Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Op vaderdag rillen in de Hudson voor de Stichting ALS

door: Marc Hoeben | 7 mei 2015

Televisiepresentator Beau van Erven Dorens sprong al op 24 maart dit jaar in het ijskoude water van de Hudson rivier bij New York. Hij deed zijn actie in zijn nieuwe rol als ambassadeur voor de kick off van de New Amsterdam City Swim op 21 juni 2015 bij de Big Apple, met als doel geld op te halen voor de Stichting ALS.

Het avontuur in Amerika is een internationale ’uitrol’ van de in Nederland inmiddels bekende Amsterdam City Swim, het zwemevenement in de grachten van de hoofdstad. De oorsprong ligt in een actie van veertien vrienden. Zij zwommen op 30 augustus 2011 de Hellespont (Turkije) over voor hun eind 2013 overleden vriend Weert Jan Weerts, die aan amyotrofische laterale sclerose – een ernstige en invaliderende aandoening van het zenuwstelsel - leed. Het leidde tot een vervolg op 9 september 2012 van vijf van de veertien mannen met de Amsterdam City Swim, in samenwerking met sportmarketingbureau House of Sports. Ruim 1100 zwemmers sprongen dat jaar in het diepe voor ALS en trotseerden de Amsterdamse Amstel en grachten om ruim € 740.000 op te halen. Een jaar later werden deze aantallen meer dan verdubbeld naar ruim tweeduizend zwemmers en 1,7 miljoen euro. In 2014 werd dit zelfs 2,2 miljoen euro.

XL16NYCitySwim_1

Achter de internationalisering van de City Swim zit een gedachte, vertelt Kristel Strikkers van House of Sports. “Het is onder andere de bedoeling de internationale samenwerking tussen de verschillende ALS foundations te verbeteren, naast het genereren van geld en aandacht. Het initiatief is ontstaan door gesprekken van onze bestuursleden met bevriende relaties in New York die ook een connectie met ALS hebben. We hebben als eerste door een onafhankelijke onderzoeker laten uitzoeken of een zwemevenement in New York haalbaar zou zijn en wat een mogelijk parcours moest worden.”

"De ultieme droom is om ooit over de gehele wereld op dezelfde dag het diepe in te springen voor ALS"

Zeven wereldsteden
In New York wordt op vaderdag gezwommen. Het parcours meet ongeveer 1 mijl (1,6 km), van de start op Pier 45 (Christopher street) in Greenwich Village naar de finish op Pier 26 (N Moore Street) in Tribeca. De organisatie heeft volgens Strikkers de ambitie uit te breiden naar nog meer steden. “We willen zeven wereldsteden aandoen. De ultieme droom is om ooit over de gehele wereld op dezelfde dag het diepe in te springen voor ALS. Of dat haalbaar is weten we niet, want je hebt natuurlijk met temperatuur- en tijdverschillen te maken. Maar in zeven wereldsteden moet lukken.”
 
Waaronder Amsterdam, want het evenement blijft ook plaatsvinden in de hoofdstad. “De Amsterdam City Swim is de eerste en blijft absoluut bestaan. Dit jaar organiseren we het op 6 september”, aldus Strikkers. De bemoeienis van House of Sports gaat ook tot het vroege begin terug. “We werden benaderd door bestuursleden van de stichting. De combinatie van de passie voor het idee, de vriendschap en het goede doel maakte voor ons de beslissing niet moeilijk.”
 
600 deelnemers in New York
In New York mikt de organisatie op zo’n zeshonderd deelnemers. De hoop is dat het er wellicht duizend worden. Iedere deelnemer in de VS moet minimaal vijfhonderd dollar per persoon ophalen. Voor de Nederlandse deelnemers in New York is een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar. “Het event moet omarmd worden door Amerikanen, zij moeten de New Amsterdam City Swim groot maken. Het moet daar gaan leven, geld opbrengen voor ALS en bijdragen aan de missie, het vinden van een oplossing voor ALS. Een kwart van de deelnemers zal Nederlander zijn.”

Het Amsterdamse equivalent maakte goed gebruik van de inzet van bekende Nederlanders en een royalty als prinses Maxima. New York krijgt ook bezoek van ‘celebs.’

“Natuurlijk zwemt onze hoofdambassadeur Pieter van den Hoogenband mee, net als Maarten van der Weijden en Beau van Erven Dorens. Ambassadrice Candy Dulfer zorgt voor een afsluitend optreden. Seth Herzog and Dyon Flynn - the sidekicks van talkshowhost Jimmy Fallon - zullen het event aan elkaar praten. Daarnaast is de Stichting New Amsterdam City Swim bezig met Rob Thomas, zanger van de enorm populaire band Matchbox 20.”

Licentiemodel
Voor het evenement in New York werd een eigen stichting opgericht. “Zij organiseert het op basis van een soort licentiemodel met Stichting ACS. Wij helpen ze op weg waar we kunnen, we bouwen hier in Nederland de website en voor de opstart hebben we een collega voor drie maanden naar de VS afgevaardigd. De daar geldende overeenkomst zullen wij ook sluiten met eventuele nieuwe wereldsteden.”

"100% van het opgehaalde donatiegeld van de Amsterdam City Swim gaat naar de Stichting ALS Nederland"

De cijfers over het opgehaalde geld en de besteding zijn op de website van de stichting ACS terug te vinden. “Honderd procent van het opgehaalde donatiegeld van de Amsterdam City Swim gaat naar de Stichting ALS Nederland. Samen met de Stichting ALS bepaalt het bestuur van de ACS over welke projecten het bedrag wordt verdeeld. We hebben voor de donaties een aparte rekening zodat er nooit verwarring over inschrijfgelden en dergelijke kan ontstaan. Wat overblijft onderaan de begroting, dus opbrengsten inschrijfgelden en sponsoring na aftrek van organisatiekosten, gaat ook door naar stichting ALS. Dit geldt ook voor de NACS.”

Eén doel: ALS van de kaart
Kritiek was er ook, vorig jaar na de icebucket-challenge voor ALS. Het kwam erop neer dat menigeen vond dat er eigenlijk veel grotere en urgentere problemen zijn. Strikkers: “Ik vind, maar dan spreek ik namens mijzelf, het geweldig dat je met een ludieke actie of een mooi event geld op kunt halen voor een goed doel. Wij organiseren de ACS met maar één doel en dat is dat ALS van de kaart moet. Iedere andere ziekte is toch vrij om een dergelijke activatie op te tuigen? En de keus om mee te doen ligt echt bij jezelf. Er is helaas nog steeds geen oplossing voor ALS. Krijg je de diagnose, dan heb je simpelweg nog gemiddeld drie jaar te leven. Daarom is er onderzoek nodig en dat kost geld.”

Voor meer informatie zie: www.houseofsports.nl en
www.newamsterdamcityswim.org

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst