Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Rugzak met beweegspelletjes zet kinderen op goede spoor

door: Thomas van Zijl | 28 mei 2015

Bewegen, of het nu binnen of buiten is, dat is wat de bedenkers van de B3-Rugzak willen bevorderen. De rugzak is groot genoeg om onder andere tafeltennisbatjes, vier pionnen, een grote bal, jongleerdoekjes en een springtouw in op te bergen. Kinderen krijgen hem via hun basisschool twee weken thuis om spelletjes te spelen met hun ouders of vrienden. Zonder dat ze daarvoor een televisie of computer nodig hebben.

XL19-Rugzak-1De B3-Rugzak is de opvolger van de eerder door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen ontwikkelde Beweegtas. Dat bleek een succesvol product, maar er is met de nieuwe rugzak toch iets aan de uitstraling veranderd, zegt Maarten Stiggelbout, van marketing- en communicatie- bureau Livelife.

“Het komt neer op een kleine aanpassing van kleur en model. En een rugzak spreekt bij kinderen ook meer aan dan een beweegtas.”

De materialen die zij daarin vinden zijn hetzelfde gebleven. Ze kunnen er mee voetballen, tafeltennissen, touwtje springen, maar bijvoorbeeld ook jongleren. Er zitten 28 spelkaarten in de rugzak ter inspiratie.

“Er zullen vast mensen zijn die al die spullen al in huis hebben, maar we zijn niet zonder reden toch op juist deze producten uitgekomen. Daar is uitgebreid over gesproken met studenten van een aantal hogescholen, schooldocenten, kinderen en hun ouders.”

Landelijk succes
Livelife en NISB hopen dat de B3-Rugzak een landelijk succes wordt. Op basis van pilots in een aantal gemeenten is er vertrouwen dat die opzet slaagt. “We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad en belangrijker: kinderen en ouders zijn ook echt meer gaan bewegen.”

Minder dan de helft van alle kinderen tussen de 4 en 17 jaar haalt op dit moment de norm van een uur actief bewegen per dag. De B3-Rugzak moet dat percentage verhogen. Basisschoolkinderen krijgen de tas uitgereikt door hun docent en krijgen hem dan twee weken mee naar huis om samen met hun ouders en vrienden uit te proberen. Stiggelbout: “Uit de cijfers blijkt dat ze in die twee weken gemiddeld zo’n vijf keer per week sporten en spelen, maar ook na die periode nog volop spelletjes spelen. Dat is een mooie score.”

“Natuurlijk blijft ook de tv of computer aantrekkingskracht houden op kinderen"

Die twee testweken zijn dus lang genoeg om enthousiasme voor beweging op te wekken, al zal Stiggelbout niet beweren dat tablet en televisie daarmee direct verwezen zijn naar de tweede plaats. “Natuurlijk blijft ook de tv of computer aantrekkingskracht houden op kinderen, maar het is goed als ze samen met hun ouders kennis maken met andere soorten van vermaak.” Inspiratie zullen ze na twee weken met de B3-Rugzak voldoende hebben, want op een speciale website staan allerlei spellen en bewegingsvormen die met het materiaal gespeeld en uitgevoerd kunnen worden. Doelgroep is de bovenbouw van de basisschool, maar Stiggelbout merkt dat er in de praktijk niet echt een strikt onderscheid tussen de klassen gemaakt wordt.

XL19-Rugzak-2“De rugzak is in principe geschikt voor alle kinderen, scholen en leraren bepalen zelf aan welke groepen ze hem ter beschikking stellen. Meestal zijn dat er vijf per klas.” Die scholen hebben als centraal verspreidingspunt een belangrijke rol in het project, maar het zal leraren niet op veel extra werk komen te staan. “Zij hebben het al druk genoeg. Het aan de slag gaan met de B3-Rugzak is toch met name een verantwoordelijkheid van ouders en kinderen zelf.”

Nieuw schooljaar
Aan het begin van het nieuwe schooljaar in september moet de B3-rugzak een bekend fenomeen zijn voor gemeenten, combinatiefunctionarissen/buurtsportcoaches, docenten lichamelijke opvoeding en schooldirecteuren. Stiggelbout: “Wij benaderen nu organisaties die de rugzakken kunnen bestellen. ” Die kunnen de kosten van de rugzak voor hun rekening nemen, deels via het activiteitenbudget die nu dikwijls beschikbaar zijn voor lokale interventies als Lekker Fit, Jongeren op gezond gewicht, B-Fit.

“Combinatiefunctionarissen kunnen een spilfunctie vervullen bij de inzet van de B3-Rugzak, want zij vormen de verbinding tussen scholen, verenigingen en de gemeente.” Bovendien verwacht Stiggelbout dat via hen ook de buitenschoolse opvang met de B3-Rugzak in aanraking komt en hem verder zal inzetten. Om docenten te ondersteunen bij de opstart heeft Livelife een gymnastiekles ontwikkeld ter ondersteuning en inspiratie.

Voor meer informatie: www.b3rugzak.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst