Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Ook sjoelbond gaat strijd aan met krimpend ledental

door: Marc Hoeben | 2 april 2015

Heel Nederlands en toch steeds minder bemind. De sjoelsport moet de boer op om leden te werven en de Algemene Nederlandse Sjoelbond ziet de ernst van die missie in. Onder de naar schatting 10.000 beoefenaren van de kunst van het schuiven zit veel potentie. Ze moeten alleen nog over de streep worden getrokken en de jeugd moet weer naar de bak worden gelokt.

Het zou zo mooi zijn, zegt voorzitter Jos Mulder, als mensen met belangstelling voor sjoelen op 18 april eens een kijkje komen nemen. Op die dag vinden in de Veluwehal in Barneveld de Nederlandse kampioenschappen plaats. Wie het evenement bezoekt loopt volgens Mulder een grote kans verslingerd te raken aan de sjoelsport.

XL12Sjoelen_1

“Nederland steekt in onze sport met kop en schouders boven de concurrentie uit. Ver daarachter komt pas een land als Duitsland, dat zijn best doet aan te sluiten, net als andere landen. Het prachtige aan de NK is dat je iemand als Siem Oostenbrink aan het werk kunt zien. Hij is een levende legende, komt uit Veldhoven en is vele malen Nederlands kampioen geworden. Bij de dames hebben we Nelly Eekhof uit Groningen als kanjer. Ook zij is meervoudig Nederlands kampioen.”

Wereldkampioen uit Brabant
De Brabantse coryfee Oostenbrink is bovendien regerend wereldkampioen. "Hij krijgt dit jaar bij de wereldkampioenschappen in Tsjechië de kans zijn titel te verdedigen. Dat toernooi is net na Hemelvaart, half mei. Hij heeft dan te maken met de opkomst van een jongere concurrent uit eigen land. Dick Eylers uit Zaanstad doet het momenteel ook erg goed.”

"Je moet soms anderhalf uur wachten tussen de wedstrijden door"

Voor een goed begrip: bij de NK in Barneveld worden circa 250 deelnemers verwacht, naast zo’n 200 gegadigden voor het parallel lopende open toernooi. De locatie is bewust gekozen vanwege de centrale ligging in het land. Bovendien biedt de Veluwehal de mogelijkheid even de benen te strekken in het centrum van het Veluwse dorp. “Dat vinden onze deelnemers prettig. Je moet soms anderhalf uur wachten tussen de wedstrijden door.”

Mannen beter dan vrouwen
Gestreden wordt er in dertien klassen, met circa twintig deelnemers per klasse. Bij de lagere klassen is de competitie gemengd, bij de toppers – opmerkelijk genoeg – gescheiden. Mulder: “Dan blijken de verschillen tussen mannen en vrouwen toch te groot te worden.” De toppers bij de mannen halen gemiddelden van 140,01 en hoger, wat de grens is voor deelname in de hoogste klasse. Die totalen moeten bereikt worden in drie beurten met de in totaal dertig schijven. De hoogste waardering in de sjoelbak is vier punten.

XL12Sjoelen_2

“In principe zou 148 punten het maximum zijn. Maar sommigen halen die score in twee beurten en dan krijg je een bonusschijf, waardoor je op 152 uit kunt komen. Haal je 148 in één beurt, dan kun je maximaal 156 halen. Oostenbrink haalde de 148 onlangs in één beurt. Hij miste daarna 1 bonusschijf en kwam zodoende op 152 uit. Een fantastische prestatie, natuurlijk.”

"We krijgen subsidie, toch een kleine 20.000 euro per jaar"

Aangesloten bij NOC*NSF
De voorzitter kan er met geestdrift over vertellen. Voor velen, weet hij, kent sjoelen inmiddels verrassingen. Meer en meer dreigt de sport in de vergetelheid te geraken, terwijl de bond bijvoorbeeld toch al vele jaren bij de olympische sportkoepel NOC*NSF is aangesloten. “Destijds was voor de aansluiting de belangrijkste reden om het sjoelen op de kaart te zetten. We krijgen daardoor ook subsidie, toch een kleine 20.000 euro per jaar. Dat zijn wij heel erg blij mee, voor een bond met louter vrijwilligers is dat een belangrijke steun.”

Uit de ruif met topsportgelden pikt de sjoelbond geen graantje mee. “Daarvoor zijn wij te klein,” weet Mulder. In de hoogtijdagen – de jaren negentig van de vorige eeuw – telde de sjoelbond ruim 4000 leden. “We hebben er nu, moet ik tot mijn spijt bekennen, nog maar 1500.” Dat krimpende ledental is een zorg voor de bond. De sport vergrijst en via natuurlijk verloop is er een uitstroom. “En de tweede reden voor de krimp is de individualisering van de maatschappij. In mijn jeugd had je de keuze tussen voetbal en de fanfare en je mocht niet allebei doen. Tegenwoordig heeft de jeugd wel vijf activiteiten.”

Stoffig imago
Het imago van de sjoelsport is stoffig, erkent Mulder. “Op feestdagen wordt de bak tevoorschijn gehaald, de mensen zien het als een spelletje en niet als een sport.” Juist het sportieve karakter, het element van competitie hoopt de bond nu te kunnen benadrukken. “Via competitie kun je mensen aan je binden.”

De sjoelsport gaat de boer op. “Vanaf eind mei beginnen we aan een grote campagne. Ik ben er van overtuigd dat er veel meer animo voor onze sport is. We hebben naar schatting tienduizend beoefenaren, die mensen zijn alleen lang niet altijd lid. We willen ze voortaan een individueel lidmaatschap aanbieden van 20 euro per jaar voor ongebonden leden en 10 euro voor leden van aangesloten clubs. Voorheen moesten mensen sowieso lid moesten zijn van een vereniging. Op die manier wordt het laagdrempeliger om aan wedstrijden deel te nemen en dat motiveert weer."

"We werken aan nieuwe spelvormen voor de jeugd"

"Daarnaast werken we aan nieuwe spelvormen voor de jeugd. Normaal speel je twee keer tien bakken. Dat betekent dat je tien bakken zelf in actie bent en tien bakken moet jureren. Maar dat duurt de jeugd veel te lang en ze hebben niet altijd zin om te jureren. Met andere vormen draait het veel meer om snel scoren en dat moet veel beter aanspreken.”

« terug

Reacties: 1

Wim Voorbij
23-04-2016

Mogelijk kunnen sponsoren op druk bezochte plaatsen als stations, winkelcentra, scholen e.a. in overleg en samenwerking/overleg met de A.N.S.zorgdragen voor 'SJOELCOURTS'.  Heb je overal de mogelijkheid een bakje te sjoelen, dan levert dat nieuwe leden op. Net als de Cruyff Courts.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst