieuwe bezems veegden schoon. “De eerste prioriteit lag bij het financieel orde op zaken stellen. Iedereen, en dan echt iedereen, moest zich daarvan bewust zijn. Voorheen werd er gewerkt in deelbudgetten. We hebben de uitgaven weten te centraliseren, bij elke uitgave boven de honderd euro moest ik als penningmeester mijn handtekening zetten. Er werd ook, ten opzichte van de opbrengsten, te veel geld uitgegeven. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de onderhandelingen met trainers. Ook daar moest voortaan een handtekening onder.”

Opbrengsten
Het tweede deel van de operatie, betoogt Van Engeland, was het kijken naar de opbrengstenkant. “Ik denk dat daar een belangrijke reden voor het krijgen van de prijs ligt. We zijn op zoek gegaan naar nieuwe bronnen van inkomsten. Dat kun je innovatief noemen en dat ligt niet zo ver af van creatief.”

Zo keek Klein Zwitserland beter naar het benutten van de accommodatie. Met de komst van huiswerkbegeleiding werd net na de ingang van dit schooljaar een voorzichtige start gemaakt. De club zette de poort open voor een keepersschool en een strafcornerschool. Met een kinderspeelplaats wordt het terrein aantrekkelijk gemaakt voor kinderen met jonge gezinnen. Klein Zwitserland kijkt ook naar het energiegebruik en de energievoorziening, door het plaatsen van zonnepanelen. “Het zijn natuurlijk nieuwe zaken en een aantal moet nog effect gaan sorteren. Maar het zijn goede, zinvolle initiatieven.”

"Als je niet betaalt, hoor je niet te spelen. Zo zou het moeten zijn, maar zo simpel lag het niet altijd"

Aan de opbrengstenkant heeft Klein Zwitserland een slag gemaakt bij het innen van de contributies. “Eigenlijk is iedereen het over dat onderwerp eens. Als je niet betaalt, hoor je niet te spelen. Zo zou het moeten zijn, maar zo simpel lag het niet altijd. We zijn een lik-op-stuk beleid gaan voeren, door mensen vanaf november dit seizoen aan te spreken en echt de wacht aan te zeggen. Daar is een enorme preventieve werking van uitgegaan. Natuurlijk moet je wel het gesprek met mensen aangaan. Er kunnen goede redenen zijn waarom iemand niet betaalt. Maar dan nog moet je weten wat je aan elkaar hebt. Inmiddels hebben we nul dubieuze debiteuren.”

Succes
XL20InnovatieprijsKZ-2Het beleid had succes in harde getallen. Klein Zwitserland schrijft inmiddels zwarte cijfers met tienduizenden euro’s in de plus. Het succes zorgde bovendien voor een heel prettig neveneffect. “We moeten misschien oppassen niet te optimistisch te worden. Maar de sfeer is echt veranderd en merkbaar verbeterd.”

De traditieclub van weleer, met teams op het hoogste niveau van de hoofdklasse, richt zich weer op. Voorzichtig begint het dromen over tophockey, het liefst met een duidelijke inbreng van zelfstandig opgeleide spelers. “Maar we weten dat het moeilijk zal blijven, met concurrenten als HDM en HGC in de directe nabijheid.”

Vanwege de animo bij de jeugd hoopt de club een nieuw kunstgrasveld aan te leggen en zo door te groeien tot zes-en-een-half velden. Maar op zondag is het nog behoorlijk stil met een kleine twintig teams en is er ruimte voor meer. “We organiseren evenementen, we proberen de horeca goed neer te zetten. Maar we hebben op zondag ruimte voor het dubbele aantal teams. Dat zou dan ook weer de omzet van de horeca ten goede komen. Het blijft een punt van zorg om te kijken hoe we zo aantrekkelijk mogelijk kunnen zijn voor die teams in de breedtesport.”

Voor meer informatie: www.kleinzwitserland.nl

« terug

Reacties: 1

Dick Zeegers
04-06-2015

Complimenten aan het bestuur dat jullie een club als HCKZ in leven hebben gehouden. In een saneringstraject moet je als vrijwilliger vaak vervelende beslissenen nemen. Blijf met de benen 'op de grond staan', zodat dit niet nog een keer zal gebeuren.

Dick Zeegers,
directeur Waarborgfonds Sport

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst